Zonnepanelen en laadpalen maken stroomnetwerk hackgevoelig

Zonnepanelen en laadpalen maken stroomnetwerk hackgevoelig

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnetwerk kwetsbaarder voor hackers. Die kunnen slimme apparatuur zoals zonnepanelen en laadpalen hacken, waardoor het gehele netwerk uit balans raakt en kan uitvallen. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom (AT) in het FD.

'De manier waarop we de digitale infrastructuur inrichten is even belangrijk als de rest van de energietransitie, maar producenten, gebruikers en leveranciers van nieuwe diensten en slimme apparatuur zoals laadpalen, hebben dat onvoldoende door', zegt Angeline van Dijk, directeur van AT.

Problemen voor het netwerk

De laatste jaren neemt lokale opwekking via bijvoorbeeld zonnepanelen door huishoudens in rap tempo toe. Wordt het paneel van een individueel huishouden gehackt, dan is dat niet zo’n probleem voor het netwerk als geheel. Maar dat verandert wanneer de software om de panelen aan te sturen ineens wordt aangevallen. Dan kunnen criminelen of staatshackers plots op afstand een groot aantal panelen uitschakelen en daarmee de energievoorziening in gevaar brengen.

Bron: Mediawatch

Ook interessant