toggle menu

Zorgverzekeraars willen vaste tarieven eigen risico

Zorgverzekeraars willen vaste tarieven eigen risico

Zorgverzekeraars willen dat er vaste tarieven komen voor het eigen risico bij planbare zorg. Zo weten consumenten vooraf precies hoeveel eigen risico ze kwijt zijn bij voorziene ziekenhuisbehandelingen.

Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland gezegd in Radar.

'Je zou ongeacht de tarieven van de ziekenhuizen standaard bedragen voor het eigen risico kunnen afspreken', zei Rouvoet. Zo moet het vooraf heel duidelijk zijn welk bedrag je van je eigen risico moet betalen bij ziekenhuisbehandelingen, zoals knie-operaties. 'Ik vind het de moeite waard om dat te onderzoeken', zei Rouvoet.

Nu is het voor consumenten vrijwel onmogelijk om vooraf te bepalen wat de tarieven zijn van kleinere behandelingen in het ziekenhuis. Deze planbare zorg, bijvoorbeeld behandelingen voor ingegroeide teennagels, talgklieren en aambeien, vallen nu vaak onder het maximale vrijwillige eigen risico va 875 euro.

Toch kunnen consumenten moeilijk achterhalen in welk ziekenhuis ze het goedkoopst uit zijn. Uit een steekproef van Radar blijkt dat mensen vooral van het kastje naar de muur worden gestuurd tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen als ze naar de prijzen van deze behandelingen informeren.

Rouvoet zei verder dat de buffereisen voor verzekeraars die worden opgelegd door Europa te streng zijn. 'Ons inziens worden er teveel reserves gevraagd ,waardoor er nodeloos geld op de plank blijft liggen', zei Rouvoet. Hij riep de Tweede Kamer op om hierop in te grijpen. 'Wij kunnen die verlaging dan teruggeven in de premies en dat is belangrijk.'

Aan zorgverzekeraars worden dezelfde buffereisen gesteld als aan banken en schadeverzekeringen. Europese regels schrijven hoge buffers voor om meer financiële stabiliteit te bereiken. Met hogere buffers worden banken en verzekeraars minder kwetsbaar voor economische klappen. Zorgverzekeraars zijn echter van een ander kaliber dan banken en schadeverzekeraars en aan hen zouden dus lagere buffereisen gesteld kunnen worden, redeneert Zorgverzekeraars Nederland.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant