Ziekenhuizen gaan achterstanden wegwerken in avonduren en weekenden

Ziekenhuizen gaan achterstanden wegwerken in avonduren en weekenden

Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken, meldt het AD. Ook proberen ze zoveel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen. 'Zo kunnen we 1 à 2 patiënten per dag extra helpen', aldus een woordvoerder van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Ook kijken ziekenhuizen naar een efficiënter gebruik van operatiekamers om zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen. 'Door veel dezelfde operaties te doen op één dag, zoals galblaas- of liesbreukoperaties, hoef je niet elke keer de operatiekamer aan te passen en kan je sneller wisselen van patiënten. Daardoor kun je 1 à 2 extra patiënten opereren op een dag', verklaart Ellen de Jong, woordvoerder van Nij Smellinghe.

Personeel eerst laten rusten

Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijzen uit dat er naar schatting 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei 2021. Maar de meeste ziekenhuizen zeggen eerst hun personeel rust te gunnen voordat ze de achterstanden gaan wegwerken, blijkt volgens de krant uit een rondgang.

Vanaf september

Wel liggen plannen klaar om vanaf september gas te geven. Met name bij orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie zijn wachtlijsten ontstaan. Doordat deze zorg planbaar is, verdween die als eerste uit het operatieschema.

Bron: MediaWatch, AD

Ook interessant