Zo kun je per 1 juni weer uit eten

Zo kun je per 1 juni weer uit eten

Jezelf verwennen met een etentje of lekker in de zon op een terras zitten en genieten van een drankje. De verwachting is dat dit per 1 juni weer mogelijk is als het coronavirus onder controle blijft. Maar hoe gaan restaurants en cafés dit in de praktijk uitvoeren met anderhalve meter afstand tot elkaar en maximaal dertig personen, inclusief personeel?

Er zijn ook andere voorwaarden gesteld. Zo moeten alle gasten aan een tafel kunnen zitten en wordt reserveren verplicht. Er zal vooraf tevens aan je worden gevraagd of je geen gezondheidsklachten hebt.

Protocol voor de horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de grootste landelijke horecabrancheorganisatie, meldt desgevraagd dat er een protocol bij het ministerie ligt over de richtlijnen voor de horeca. RTL Nieuws heeft het protocol ingezien en meldt dat er onder meer in staat dat gasten bij binnenkomst hun handen moeten wassen of ontsmetten met handgel. De bestelling wordt met inachtneming van de vereiste afstand aan tafel of aan de bar opgenomen. Dit geldt ook voor uitserveren en afruimen.

In het protocol staat tevens dat aan een tafel maximaal vier personen mogen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Aan de bar mogen ook maximaal vier personen naast elkaar staan of zitten, met een uitzondering voor grotere huishoudens. Als de gasten de zaak hebben verlaten, moeten de tafels, stoelen en menukaarten goed worden gereinigd. De eerdergenoemde voorwaarden (reseveren en gezondheidscheck) zijn ook in het protocol verwerkt. 

Al bezig met veranderingen doorvoeren

Sommige restaurants en cafés zijn gelijk begonnen met veranderingen doorvoeren op basis van het nieuws dat tijdens de persconferentie over de versoepeling van de maatregelen bekend is gemaakt. Radar sprak met een aantal horecazaken: van een restauranthouder tot uitbaters van terrassen en cafés.

'Het wordt een bijzondere situatie op de Grote Markt in Den Haag'

Op de Grote Markt, het bekende plein in het centrum van de hofstad, wordt er druk geschoven met tafels en stoelen. 'We zullen een stuk minder tafels hebben op het plein om anderhalve meter afstand te kunnen houden, met een soort van looppad voor de bediening. Waarschijnlijk zullen we aan de ingangen mensen opvangen. Het wordt een bijzondere situatie', zegt bedrijfsleider Remco Prins. De zes cafés op het plein hebben één uitbater, waardoor ze een plan kunnen uitwerken voor het hele terras.

Telefoon roodgloeiend bij MaMa Kelly Amsterdam

De telefoon van restaurant MaMa Kelly in Amsterdam, ook wel bekend van het Instragramwaardige interieur, stond roodgloeiend nadat de versoepeling van de maatregelen bekend werd gemaakt. Het restaurant heeft het online-reserveringssysteem voorlopig dan ook uitstaan.

Online bestellen en een aanbetaling doen

Eigenaar Rein Rambaldo is blij dat het restaurant weer mensen kan ontvangen vanaf 1 juni. Maximaal dertig klanten in de zaak, inclusief personeel, is ook voor hen een grote uitdaging. Om de kans op 'no-shows' (mensen die reserveren maar niet komen opdagen) te verkleinen, wordt klanten gevraagd een aanbetaling te doen van een derde van het eten. 'Voor een ondernemer is het anders echt niet te doen als mensen toch niet komen opdagen, aangezien je geen passanten mag aannemen.' Klanten kunnen via de nieuwe menukaart online bestellen, zodat ze de kaart niet in het restaurant hoeven vast te pakken.

Het restaurant bij het Olympisch Stadion is groot genoeg om de vereiste afstand te kunnen garanderen. De Instagram-hoekjes worden tijdelijk weggehaald, omdat het niet de bedoeling is dat mensen rond gaan lopen gezien de maatregelen. 'Dat kan nu niet en het risico om daarvoor beboet te worden gaan we ook niet nemen.'

Met het gezin uit eten

Dat er nog wel wat onduidelijkheid heerst, blijkt uit het Tweede Kamerdebat van donderdag 7 mei. 'Mag ik nou met m'n gezin aan een tafeltje? Mag ik met anderen (geen gezinsleden) ook aan een tafeltje? En moet er dan tussen de tafeltjes anderhalve meter afstand zijn of tussen élk individu aan hetzelfde tafeltje?', vroeg fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich af.

'Dit worden wel hele grote tafels dan'

Premier Mark Rutte antwoordde daarop dat er anderhalve meter afstand moet zijn tussen elk individu. 'Tussen de mensen, want je wilt anderhalve meter afstand tussen álle mensen houden. Dat is de voorwaarde.'

Dit is dan ook precies waar de schoen wringt, stelt Dijkhoff. 'Als de leden van een gezin die thuis met z'n allen op de bank mogen knuffelen, op een terras vervolgens op anderhalve meter moeten zitten en één persoon per tafeltje, dan wordt het ingewikkeld. We kunnen het wel resoluut afdoen, maar dit worden wel hele grote tafels dan.'

Informatie Rijksoverheid over afstand houden

Op de website van Rijksoverheid staat dat twee of meer mensen nog altijd anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Maar er wordt ook vermeld dat mensen die tot één huishouden horen onderling geen afstand hoeven te houden. 'Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen.'

Dit staat haaks op wat Rutte tijdens het Kamerdebat verklaarde. Volgens de premier is dit op terrassen niet te handhaven. 'Dan zouden we naar een gezinspaspoort moeten vragen. Ik denk dat dat niet gaat.’ Kinderen onder de twaalf jaar hoeven zich overigens niet aan de anderhalve meter-regel te houden op terrassen.

'Details voor terrassen worden nog bekendgemaakt'

Anna Sophia Posthumus, woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt desgevraagd dat de maatregelen hieromtrent nog niet in detail zijn uitgewerkt, omdat ze nog niet van kracht zijn.

'Voor de maatregelen die op 11 mei ingaan, zoals het openen van de kappers, daar is de noodverordening nu op aangepast. Voor de overige maatregelen geldt dat we een perspectief hebben willen schetsen, een stappenplan. Over de terrassen is onder andere gezegd dat de zitplaatsen op anderhalve meter tot elkaar moeten staan, maar we gaan nog specifiek uitwerken wat dat dan betekent als je bijvoorbeeld als huishouden op een terras gaat zitten en hoe je dat vorm moet geven.'

Ruim voor 1 juni meer duidelijkheid

De woordvoerster vervolgt dat er ruim voor 1 juni een besluit zal vallen, dat gebaseerd zal zijn op hoe het coronavirus zich verspreidt. 'Er zal dan een aanwijzing worden gegeven door de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Justitie aan het veiligheidsberaad om een noodverordening op te stellen waarin deze details terugkomen.'

Terrassen op Scheveningen

André Triep, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VSS) en eigenaar van Strandclub WIJ, is blij dat de terrassen op 1 juni weer open mogen. Ook hij vraagt zich echter af hoe de overheid het voor zich ziet als gezinsleden inderdaad anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. 'Hoe groot moet zo'n tafel dan wel niet zijn?'

In afwachting van het uiteindelijke besluit heeft de VSS al wel een protocol met grove richtlijnen opgesteld over hoe strandtenthouders denken open te kunnen gaan.

Eigen verantwoordelijkheid gasten

Triep voegt hieraan toe dat Nederland geen militaire staat is. 'Dus we gaan niet met krijtstrepen aangeven dat gasten binnen bepaalde banen moeten lopen en dat ze een beveiliger op hun dak krijgen als ze daarbuiten lopen. We zijn een restaurant en willen best mensen erop aanspreken om afstand te houden, maar we vinden dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van onze gasten om dit zelf in acht te nemen.'

Bestellingen uitserveren op afzettafels

Zelf onderneemt het restaurant de volgende stappen: een screening van het personeel met een infraroodthermometer als ze hun dienst beginnen en bestellingen opnemen met inachtneming van anderhalve meter afstand. Daarnaast gaan ze werken met afzettafels, vrije tafels waarop de bestelling wordt uitgeserveerd. Er zal ook aan gasten worden gevraagd of ze geen gezondheidsklachten hebben.

'Gewoon' zal het niet zijn

Met wat aanpassingen kun je straks dus weer uit eten en op een terras zitten, maar 'gewoon' zal het niet zijn. Snel met z'n allen het restaurant binnenrennen als het plotseling met bakken uit de lucht valt, zit er ook niet in. Dus kies een plekje onder een parasol.

Ook interessant