Ziekenhuispersoneel staakt op 20 november in het hele land voor betere cao

Ziekenhuispersoneel staakt op 20 november in het hele land voor betere cao

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Verbetering cao

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5% voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Zondagsdiensten

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Loonsverhoging en toeslagen

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

Geld beschikbaar

'Iedereen is vrij om te staken', reageerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bij de NOS op de staking. 'We hebben voor een aantal sectoren zoals de ggz al een goede cao kunnen afsluiten. Er wordt ieder jaar geld beschikbaar gesteld voor een serieuze salarisstijging. Ik hoop van harte dat het voor de ziekenhuizen gaat lukken om tot een goede cao te komen.'

Bron: ANP

Ook interessant