toggle menu

Zorgpremie CZ gaat met bijna 8 euro omhoog

Zorgpremie CZ gaat met bijna 8 euro omhoog

De premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat komt neer op een stijging met 7,5 procent, maakte het verzekeringsconcern dinsdag bekend.

Volgens CZ is dat bedrag nog altijd ver onder de kostprijs. De zorgverzekeraar verwacht het komende jaar per verzekerde maandelijks 125,20 euro aan zorgkosten kwijt te zijn. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves.

Kosten basisverzekering stijgen

'Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn. Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog', zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. Dat de kosten van de basiszorgverzekering blijven stijgen, komt volgens CZ onder meer doordat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het basispakket heeft uitgebreid en er nieuwe, duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen.

Hogere stijgingen

Eind september kondigde DSW, een van de andere vier grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna een tientje aan. De stijgingen van DSW en CZ zijn veel groter dan waar Schippers aanvankelijk vanuit ging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen. CZ voorziet dat de zorgkosten ook de komende jaren met 3 tot 4 procent blijven stijgen.

Bron: ANP

Ook interessant