'Zilveren Kruis mag vergoeding voor hulpmiddelen beperken'

'Zilveren Kruis mag vergoeding voor hulpmiddelen beperken'

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag vanaf 1 januari 2021 korten op de vergoeding voor hulpmiddelen, als verzekerden met een naturapolis die hulpmiddelen kopen bij de eigen apotheek. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag beslist in een kort geding. Als verzekerden de korting op de vergoeding willen voorkomen, moeten zij de hulpmiddelen bij een landelijke leverancier afnemen.

Zilveren Kruis hanteert vanaf volgend jaar een nieuw inkoopbeleid voor bepaalde vormen van hulpmiddelenzorg, bijvoorbeeld voor diabetes en incontinentie. Nu kunnen verzekerden deze hulpmiddelen bij hun eigen apotheek afnemen. Vanaf 1 januari kan dat bij bepaalde landelijke opererende medische speciaalzaken. De hulpmiddelen kunnen ook nog worden gekocht bij de apotheek, maar dan past de verzekeraar een korting op de vergoeding toe. Verzekerden moeten dan dus een gedeelte van de kosten zelf betalen.

De zorgverzekeraar voerde de wijziging onder meer door om kosten te besparen

De zorgverzekeraar voerde de wijziging onder meer door om kosten te besparen. Het gaat om een bezuiniging van ruim 26 miljoen euro op jaarbasis. Zes verzekerden, 27 apotheken en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP) spanden vervolgens een kort geding aan.

Er behoren meerdere zorgverzekeraars tot het concern van Zilveren Kruis

De eisers verwachten dat vooral oudere verzekerden negatieve gevolgen zullen ondervinden van het nieuwe beleid, omdat zij bijvoorbeeld een vertrouwensband hebben met hun vaste apotheker. De rechter bepaalde echter dat het terecht is dat Zilveren Kruis de korting op de vergoeding toepast, om zo een aanzienlijke bezuiniging te kunnen doorvoeren. Tot het concern van Zilveren Kruis behoren meerdere zorgverzekeraars, waaronder De Friesland en Interpolis.

Zie ook: Dubbele rekening door uitgestelde zorg | Radar checkt

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant