toggle menu

'Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor kunstheup'

'Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor kunstheup'

De Nederlandse zorg telt miljoenen te veel neer voor orthopedische implantaten zoals knieën en heupen. Dat komt doordat medisch specialisten onvoldoende bereid zijn om van merk te wisselen, meldt inkoopcoöperatie IntraKoop op basis van eigen onderzoek.

Volgens de organisatie is een kostenbesparing van 14 miljoen euro haalbaar als producten beter vergeleken zouden worden. 'De besparing zou zelfs verdubbeld kunnen worden als ziekenhuizen ook op grotere schaal samen inkopen', stelt IntraKoop.

Medisch specialisten krijgen volgens de organisatie nu onvoldoende inzicht in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes.

Vier leveranciers domineren

De markt van orthopedische implantaten wordt wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Het gezamenlijk marktaandeel is 85 procent. Doordat zij de macht in handen hebben zijn de winstmarges op knie- en heupimplantaten bijna verdubbeld tot ruim 21 procent sinds 2005. In vergelijking met Duitsland betalen Nederlandse ziekenhuizen soms ruim de helft meer.

Naar verwachting groeit de vraag naar medische hulpmiddelen de komende jaren als gevolg van de vergrijzing. Daardoor nemen ook de kosten toe.

Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land.

Bron: ANP

Ook interessant