'Zorg dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener is'

'Zorg dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener is'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener beschikbaar is. Hij merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen en pleit daarom voor meer psychische hulp.

'Wij lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken', aldus Akerboom. 'Het zou goed zijn als in elke wijk een GGZ-medewerker werkt, want nu zijn wij dat', zegt de korpschef in een interview met het AD.

'Touwtjes lijken te zijn losgelaten'

De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat 'in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind'. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. 'Als mensen hulp nodig hebben, bellen zij in toenemende mate de politie. De politie is en blijft een anker. Waar andere publieke functies verdwijnen - denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank - blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden', aldus Akerboom.

De GGD valt Akerboom bij en ziet ook graag meer psychische hulp in de wijk. Dat kan veel leed en overlast voorkomen, zegt bestuursvoorzitter Jacobine Geel. Dat gebeurt volgens haar nog niet genoeg. Daarvoor is niet per se extra geld nodig, maar vooral een andere aanpak, denkt Geel.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) streeft ernaar dat gemeenten en regio's komend najaar de aanpak van verward gedrag op orde hebben, zodat niemand buiten de boot valt.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant