toggle menu

'Zie zzp'er als consument'

'Zie zzp'er als consument'

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft opgeroepen zzp'ers beter te beschermen. Volgens de ACM worden zzp'ers vaak gebonden aan onvoordelige contracten door agressieve telefonische verkooppraktijken, terwijl ze die diensten vaak privé gebruiken.

'Er zijn 750.000 zzp'ers in Nederland, dat varieert van een vertaler Frans, die thuis vertalingen doet, tot aan pakketbezorgers van PostNL. Dat zijn geen ondernemers, dat zijn consumenten die voor hun werk zzp'er zijn. Daar zit de onrechtvaardigheid in. Die mensen handelen eigenlijk als consument, maar worden als ondernemer gezien en daar maken bedrijven misbruik van', zegt Caspar Janssens, advocaat consumentenrecht.

Klachten over Blecentrale

Het beeld dat de ACM schetst wordt herkend door de Consumentenbond. In 2018 kwamen er bij de Consumentenbond en bij Radar veel klachten over de Belcentrale. Veel (klein)zakelijke bellers werden benaderd om over te stappen van energie- of telefoniecontract. Dit ging om zakelijke contracten, daarom kon de Consumentenbond niks voor deze mensen betekenen. 'Die zzp'ers sloten de contracten vaak af in de veronderstelling dat ze dat deden als consument', zegt Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond.

Bekijk het fragment uit Radar Radio: Veel klachten over Belcentrale

Bedenktijd voor consumenten

'Waar gewone consumenten 14 dagen bedenktijd hebben waarin ze kosteloos van een zo'n contract af kunnen, hebben zzp'ers die mogelijkheid niet. Als zij van een contract af willen, kan dit alleen na betaling van een afkoopsom of via de rechter. Dat voelt onrechtvaardig', aldus King.

Radar terugkijken: Zzp'er houdt last van ongewenste telefoontjes ondanks maatregelen KVK

Geschillencommissie

'Als zzp'ers niet in hun beroep of bedrijf een overeenkomst sluiten, dan zijn ze consumenten. Ik vind dus dat dat als consumentenovereenkomst zou moeten worden gezien. En dan zou je ook naar een geschillencommissie moeten kunnen stappen', zegt Caspar Janssens.

Heb jij hier ook last van? Bekijk de voorbeeldbrief: Vernietiging overeenkomst Belcentrale voor zzp'ers

Bron: Radar / ACM / Consumentenbond / Caspar Janssens

Ook interessant