toggle menu

Zorgpremies grote verzekeraars bekend

Zorgpremies grote verzekeraars bekend

De premies van de vier grootste zorgverzekeraars voor 2015 zijn bekend, maar volgens patiëntenfederatie NPCF ontbreekt een belangrijk stuk van de informatie. 'Wat krijg ik voor mijn geld?', vraagt NPCF-directeur Wilna Wind zich dinsdag af.

Tot 1 januari kunnen mensen overstappen van zorgverzekeraar. Daarbij speelt de hoogte van de te betalen premie natuurlijk een grote rol. Maar ook de mate van keuzevrijheid is van belang.

Korting of keuze?

Menzis, CZ, VGZ en Zilveren Kruis hebben allemaal drie verschillende premies voor de basisverzekering: een budgetoptie, een middenoptie en een duurdere variant. Die laatste is een restitutiepolis, waarbij verzekerden overal terechtkunnen en ze de zorg vergoed krijgen, ook als hun verzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder. Bij de goedkoopste is de keuze in zorgaanbieders beperkt.

Waar kun je terecht?

Maar waar mensen precies terechtkunnen als ze voor de budgetoptie kiezen, is nu nog niet duidelijk, stelt Wind. Uiterlijk 19 november moeten zorgverzekeraars duidelijk maken met welke aanbieders ze een contract hebben. Op de sites is volgens Wind alleen maar te zien met wie de verzekeraars in zijn geheel een contract hebben afgesloten, maar niet specifiek waar consumenten per polis recht op hebben.

Openheid van zaken

Wind zegt in overleg te zijn met de verzekeraars en hoopt dat ze snel openheid van zaken geven. In de uitzending van maandag 17 november stelde ook Radar de niet-transparante gang van zaken aan de kaak. Bekijk deze uitzending.

Update 16:58 uur: Reacties zorgverzekeraars

In een reactie zegt verzekeraar CZ dat het aanbod bij hun naturapolissen qua gecontracteerden hetzelfde is. 'Voor alle naturaverzekeringen kopen wij dezelfde zorg in. De goedkoopste verzekering is goedkoper omdat mensen hun zaken rechtstreeks via het internet regelen en een iets lagere vergoeding krijgen bij niet-gecontracteerde aanbieders', zei een CZ-woordvoerster dinsdag. Bij welke aanbieders CZ-verzekerden terecht kunnen, is vanaf woensdag (19 november) te zien op de site van CZ.

Een woordvoerder van Menzis zegt dat verzekerden op de site van Menzis kunnen zien in welke ziekenhuizen ze terechtkunnen. 'Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de normale polis en de budgetpolis', aldus de woordvoerder.

VGZ laat weten dat alle informatie vanaf woensdag op de site te vinden is, uitgesplitst per verzekering. Zilveren Kruis was niet bereikbaar voor een reactie.

Overzicht tarieven

Hieronder volgt een overzicht van zowel de goedkoopste (natura-)polis als de duurste variant, de restitutiepolis. De prijzen in dit overzicht zijn gebaseerd op enkel het verplichte eigen risico. Bij een hoger eigen risico, worden de bedragen kleiner. Meer informatie over het verhogen van het eigen risico vind je hier.

Maandelijkse premie voor naturapolis (in euro's), in volgorde van hoog naar laag.

VGZ

107,95

Unive (VGZ)

107,00

Menzis

104,25

IZZ

103,28

Avero Achmea

102,45

Zilveren Kruis

102,45

De Friesland

101,95

Agis

101,95

Salland

100,95

CZ

100,50

HollandZorg

  99,95

Energiek

  99,95

Ohra (CZ)

  99,25

Hema (Menzis)

  99,00

Bron tabel: Nu.nl

Maandelijkse premie voor restitutiepolis (in euro's), in volgorde van hoog naar laag.

VGZ

113,95

Unive (VGZ)

112,00

Menzis

108,25

IZZ

107,72

Avero Achmea

106,95

De Friesland

106,50

CZ

106,00

Agis

104,95

OZF

103,00

Delta Lloyd (CZ)

102,90

Ohra

100,74

UMC

  98,90

FBTO (Achmea)

  98,50

Bron tabel: Nu.nl

Bron: ANP / Nu.nl

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant