toggle menu

'Zorgpremie stijgt volgend jaar met 200 euro'

'Zorgpremie stijgt volgend jaar met 200 euro'

Zorgeconoom Wim Groot denkt dat de zorgpremie met zo'n 200 tot 250 euro kan stijgen door de slechte positie van zorginstellingen. Die maakten de afgelopen jaren weinig winst door veel bezuinigingen.

Zowel de overheid als de burger moet de portemonnee trekken, stelt Groot in het Algemeen Dagblad (AD). Zo moet er meer geld komen voor langdurige zorg (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 400 miljoen toegezegd voor volgend jaar), en de premie moet omhoog. Volgens Groot zal die dan met zo'n 20 euro per maand stijgen.

'De rek is eruit'

Uit een analyse van accountantskantoor EY blijkt dat zorginstellingen het zwaar hebben. De zorgsector maakt weinig winst. En dat is nadelig, want dan kunnen ziekenhuizen en instellingen geen investeringen meer doen. Meer personeel aannemen is dan ook niet mogelijk, menen onderzoekers.

Volgens Rob Leensen, zorgspecialist van EY, kan de zorgsector geen nieuwe bezuinigingen meer aan. 'De rek is eruit', aldus Leensen. Hij verwacht dat een kwart van de instellingen in de ouderenzorg het niet zal redden. Volgens hem krijgt vooral de thuiszorg het moeilijk.

Lees meer op Zorgnu: Zorginstellingen in zwaar weer

Bron: AD

Ook interessant