toggle menu

Ziekenhuizen hoeven PIP-leed niet te betalen

Ziekenhuizen hoeven PIP-leed niet te betalen

Zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van implantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben geleden.

Zij hoeven de kosten voor hersteloperaties niet te vergoeden aan de zorgverzekeraars. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag bepaald.

Fraude

De zaak draait rond een een procedure van 21 zorgverzekeraars tegen 27 klinieken en ziekenhuizen. In de periode 1998-2010 bracht het Franse bedrijf PIP-borstimplantaten op de markt voorzien van een CE-keurmerk.

Bij controle door de Franse inspectiedienst bleek dat PIP fraudeerde. In plaats van de goedgekeurde medicinale siliconengel werd industriële siliconengel als vulling voor de implantaten gebruikt. Die zijn niet geschikt voor gebruik in het menselijk lichaam en hebben een verhoogde kans op scheuren en lekken.

Hersteloperaties

Verschillende vrouwen die een borstreconstructie of een borstvergroting lieten doen waarbij gebruik is gemaakt van PIP-implantaten, hebben inmiddels hersteloperaties ondergaan. Die kosten zijn vergoed door de zorgverzekeraars. PIP is inmiddels failliet en de directeur veroordeeld voor fraude.

De zorgverzekeraars eisten een schadevergoeding van 3000 euro per hersteloperatie van de zorgaanbieders. De rechtbank oordeelt echter dat dit niet redelijk is.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant