toggle menu

Zorgmedewerkers luiden noodklok over werkdruk

Zorgmedewerkers luiden noodklok over werkdruk

Medewerkers in de ouderenzorg hebben op grote schaal geklaagd over misstanden op de werkvloer. Bij een speciaal meldpunt van Abvakabo FNV kwamen in 3 weken tijd ruim 1800 klachten binnen, meldt de vakbond. Voor de bond is dat het bewijs dat verder bezuinigen op de ouderenzorg onverantwoord is.

De zorgmedewerkers doen vooral hun beklag over de hoge werkdruk in zorg- en verpleeginstellingen, waardoor bewoners vereenzamen (413 meldingen). 'Zelfs de vrijwilligers lopen weg, omdat ze het werk van gediplomeerden moeten doen. Nu heeft niemand meer tijd om even met de bewoners een praatje te maken', luidt één van de klachten.

Tijdsgebrek bij het personeel vormt de rode draad door de klachten. Medewerkers beklagen zich onder meer over valpartijen (141 meldingen) en medicatiefouten (227 meldingen) die voorkomen hadden kunnen worden als de werkdruk lager was geweest.

Veel ouderen zouden bovendien lang moeten wachten tot ze naar het toilet of naar bed kunnen gaan. Volgens sommige klagers moeten ook niet incontinente ouderen luiers dragen omdat er simpelweg niet genoeg tijd is ze naar de wc te brengen. 'Cliënt is continent in huis gekomen. Wordt luier aangedaan omdat dat makkelijker is vanwege prostaatproblemen', meldt een zorgmedewerker.

Voor Abvakabo FNV is de klachtenregen reden om te ijveren voor maatregelen tegen de hoge werkdruk. Die moeten worden opgenomen in de cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Ook roept de bond de politiek op de bezuinigingen op de ouderenzorg te heroverwegen. 'Door hoge werkdruk kan zorgpersoneel onvoldoende kwaliteit van zorg leveren', aldus Abvakabo.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant