background branding

Zwembaden populair onder schimmels

zwembad-schimmel081617.jpg

Schimmels gedijen goed in binnenzwembaden. Bij een wetenschappelijke steekproef zijn 79 schimmelgroepen aangetroffen, waaronder de bekende soorten die zwemmerseczeem en kalknagels veroorzaken. Bijna de helft van de gevonden schimmels kunnen mensen ziek maken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteiten van Wageningen, Delft en Utrecht.

Op basis van deze eerste verkenning hebben de wetenschappers het onderzoek uitgebreid, aldus schimmelexpert Anne van Diepeningen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Volgens haar is in Nederland nog heel weinig bekend over het voorkomen van schimmels in zwembaden. Hygiëneregels zijn gericht op het aanpakken van bacteriën en virussen.

'Als we hier iets van kunnen leren, gebeurt dat'

Brancheorganisatie Nederlands Platform Zwembaden (NPZ) kent het onderzoeksresultaat nog niet, zegt een woordvoerster. 'Maar Nederland heeft heel strenge regels voor desinfectie van zwembaden, dus als we hier iets van kunnen leren, gebeurt dat.'

'Geen vrees voor gezonde zwemmers'

Volgens de NPZ worden de 1500 publiek toegankelijke zwembaden in Nederland meer dan 100 miljoen keer per jaar bezocht. Van Diepeningen stelt dat gezonde zwemmers niet zoveel te vrezen hebben van de schimmels, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen wel problemen krijgen. 'Een schimmelinfectie is heel moeilijk te bestrijden. Daarnaast heeft 10 tot 15 procent van de mensen eczeem of een kalknagel, dat kan je niet meer verwaarloosbaar noemen.'

Monsters in zwembaden door het hele land

Het eerste onderzoek is uitgevoerd in een gemiddeld maar representatief zwembad. De douches bleken brandschoon, maar duikplanken en bankjes langs de kant waren schimmelbronnen. Ondertussen zijn monsters genomen in meer zwembaden in het hele land. In het najaar denken de wetenschappers meer te kunnen zeggen over het voorkomen van schimmels in zwembaden.

Bron: ANP