toggle menu

Ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksindustrie

Ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksindustrie

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is blij dat het Antoni van Leeuwenhoek als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte doet in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. Met de aangifte vraagt het ziekenhuis in Amsterdam aan het Openbaar Ministerie om stappen te ondernemen tegen de tabaksproducenten.

'Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn', stelt Ficq op de website van het AvL. 'Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm.'

Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AvL sluit zich daarbij nu aan.

'Tabaksproducenten maken mensen bewust verslaafd'

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek hebben civiele procedures over de hele wereld het rookprobleem niet opgelost. 'Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret', aldus René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AVL. 'Maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijden'.

UMCG sluit aan bij aangifte

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL). Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, meldt althans op Radio1 dat zijn ziekenhuis wat hem betreft voornemens is dat te doen. Hij hoopt zelfs dat alle universitair medische centra zich erbij voegen en wil dat volgende week voorstellen op een bestuursvergadering van de Nederlandse federatie van universitaire centra.

De macht van de tabaksindustrie

Dagelijks zijn duizenden tabakslobbyisten actief om de samenleving aan het roken te krijgen. Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik toe welke lobbytechnieken zij inzetten om tabaksregelgeving te voorkomen.

Hoe kunnen pakjes sigaretten nog in de supermarkt worden verkocht?

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant