Zorgverzekeraars sturen consumenten

Zorgverzekeraars sturen consumenten

Consumenten worden gestuurd naar bepaalde polissen door zorgverzekeraars. Informatie en vindbaarheid van een bepaalde polis wordt voor de een makkelijker gemaakt dan voor andere. Bijvoorbeeld mensen boven de 60 jaar krijgen andere polissen aangeboden dan mensen jonger dan 60 jaar, meldt de Telegraaf.

De consument wordt op deze manier belemmerd in het maken van een keuze voor een zorgverzekering.  Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 'Hoewel iedere Nederlander in 2012 en 2013 is geaccepteerd in de basisverzekering, kan de wijze waarop de zorgverzekeraars opereren wel van invloed zijn op de toegankelijkheid van zorgverzekeringen en keuzevrijheid van consumenten', aldus een woordvoerster van NZa.

Het NZa heeft keuzevrijheid hoog in het vaandel staan en pleit daarom voor transparantie. 'Voor iedereen moeten alle polissen te zien zijn en niet alleen de polissen waarin de zorgverzekeraar de verzekerde graag zou willen hebben'.

Zorgverzekeraars willen sturen op risicogroepen omdat zij voor bepaalde groepen financieel worden gecompenseerd via het zogenoemde risicovereveningssysteem.

Bron: Telegraaf

Ook interessant