toggle menu

Privacy

Privacy

Veel dingen die je in het dagelijks leven, zowel online als in het echt uitvoert, zijn persoonlijk. Of het nou hobby's en interesses, medische gegevens of informatie over hoe je je geld verdiend is, niet iedereen hoeft alles van je te weten.

Toch is het in sommige situaties nodig om je persoonlijke gegevens te delen. De overheid heeft informatie over je nodig voor belastingen, een webwinkel heeft je adres nodig om te weten waar het pakje naartoe gestuurd wordt en gratis websites verdienen hun geld door informatie te verzamelen over je interesses en je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Om je persoonlijke gegevens beter te beschermen is sinds 2018 in de Europese Unie de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG of GDPR) van toepassing. Bedrijven en instanties moeten van die wet open zijn over de gegevens die ze van je hebben en ze op jouw verzoek verwijderen.

Artikelen in dit onderwerp (550)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Hulp & Tips
  • Testpanel
  • Uitzendingen
  • Columns
  • Zoom gaat videovergaderingen beschermen tegen hackers
    Zoom gaat videovergaderingen beschermen tegen hackers}

    Zoom gaat videovergaderingen beschermen tegen hackers

    • Nieuws

    Zoom Video biedt binnenkort voor alle versies van zijn app voor videovergaderingen volledige versleuteling aan, waardoor de gesprekken niet kunnen worden onderschept door hackers....

  • Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?
    Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?}

    Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    • Nieuws

    Banken en financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun cliënten te controleren. Maar mag dat ook zonder directe aanleiding en wanneer de cliënt zijn...

  • 'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'
    'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'}

    'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'

    • Nieuws

    Iemand met 'enige technische vaardigheid' kon toegang krijgen tot gegevens van mensen die de Infectieradar hebben ingevuld. Dat meldt de NOS zaterdag. Via de Infectieradar...

  • Facebook gaat berichten buitenlandse staatsmedia markeren
    Facebook gaat berichten buitenlandse staatsmedia markeren}

    Facebook gaat berichten buitenlandse staatsmedia markeren

    • Nieuws

    Techreus Facebook gaat beginnen met het labelen van buitenlandse media-organisaties die deels of geheel door overheden gecontroleerd worden. Op termijn zullen advertenties die zich...

  • Nieuwe banken scoren slecht op privacytest
    Nieuwe banken scoren slecht op privacytest}

    Nieuwe banken scoren slecht op privacytest

    • Nieuws

    Bankgegevens zijn gevoelige gegevens. Genoeg reden voor de Consumentenbond  om eens te controleren hoe het ervoor staat met de bescherming van jouw privacygegevens bij...

  • Stop invoering datasurveillancewet WGS
    Stop invoering datasurveillancewet WGS}

    Stop invoering datasurveillancewet WGS

    • Nieuws

    Platform Burgerrechten komt in actie tegen het nieuwe Wetsvoorstel Gegevensverwerking door Samenwerkingsverbanden (WGS). Ze schrijven een brandbrief aan het kabinet om een eind te...

  • Gegevens van miljoenen easyJet-klanten op straat na dataroof
    Gegevens van miljoenen easyJet-klanten op straat na dataroof}

    Gegevens van miljoenen easyJet-klanten op straat na dataroof

    • Nieuws

    Vliegmaatschappij easyJet is getroffen door een grote dataroof. Kwaadwillenden hebben toegang gekregen tot de gegevens van negen miljoen klanten. Het gaat onder meer om hun...

  • Wat is end-to-endencryptie en hoe veilig is het?
    Wat is end-to-endencryptie en hoe veilig is het?}

    Wat is end-to-endencryptie en hoe veilig is het?

    • Hulpartikel

    Je zult het vast wel eens bij WhatsApp hebben zien staan als je voor het eerst een bericht naar iemand stuurt: 'Deze berichten zijn beveiligd met end-to-endversleuteling'. Ook...

  • Je persoonsgegevens liggen na een datalek op straat, wat nu?
    Je persoonsgegevens liggen na een datalek op straat, wat nu?}

    Je persoonsgegevens liggen na een datalek op straat, wat nu?

    • Hulpartikel

    Van 700 patiënten die onder behandeling waren bij het UMC Utrecht zijn hun voor- en achternaam, hun polisnummer, BSN-nummer en een samenvatting van hun medisch dossier gestolen....

  • Een vragenlijst invullen om te checken op corona: een goed idee?
    Een vragenlijst invullen om te checken op corona: een goed idee?}

    Een vragenlijst invullen om te checken op corona: een goed idee?

    • Hulpartikel

    'Ik moet niezen en ik hoest, wat nu? Horen deze symptomen bij corona of heb ik last van een griepje?' In deze tijd worden huisartsen veel gebeld met allerlei van dit...

  • Nog geen geschikte corona-app gevonden, meldt ministerie
    Nog geen geschikte corona-app gevonden, meldt ministerie}

    Nog geen geschikte corona-app gevonden, meldt ministerie

    • Nieuws

    Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen...

  • Petitie tegen webcamexamen Tilburg University
    Petitie tegen webcamexamen Tilburg University}

    Petitie tegen webcamexamen Tilburg University

    • Nieuws

    Nu de universiteit gesloten is, maken studenten van Tilburg University hun examens thuis op de computer. De opleiding houdt met een webcam en speciale software in de gaten of niet...

  • 'Huiswerk voor ontwikkelaars corona-apps'
    'Huiswerk voor ontwikkelaars corona-apps'}

    'Huiswerk voor ontwikkelaars corona-apps'

    • Nieuws

    Er ligt nog wel wat huiswerk voor de ontwikkelaars van de corona-apps met wie het kabinet mogelijk in zee wil, vindt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Zo heeft een aantal...

  • Werkgever en winkelier mogen corona-app niet verplichten
    Werkgever en winkelier mogen corona-app niet verplichten}

    Werkgever en winkelier mogen corona-app niet verplichten

    • Nieuws

    Werkgevers, winkeliers en anderen mogen straks niet van hun personeel, klanten of bezoekers eisen dat ze de corona-app gebruiken waaraan het kabinet werkt. Zij mogen de app, die...

  • Slechts 14% zou 'corona-app' zomaar installeren
    Slechts 14% zou 'corona-app' zomaar installeren}

    Slechts 14% zou 'corona-app' zomaar installeren

    • Uitslag

    86 procent zou niet zomaar een 'corona-app' installeren. 22 procent wil dat onder geen beding, en nog eens 64 procent stelt specifieke voorwaarden aan zo'n app. Goede beveiliging,...

  • Rutte: gebruik toekomstige corona-app is vrijwillig
    Rutte: gebruik toekomstige corona-app is vrijwillig}

    Rutte: gebruik toekomstige corona-app is vrijwillig

    • Nieuws

    Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de...

  • Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps
    Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps}

    Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt in te zetten. Maandag komt de privacywaakhond met zijn bevindingen.

  • Wetenschappers uiten via brandbrief grote zorgen over corona-apps
    Wetenschappers uiten via brandbrief grote zorgen over corona-apps}

    Wetenschappers uiten via brandbrief grote zorgen over corona-apps

    • Nieuws

    Een groep van zestig wetenschappers heeft maandag in een brief aan het kabinet zorgen geuit over de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. 'Het gebruik van de apps...

  • Videoconferentiedienst Zoom gaat werken aan beveiliging
    Videoconferentiedienst Zoom gaat werken aan beveiliging}

    Videoconferentiedienst Zoom gaat werken aan beveiliging

    • Nieuws

    Videoconferentiedienst Zoom komt na kritiek op zijn beveiliging met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen worden in de hoogste stand gezet. Ook gaat Zoom de...

  • Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps
    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps}

    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

    • Nieuws

    Het kabinet wil twee apps in gaan zetten in de strijd tegen het coronavirus. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet...

  • Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's
    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's}

    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

    • Hulpartikel

    Al rijdend muziek afspelen vanaf je telefoon, actuele verkeersinformatie in je navigatie verwerkt krijgen of snelle opsporing van mankementen in je auto. Auto's die verbonden zijn...

  • Apple verbetert online privacy voor Safarigebruikers
    Apple verbetert online privacy voor Safarigebruikers}

    Apple verbetert online privacy voor Safarigebruikers

    • Nieuws

    In de nieuwste versie van Apples internetbrowser Safari wordt er worden cookies die bij andere websites horen dan degene die je bezoekt standaard geblokkeerd. Hierdoor wordt het...

  • Hoe vind je gratis afbeeldingen op internet?
    Hoe vind je gratis afbeeldingen op internet?}

    Hoe vind je gratis afbeeldingen op internet?

    • Hulpartikel

    Als je afbeeldingen wil plaatsen op je eigen website, bijvoorbeeld op die van je bedrijf, of op je persoonlijke blog, dan mag je die niet zomaar klakkeloos overnemen van andere...

  • Ticketmaster vraagt alle gebruikers om wachtwoord aan te passen
    Ticketmaster vraagt alle gebruikers om wachtwoord aan te passen}

    Ticketmaster vraagt alle gebruikers om wachtwoord aan te passen

    • Nieuws

    Mensen die ooit een concertkaartje hebben gekocht via Ticketmaster, moeten een nieuw wachtwoord aanmaken voor hun account bij het kaartjesplatform. De wachtwoorden zijn gereset....

  • Gebruik SyRI is verboden, wat zijn de gevolgen?
    Gebruik SyRI is verboden, wat zijn de gevolgen?}

    Gebruik SyRI is verboden, wat zijn de gevolgen?

    • Nieuws

    De rechtbank in Den Haag heeft woensdag besloten dat de overheid geen gebruik meer mag maken van het fraudedetectiesysteem SyRI. Maar wat is SyRI eigenlijk en waarom is het...

  • Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders
    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders}

    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders

    • Nieuws

    De app van de slimme deurbel Ring zit vol met trackers die, zonder dat je het weet, persoonsgegevens verkopen aan adverteerders. Dat blijkt uit onderzoek van de Electronic...

  • Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook
    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook}

    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

    • Hulpartikel

    Facebook heeft een functie beschikbaar gemaakt waarmee je inzicht krijgt in wat het platform over jouw online surfgedrag weet. Met de nieuwe tool 'activiteit buiten Facebook' kan...

  • Veilig op openbare wifi: Publicroam wint Privacy Award
    Veilig op openbare wifi: Publicroam wint Privacy Award}

    Veilig op openbare wifi: Publicroam wint Privacy Award

    • Nieuws

    Publicroam is de winnaar van de Nederlandse Privacy Awards in de categorie consumentenoplossingen. De awards, in meerdere categorieën, zijn vandaag uitgereikt, op de Europese...

  • Online drogisterijen scoren slecht op Privacymeter
    Online drogisterijen scoren slecht op Privacymeter}

    Online drogisterijen scoren slecht op Privacymeter

    • Nieuws

    De Consumentenbond lanceert vandaag de Privacymeter, op de Europese Dag van de Privacy. De online Privacymeter is een applicatie die consumenten de mogelijkheid geeft om te...

  • Beelden honderden beveiligingscamera's online te zien
    Beelden honderden beveiligingscamera's online te zien}

    Beelden honderden beveiligingscamera's online te zien

    • Nieuws

    De beelden van minstens vierhonderd Nederlandse beveiligingscamera's zijn voor iedereen te bekijken. Dat meldt het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek.

  • Verzekeraar mag niet zomaar telefoonnummer van klant eisen
    Verzekeraar mag niet zomaar telefoonnummer van klant eisen}

    Verzekeraar mag niet zomaar telefoonnummer van klant eisen

    • Nieuws

    Het eisen van een telefoonnummer van particulieren door verzekeraars voor het afsluiten van een verzekering is mogelijk in strijd met de privacywet AVG. Dat heeft de...

  • Niet contant kunnen betalen: inbreuk op je privacy?
    Niet contant kunnen betalen: inbreuk op je privacy?}

    Niet contant kunnen betalen: inbreuk op je privacy?

    • Nieuws

    Het komt steeds vaker voor dat het op plekken niet mogelijk is om met contant geld te betalen. Voor bedrijven en organisaties is dit handig; zo is er bijvoorbeeld minder...

  • Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente
    Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente}

    Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente

    • Nieuws

    De gemeente Lelystad maakt sinds kort gebruik van gezichtsscans bij de aanvraag van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het systeem is bedoeld om identiteitsfraude tegen...

  • Webwinkels overtreden regels met cookiemeldingen
    Webwinkels overtreden regels met cookiemeldingen}

    Webwinkels overtreden regels met cookiemeldingen

    • Nieuws

    Veel webwinkels overtreden de regels met de manier waarop ze zogenoemde tracking cookies plaatsen. Dat zijn bestandjes die het surfgedrag van bezoekers op andere sites volgen,...

  • Kamervragen over Jumbo met gezichtsherkenningscamera’s
    Kamervragen over Jumbo met gezichtsherkenningscamera’s}

    Kamervragen over Jumbo met gezichtsherkenningscamera’s

    • Nieuws

    D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws over de Jumbo-supermarkt in Alphen aan den Rijn. Die supermarkt maakt...

  • Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo
    Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo}

    Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo

    • Extra

    In de strijd tegen winkeldiefstal heeft de Jumbo supermarkt in Alphen aan den Rijn een nogal rigoureuze aanpak. Aan de hand van 80 camera's wordt het gezicht van elke winkelende...

  • NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen
    NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen}

    NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen

    • Nieuws

    Om het voor reizigers makkelijker te maken een zitplaats te vinden in de trein, willen de Nederlandse Spoorwegen wifitracking inzetten. 'Wij realiseren ons dat het een beladen...

  • Informatie over inzage medisch dossiers minimaal vijf jaar bewaard
    Informatie over inzage medisch dossiers minimaal vijf jaar bewaard}

    Informatie over inzage medisch dossiers minimaal vijf jaar bewaard

    • Nieuws

    Wie hebben er allemaal in het medisch dossier van een patiënt gekeken? Informatie daarover moet minimaal vijf jaar worden vastgelegd. Nieuwssite security.nl meldt dat nieuws, maar...

  • Minister Dekker uitgeroepen tot 'grootste privacyschender'
    Minister Dekker uitgeroepen tot 'grootste privacyschender'}

    Minister Dekker uitgeroepen tot 'grootste privacyschender'

    • Nieuws

    De grootste privacyschender van Nederland is minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), zegt de organisatie Bits of Freedom. Die reikte de minister vrijdag de Big Brother Award...

  • Online dating: waar heb je de minste privacyzorgen en nepaccounts?
    Online dating: waar heb je de minste privacyzorgen en nepaccounts?}

    Online dating: waar heb je de minste privacyzorgen en nepaccounts?

    • Uitslag

    Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken gebruikers zich het minste zorgen om hun privacy? Waar komen gebruikers het vaakst een nepaccount tegen en hoeveel...

  • 'Update je slimme apparaten regelmatig'
    'Update je slimme apparaten regelmatig'}

    'Update je slimme apparaten regelmatig'

    • Nieuws

    Er is nog veel te winnen op het gebied van beveiliging van slimme apparaten, blijkt uit recent Kantar-onderzoek en een rapport van toezichthouder Agentschap Telecom. De helft van...

  • Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring
    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring}

    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

    • Nieuws

    Opslagbedrijf Vopak introduceert begin volgend jaar als eerste bedrijf in Nederland elektronische pasjes waarmee het elke beweging van werknemers en bezoekers kan volgen. Vopak kan...

  • Toegang tot Disney+-accountgegevens door eerdere hacks
    Toegang tot Disney+-accountgegevens door eerdere hacks}

    Toegang tot Disney+-accountgegevens door eerdere hacks

    • Nieuws

    Al enkele uren na de lancering van de streamingdienst Disney+ maakte techwebsite ZDNet er melding van dat er accounts op Disney+ te koop werden aangeboden. Disney heeft nu in een...

  • D66 wil betere digitale bescherming voor de burger
    D66 wil betere digitale bescherming voor de burger}

    D66 wil betere digitale bescherming voor de burger

    • Nieuws

    Burgers moet meer bescherming worden geboden tegen oprukkende technologische ontwikkelingen van zowel bedrijven als overheden. Dat vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

  • Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder
    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder}

    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de nep AVG-toezichthouder 'Persoonsgegevens Nederland'. De neporganisatie probeert websitebeheerders SSL-certificaten te...

  • 'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'
    'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'}

    'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'

    • Nieuws

    Als je de app van Facebook op je iPhone opent, zou het zomaar kunnen dat de camera van je telefoon wordt ingeschakeld. Dit meldt Bright op zijn website.

  • 'Google bemachtigt medische gegevens van miljoenen Amerikanen'
    'Google bemachtigt medische gegevens van miljoenen Amerikanen'}

    'Google bemachtigt medische gegevens van miljoenen Amerikanen'

    • Nieuws

    Internetgigant Google heeft gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen bemachtigd door een samenwerking met de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension. Dat bevestigen...

  • Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond
    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond}

    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms...

  • Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?
    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?}

    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?

    • Hulpartikel

    Iedereen die in wil loggen op MijnOverheid kan dat vanaf 2020 alleen maar via tweefactorauthenticatie, meldt de digitale dienstverlener van de overheid, Logius, dinsdag. Dat...

  • Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst
    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst}

    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst

    • Nieuws

    De Stichting Museumkaart moest gebruikersgegevens van een kaarthoudster aan de Belastingdienst overleggen. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald. De rechter stelde in kort...

  • Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet te delen
    Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet te delen}

    Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet te delen

    • Nieuws

    Provider Ziggo hoeft geen informatie te delen over gebruikers die mogelijk illegaal de film The Hitman's Bodyguard hebben gedownload. Distributeur Dutch Film Works had die gegevens...

  • A.s.r. gaat sporten belonen met korting
    A.s.r. gaat sporten belonen met korting}

    A.s.r. gaat sporten belonen met korting

    • Fragment

    Met het nieuwe programma van verzekeringsmaatschappij a.s.r. krijgen deelnemers van het Vitalityprogramma korting op hun premie. Om aan het programma deel te nemen vul je een...

  • Minister wil 'achterdeur' in WhatsApp en andere sociale media
    Minister wil 'achterdeur' in WhatsApp en andere sociale media}

    Minister wil 'achterdeur' in WhatsApp en andere sociale media

    • Nieuws

    Justitieminister Ferd Grapperhaus wil dat chatdiensten als Whatsapp een 'achterdeur' inbouwen. Als er iets verdachts gebeurt, moet justitie de sleutel kunnen opvragen om een...

  • Camera ophangen buiten je huis: wat zijn de regels?
    Camera ophangen buiten je huis: wat zijn de regels?}

    Camera ophangen buiten je huis: wat zijn de regels?

    • Fragment

    Bang voor inbrekers of geen zin in nieuwsgierige buren? Dan heb je het recht om een camera op te hangen om je huis te beveiligen. Je moet hierbij wel letten op een aantal regels.

  • 'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'
    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'}

    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

    • Nieuws

    Een grote vergaarbak, met alle gegevens over iedere inwoner van een bepaald gebied. Dat is het Systeem Risico Indicatie, afgekort SyRI. Gemeenten kunnen het gebruiken om fraude te...

  • 'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'
    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'}

    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    • Nieuws

    Veel datingsites gaan niet goed om met de privacy van hun bezoekers, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Acht van de tien onderzochte sites overtreden de privacywet, aldus de...

  • D66 wil wetgeving voor digitale erfenissen
    D66 wil wetgeving voor digitale erfenissen}

    D66 wil wetgeving voor digitale erfenissen

    • Nieuws

    D66 wil dat er wetgeving komt voor digitale erfenissen. Dat zegt Tweede Kamerlid Monica den Boer. 'Als je overlijdt, moeten digitale bezittingen over kunnen gaan op de erfgenaam,...

  • 'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'
    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'}

    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'

    • Nieuws

    Vermogensbeheerder Nobel schermt zijn website slecht af. Terwijl online de risico's groeien, loopt deze sector achter en staan vertrouwelijke stukken openbaar, meldt Trouw.

  • Miljoenen mensen de dupe van gestolen gegevens bij Allianz
    Miljoenen mensen de dupe van gestolen gegevens bij Allianz}

    Miljoenen mensen de dupe van gestolen gegevens bij Allianz

    • Nieuws

    Bij pechhulpverzekeraar Allianz Global Assistance zijn meer gegevens van klanten gestolen dan eerst gedacht. Het bedrijf meldde vorige maand dat het ging om zeker 260.000 eigen...

  • AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'
    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'}

    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    • Nieuws

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder...

  • Hoe zit het met de privacy van e-Matching?
    Hoe zit het met de privacy van e-Matching?}

    Hoe zit het met de privacy van e-Matching?

    • Fragment

    Datingwebsite e-Matching claimt in zijn advertenties dat het jouw privacy op 1 zet. Zo wordt er bijvoorbeeld niet naar je Facebookgegevens gevraagd bij het aanmelden. Desondanks...

  • Zaterdag in Radar Radio: Maanden zonder huis ondanks woninghulp
    Zaterdag in Radar Radio: Maanden zonder huis ondanks woninghulp}

    Zaterdag in Radar Radio: Maanden zonder huis ondanks woninghulp

    • Nieuws

    Zaterdag in de radio-uitzending hebben we het over het bedrijf mijnwoninghulp.nl. Het bedrijf belooft je snel aan een woning te helpen, maar lukt dat ook? Verder: hoe zit het met...

  • Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt
    Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt}

    Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt

    • Nieuws

    Accountgegevens van 250.000 gebruikers van de Nederlandse website Hookers.nl zijn uitgelekt. Deze gegevens, waaronder e-mailadressen, worden te koop aangeboden. Dat meldt de NOS...

  • Huis staat al 10 jaar te koop op Google Maps | Radar Checkt
    Huis staat al 10 jaar te koop op Google Maps | Radar Checkt}

    Huis staat al 10 jaar te koop op Google Maps | Radar Checkt

    • Fragment

    De familie Brouns woont al jaren zeer tevreden in een mooi huis in Eindhoven. Maar als je naar hun huis in Street View op Google Maps kijkt, zou je daar anders over kunnen denken....

  • 'Nederlanders huiverig over delen bankgegevens'
    'Nederlanders huiverig over delen bankgegevens'}

    'Nederlanders huiverig over delen bankgegevens'

    • Nieuws

    De Nederlandse consument voelt nog weinig voor het delen van bankdata om hierdoor gebruik te kunnen maken van nieuwe diensten. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is er sprake...

  • Google verbetert wederom privacy en beveiliging gebruiker
    Google verbetert wederom privacy en beveiliging gebruiker}

    Google verbetert wederom privacy en beveiliging gebruiker

    • Nieuws

    Google komt weer met een aantal maatregelen om de privacy en beveiliging van de gebruiker te verbeteren. Zo krijgt ook Google Maps een incognitomodus en zijn er vernieuwingen aan...

  • Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken
    Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken}

    Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken

    • Nieuws

    Als internetgebruikers toestemming geven aan websites om gegevens op te slaan is dat ongeldig als het cookievakje vooraf standaard is aangevinkt. Ze moeten er 'actief' mee...

  • 'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'
    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'}

    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat geen extra onderzoek doen naar mogelijke overtredingen bij de opslag van medische gegevens op een cloudplatform door het bedrijf Medical...

  • 'Kinderspeelgoed en babyfoons makkelijk te hacken'
    'Kinderspeelgoed en babyfoons makkelijk te hacken'}

    'Kinderspeelgoed en babyfoons makkelijk te hacken'

    • Nieuws

    Kinderspeelgoed en babyfoons blijken eenvoudig te hacken te zijn. Cybercriminelen kunnen hierdoor meespieken met de handel en wandel van nietsvermoedende consumenten, schrijft De...

  • Meegluren met beveiligingscamera's en babyfoons door lek
    Meegluren met beveiligingscamera's en babyfoons door lek}

    Meegluren met beveiligingscamera's en babyfoons door lek

    • Nieuws

    Kwaadwillenden kunnen meegluren met duizenden Nederlandse beveiligingscamera's en babyfoons. Door een lek liggen e-mailadressen en wachtwoorden op straat waarmee je toegang krijgt...

  • Facebook stelt tienduizenden apps buiten werking
    Facebook stelt tienduizenden apps buiten werking}

    Facebook stelt tienduizenden apps buiten werking

    • Nieuws

    Techbedrijf Facebook heeft tienduizenden apps op het sociale medianetwerk buiten werking gesteld. De ingreep is onderdeel van het lopende onderzoek naar app-ontwikkelaars dat...

  • Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar
    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar}

    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    • Nieuws

    Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen,...

  • 'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'
    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'}

    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    • Nieuws

    Ongeveer zestig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens een melding dat persoonlijke gegevens zijn uitgelekt. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de...

  • Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online
    Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online}

    Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online

    • Nieuws

    Miljoenen oude profielen van het socialmediaplatform Hyves zijn online terug te vinden, terwijl de website al sinds 2013 niet meer bestaat. Ze blijken opgeslagen in een webarchief,...

  • Wat is e-sim en wat kun je ermee?
    Wat is e-sim en wat kun je ermee?}

    Wat is e-sim en wat kun je ermee?

    • Hulpartikel

    De elektronische simkaart, ook wel e-sim genoemd, is een digitale simkaart die als kleine chip in je telefoon is ingebouwd. Hierdoor heb je geen fysieke simkaart meer nodig. 

  • Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen
    Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen}

    Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen

    • Nieuws

    De bank bunq heeft per ongeluk e-mailadressen van ruim tachtig klanten gelekt, ontdekte journalist Iwan Verrips.

  • Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook
    Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook}

    Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook

    • Nieuws

    Menstruatietracking-apps MIA Fem en Maya, die vrouwen gebruiken om hun menstruatiecyclus bij te houden, blijken gevoelige informatie te delen met onder andere Facebook. Dit meldt...

  • Aantal klachten over privacyschending neemt toe
    Aantal klachten over privacyschending neemt toe}

    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    • Nieuws

    Mensen klagen steeds meer over schending van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in de eerste helft van dit jaar 15.313 klachten. Volgens de toezichthouder is dat...

  • Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij
    Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij}

    Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij

    • Nieuws

    De publieke omroep moet op termijn reclamevrij worden, ook online. Daar blijft minister Arie Slob (Media) bij, ondanks een kritisch adviesrapport van de Raad voor Cultuur.

  • 'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'
    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'}

    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens heeft terecht geoordeeld dat de Nederlandse Spoorwegen niet de privacy schenden van een man die een rechtszaak aanspande. De man reist met een...

  • Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot
    Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot}

    Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot

    • Nieuws

    Het is voor hackers mogelijk om klanten van T-Mobile te hacken via hun persoonlijke hotspot, aldus RTL Nieuws. Als een klant gebruik maakt van een digitale simkaart (e-sim) kan een...

  • AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet
    AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet}

    AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet

    • Nieuws

    De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan deels onrechtmatig om met de data die ze verzamelen. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)...

  • Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje
    Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje}

    Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje

    • Nieuws

    De buurtapp Nextdoor is niet zo 'besloten' als de makers beweren. Namen en adresgegevens zijn eenvoudig te bekijken door kwaadwillenden. Dat blijkt uit onderzoek van...

  • Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden
    Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden}

    Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden

    • Extra

    Na de uitzending van 2 september 2019 over buurtapp Nextdoor bleef Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart nog even in de studio om vragen van de kijkers te beantwoorden.

  • IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks
    IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks}

    IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks

    • Nieuws

    Hackers hebben ruim twee jaar lang de mogelijkheid gehad om op iPhone-toestellen malware te installeren, blijkt uit een onderzoek van Google Project Zero. De aanvallers hadden...

  • Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers
    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers}

    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    • Nieuws

    Microsoft gaat beter om met de privacy van gebruikers, maar mogelijk verzamelt het nog wel gebruikersgegevens die samenhangen met het gebruik van apparaten als spelcomputers. Dat...

  • 'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'
    'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'}

    'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'

    • Nieuws

    Zorgverzekeraars blijken trackingcookies in e-mails te plaatsen. Dit laten ze niet duidelijk aan hun klanten weten, waardoor ze mogelijk de privacywet overtreden, blijkt uit...

  • Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes
    Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes}

    Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes

    • Nieuws

    Een 40-jarige man uit Drachten wordt vervolgd voor het plaatsen van heimelijk gefilmde naaktbeelden uit een sauna in Nederasselt op een pornosite. Hij zou de beelden via een forum...

  • Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?
    Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?}

    Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?

    • Hulpartikel

    Slimme apparaten zijn verbonden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, beveiligingscamera of lamp. Ze beloven een gemakkelijker leven, maar brengen ook...

  • 'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'
    'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'}

    'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'

    • Nieuws

    De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door...

  • Energieverkopers handelen in persoonsgegevens
    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens}

    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens

    • Nieuws

    Energieverkopers wisselen op grote schaal persoonsgegevens uit om telefonisch te kunnen verkopen. Adressen, bankrekeningnummers, zelfs burgerservicenummers gaan van hand tot hand....

  • Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten
    Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten}

    Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten

    • Nieuws

    Facebook schakelde tot voor kort inhuurkrachten in om audiofragmenten van gebruikers te transcriberen. Daar is persbureau Bloomberg achtergekomen op basis van gesprekken met...

  • Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag
    Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag}

    Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag

    • Nieuws

    Facebook hangt mogelijk miljarden aan schadevergoedingen boven het hoofd in verband met het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens. Door een uitspraak van een federale...

  • Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken
    Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken}

    Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken

    • Nieuws

    Medewerkers van Microsoft luisteren mee met persoonlijke gesprekken van Skype-gebruikers, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwswebsite Motherboard.

  • Ophef over brief van buurtapp Nextdoor
    Ophef over brief van buurtapp Nextdoor}

    Ophef over brief van buurtapp Nextdoor

    • Nieuws

    Heb jij ook een brief van Nextdoor in de bus gehad? Het bericht is een uitnodiging om gebruik te maken van een buurtapp. De brief veroorzaakt ophef. De uitnodiging lijkt afkomstig...

  • DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen
    DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen}

    DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen

    • Nieuws

    De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de...

  • 'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'
    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'}

    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'

    • Nieuws

    Medewerkers van Apple luisteren continu mee met persoonlijke informatie van gebruikers, aldus een anonieme klokkenluider tegen The Guardian. De bedoeling hiervan is volgens Apple...

  • Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online
    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online}

    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    • Nieuws

    De gemeente Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft per ongeluk lange tijd documenten met allerlei persoonsgegevens online gehad, zodat iedereen die via Google kon opvragen. Het waren...

  • Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen
    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen}

    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen

    • Nieuws

    Facebook betaalt de Amerikaanse marktwaakhond FTC een boete van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Het gaat om de hoogste schikking die de toezichthouder ooit...

  • 'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'
    'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'}

    'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'

    • Nieuws

    Facebook kondigt woensdag ook een schikking aan met beurswaakhond SEC. De socialmediagigant betaalt daarbij mogelijk een boete van meer dan 100 miljoen dollar. Dat schrijft...

  • Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook
    Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook}

    Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook

    • Nieuws

    De boete die Facebook naar verluidt krijgt wegens verschillende privacyschandalen had nog veel hoger kunnen uitpakken. Toezichthouder FTC, waarmee Facebook tot een schikking van 5...

  • Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers
    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers}

    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    • Nieuws

    Elf grote Nederlandse apps houden bij waar hun gebruikers zijn. Brandpunt+ heeft dat ontdekt na het onderzoeken van dertig populaire iPhone-apps. Sommige apps overtreden...

  • 'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens
    'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens}

    'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens

    • Nieuws

    Experts waarschuwen voor de privacyrisico’s bij het gebruik van FaceApp. Dat schrijft de NOS. Met de mobiele app is het mogelijk om jezelf jaren ouder te laten lijken. 

  • HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen
    HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen}

    HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen

    • Nieuws

    Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het...

  • Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten
    Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten}

    Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten

    • Nieuws

    Autodeelplatform SnappCar heeft een lek in zijn systemen gedicht waarbij adressen en kentekeninformatie van gebruikers op straat konden belanden. SnappCar werd op het probleem...

  • Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek
    Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek}

    Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek

    • Nieuws

    De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways krijgt mogelijk een boete van omgerekend bijna 205 miljoen euro vanwege een eerder datalek. Daardoor werden vorig jaar financiële...

  • Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar
    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar}

    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    • Nieuws

    Banken mogen betaalgegevens van klanten niet zomaar gebruiken voor reclame. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept alle banken daarom op om nog eens goed te kijken naar hun...

  • Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd
    Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd}

    Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd

    • Nieuws

    Beveiligingscamera’s die verbonden zijn met internet, zijn niet altijd goed beschermd. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Volgens de bond bevatten zes van de twaalf...

  • Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs
    Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs}

    Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs

    • Nieuws

    Het Katwijkse jongerenproject Shitzooi dat jongeren waarschuwt voor de gevaren van sexting heeft de Hein Roethofprijs gekregen. Via een game worden jongeren tussen de 12 en 15 jaar...

  • Electronic Arts dicht gat in beveiliging games
    Electronic Arts dicht gat in beveiliging games}

    Electronic Arts dicht gat in beveiliging games

    • Nieuws

    In de populaire games van Electronic Arts (EA) is een groot gat in de beveiliging ontdekt. Dat is inmiddels gedicht. Kwaadwillenden hadden de accounts van de 300 miljoen gebruikers...

  • D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy
    D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy}

    D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy

    • Nieuws

    Persoonlijke advertenties, die vooral door Google en Facebook ingezet worden, moeten worden teruggedrongen. Zulke advertenties zijn volgens coalitiepartij D66 voor een groot deel...

  • Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek
    Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek}

    Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek

    • Nieuws

    De tuchtzaken die het beroepsregister voor jeugdzorgpersoneel vorige week per ongeluk op de website heeft gezet, zijn hoogstwaarschijnlijk ingezien door enkele bezoekers. Dat is...

  • Kabinet: Wraakporno sneller van het internet
    Kabinet: Wraakporno sneller van het internet}

    Kabinet: Wraakporno sneller van het internet

    • Nieuws

    Een ex die met een seksueel getint privéfilmpje op internet wraak neemt. Het kabinet wil dat slachtoffers de mogelijkheid krijgen dergelijk beeldmateriaal in de toekomst eenvoudig...

  • Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'
    Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'}

    Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'

    • Nieuws

    De beveiliging van Huawei-producten rammelt aan alle kanten. Dat zegt de directeur van het National Cyber Security Centre van de Britse regering, Ian Levy.

  • ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening
    ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening}

    ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening

    • Nieuws

    ING heeft zijn privacystatement veranderd met de toevoeging dat de bank je bij- en afschriften mag scannen en die informatie mag gebruiken om je gepersonaliseerde advertenties te...

  • Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google
    Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google}

    Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google

    • Nieuws

    Privacy-activisten hebben in negen landen klachten ingediend tegen Google. De manier waarop Google advertenties verkoopt, schendt de privacy van burgers en overtreedt de Europese...

  • Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum
    Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum}

    Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum

    • Nieuws

    Bijna alle reizigers die naar de Verenigde Staten reizen moeten voortaan verplicht een lijst met hun accountnamen van sociale media invullen tijdens een visumaanvraag. Dat maakt...

  • Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten
    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten}

    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

    • Nieuws

    In zeker zestig Nederlandse gemeenten wordt nog steeds gebruik gemaakt van wifitracking. Volgens de Volkskrant zetten de gemeenten het in om bezoekersaantallen in de gaten te...

  • Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders
    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders}

    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders

    • Nieuws

    Het Chinese technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met...

  • Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata
    Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata}

    Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata

    • Nieuws

    Werknemers van het sociale mediaplatform Snapchat hebben een intern programma misbruikt om toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie van gebruikers. Dit concludeerde...

  • Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?
    Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?}

    Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?

    • Hulpartikel

    Een organisatie mag jou niet zomaar vragen om je identiteitsbewijs te laten zien, zomaar een kopie vragen is ook niet toegestaan. Als de identiteit op een andere, minder vergaande...

  • Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn
    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn}

    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn

    • Nieuws

    De politie onderzoekt een groot datalek bij vastgoedonderneming NederWoon in Apeldoorn. Een hacker wist in te breken en heeft klantgegevens gestolen, waaronder ook kopieën van...

  • 'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'
    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'}

    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

    • Nieuws

    Veel bedrijven kampen bijna een jaar na invoering van de nieuwe Europese privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels) nog met problemen...

  • Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen
    Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen}

    Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen

    • Nieuws

    De FATF staat op het punt haar richtlijnen aan te passen. Hiermee wil de intergouvernementele organisatie tegen witwassen en terrorismefinanciering meer grip krijgen op de wereld...

  • 'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'
    'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'}

    'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'

    • Nieuws

    Socialmediabedrijf Facebook is opnieuw in opspraak geraakt door gelekte gegevens. Persoonlijke gegevens van miljoenen Instagram-influencers en bekendheden blijken door een Indiaas...

  • Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?
    Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?}

    Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?

    • Hulpartikel

    Deze week werd het bekend dat alle processors van Intel een ernstig lek bevatten, waardoor in theorie gevoelige gegevens uitgelezen kunnen worden door kwaadwillenden. Wat zijn hier...

  • Lek ontdekt in Intel-chips
    Lek ontdekt in Intel-chips}

    Lek ontdekt in Intel-chips

    • Nieuws

    Door een groot lek in chips van Intel kunnen hackers wachtwoorden en andere gevoelige informatie stelen van computers. Het lek is ontdekt door onderzoekers van de Vrije...

  • Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond
    Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond}

    Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond

    • Nieuws

    Facebook moet in Turkije een boete van 1,65 miljoen lira betalen, omgerekend ruim 240.000 euro. De straf is opgelegd door de Turkse privacywaakhond KVKK.

  • Google belooft om privacy te verbeteren
    Google belooft om privacy te verbeteren}

    Google belooft om privacy te verbeteren

    • Nieuws

    Techgigant Google zet meer in op privacy, maakte de onderneming bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. Dat doet het bedrijf onder andere door meer berekeningen op...

  • Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal
    Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal}

    Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal

    • Nieuws

    Facebook rekent op een boete van zeker 3 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge...

  • 'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'
    'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'}

    'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'

    • Nieuws

    Supermarkten gaan hun apps aanpassen op het gebied van privacy en prijstransparantie. Dat meldt Kassa na onderzoek van een docent van de Hogeschool Utrecht die op verzoek van het...

  • Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt
    Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt}

    Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt

    • Nieuws

    De persoonlijke gegevens van ongeveer driehonderd mensen met een uitkering in de Bollenstreek zijn uitgelekt. De sociale dienst had zijn cliënten een algemene brief gemaild, maar...

  • Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers
    Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers}

    Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers

    • Nieuws

    Facebook heeft vorige maand enige tijd per ongeluk honderden miljoenen wachtwoorden van Instagram-gebruikers onversleuteld bewaard op servers. Dat meldt het bedrijf in een...

  • Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen
    Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen}

    Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen

    • Nieuws

    Facebook heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald. Per ongeluk, zegt Facebook zelf. Op het moment dat de gebruikers een account aanmaakten, vroeg de dienst...

  • Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen
    Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen}

    Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen

    • Nieuws

    Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Dat heeft het socialemediabedrijf bevestigd nadat de bekende...

  • 'Elsevier had te maken met datalek'
    'Elsevier had te maken met datalek'}

    'Elsevier had te maken met datalek'

    • Nieuws

    Wetenschappelijk uitgever Elsevier heeft te maken gehad met een datalek. Techwebsite Motherboard meldt dat daardoor e-mailadressen en wachtwoorden van onder meer...

  • Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens
    Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens}

    Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens

    • Nieuws

    Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt of Facebook in de fout is gegaan met het delen van gebruikersgegevens. Het Openbaar Ministerie kijkt of de afspraken over het delen van...

  • 'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'
    'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'}

    'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'

    • Nieuws

    Facebook-baas Mark Zuckerberg denkt dat communicatienetwerken die gericht zijn op privacy populairder zullen worden dan open netwerken. Dat zei de oprichter van Facebook in een...

  • Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites
    Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites}

    Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites

    • Nieuws

    De meeste websites van de overheid, zowel landelijk als regionaal, zijn goed beveiligd. Liefst 88 procent van de 1847 domeinen die getest zijn, hebben https voor de site, wat...

  • Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming
    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming}

    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens start binnenkort een onderzoek naar de naleving van privacyregels door websites. De privacywaakhond zegt dit naar aanleiding van het bericht dat...

  • Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen
    Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen}

    Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen

    • Nieuws

    David Wehner van Facebook heeft bekendgemaakt dat het bedrijf later dit jaar een geschiedenisverwijdertool uitbrengt. Met de tool kan je je geschiedenis zien en verwijderen. Dit...

  • E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken
    E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken}

    E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken

    • Nieuws

    Het is heel eenvoudig om de bijna driehonderdduizend e-mailadressen van Tele2 te hacken. Even een belletje naar de provider, je geeft je postcode en huisnummer op en je wachtwoord...

  • Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt
    Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt}

    Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt

    • Nieuws

    Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG scherpt de autorisatie van werkstudenten om elektronische patiëntgegevens in te zien verder aan. Ook gaat het ziekenhuis structureel in plaats van...

  • Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens
    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens}

    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    • Nieuws

    Burgerrechtenvereniging Vrijbit voert vrijdag 15 februari twee vervolg rechtszaken tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Reden hiervoor is dat de AP weigert stappen te...

  • Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms
    Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms}

    Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms

    • Nieuws

    Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die...

  • Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen
    Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen}

    Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen

    • Nieuws

    Het is slecht gesteld met de digitale beveiliging van Nederlandse ziekenhuizen. Dat concludeert cybersecuritybedrijf Cybersprint in een onderzoek, in opdracht van Elsevier...

  • Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps
    Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps}

    Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps

    • Nieuws

    Nederlanders zijn terughoudend met de machtigingen voor apps op de smartphone, zoals Facebook en Instagram. Twee op de drie gebruikers geeft de apps geen of minder toegang tot...

  • Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt
    Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt}

    Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt

    • Nieuws

    De overgrote meerderheid van de Nederlandse automobilisten (84 procent) wil dat de data die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels. Dat blijkt uit een peiling van...

  • Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien
    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien}

    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

    • Nieuws

    Facebook betaalt tieners een maandelijks bedrag om hun telefoon- en netwerkactiviteiten in te mogen zien. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een artikel van TechCrunch....

  • Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld
    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld}

    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld

    • Nieuws

    In Nederland zijn vorig jaar bijna 21.000 datalekken gemeld. Dat is meer dan twee keer zo veel als het jaar ervoor en ruim drie keer zo veel als in 2016. Dat wil niet per se zeggen...

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens}

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • Nieuws

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat...

  • 640.000 Nederlanders stopten met Facebook
    640.000 Nederlanders stopten met Facebook}

    640.000 Nederlanders stopten met Facebook

    • Nieuws

    Voor het eerst sinds haar oprichting daalt het aantal Nederlandse Facebookgebruikers, en fors. In probleemjaar 2018 liepen maar liefst 640.000 facebookers weg, blijkt uit het...

  • Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet
    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet}

    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet

    • Nieuws

    Bij toezichthouders in de EU-landen zijn de afgelopen acht maanden meer dan 95.000 klachten binnengekomen over schending van de Europese wet voor privacy- en gegevensbescherming....

  • IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay
    IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay}

    IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay

    • Nieuws

    Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van...

  • KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender
    KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender}

    KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender

    • Nieuws

    De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt...

  • Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag
    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag}

    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag

    • Nieuws

    De Consumentenbond heeft maandag aan Google een petitie overhandigd met 50.000 steunbetuigingen van consumenten. De ondertekenaars verzetten zich hiermee tegen het opslaan van...

  • Flinke schadeclaim door foto op internet
    Flinke schadeclaim door foto op internet}

    Flinke schadeclaim door foto op internet

    • Fragment

    Even een foto zoeken op internet voor op je website of voor sociale media. Dat gaat heel makkelijk maar het  kan je duur komen te staan. En als je niet goed oplet, kunnen de...

  • Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending
    Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending}

    Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending

    • Nieuws

    De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een boete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Het zou gaan om een recordboete, aldus de krant The Washington Post...

  • Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden
    Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden}

    Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden

    • Nieuws

    In de populaire videogame Fortnite is een groot veiligheidslek ontdekt. Daardoor hadden hackers spelers kunnen bestelen. Ze zouden toegang kunnen krijgen tot accounts, waardoor ze...

  • Privacywet AVG als joker
    Privacywet AVG als joker}

    Privacywet AVG als joker

    • Fragment

    De Algemene verordening gegevensbescherming trad in werking op 25 mei 2018. Maar wordt deze AVG wel goed toegepast? Hoe gaan bedrijven en organisaties hiermee om?

  • Tv-uitzending 14-01-2019
    Tv-uitzending 14-01-2019}

    Tv-uitzending 14-01-2019

    • Uitzending

    De risico-opslag op de hypotheekrente zou omlaag gaan, zo beloofde Nationale-Nederlanden vorig jaar. Tot nog toe is dat niet gebeurd. Verder: oplichters proberen je geld af te...

  • Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen
    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen}

    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen

    • Nieuws

    Verzekeraar Allianz heeft onrechtmatige inbreuk gemaakt op de privacy van een student. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid bepaald. De student claimde...

  • Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in
    Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in}

    Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in

    • Column

    ‘Mijnheer, kunt u in dit potje plassen?’ O, lukt dat nu niet? Dan wachten we gewoon even.’ – op luide toon uitgesproken bij de balie van de huisarts. De volle wachtkamer luistert...

  • Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica
    Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica}

    Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica

    • Nieuws

    Facebook heeft de eerste grote rechtszaak aan zijn broek vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft...

  • Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN
    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN}

    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

    • Nieuws

    Om risico's op fraude te verkleinen en de privacy te vergroten, krijgen alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. De Belastingdienst gaat daarmee...

  • Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB
    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB}

    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de wijze waarop sportbonden omgaan met de persoonsgegevens van leden. Na tientallen klachten over meerdere bonden vindt de...

  • Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers
    Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers}

    Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers

    • Nieuws

    Facebook heeft een fout in zijn app ontdekt. Applicaties van anderen konden daardoor meer foto's van Facebookgebruikers zien dan de bedoeling was. Facebook denkt dat 6,8 miljoen...

  • Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken
    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken}

    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat controleren of bloedbanken, ivf-klinieken en politieke partijen goed omgaan met privégegevens van mensen over hun gezondheid en politieke...

  • 'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'
    'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'}

    'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'

    • Nieuws

    Mensen mogen niet zomaar digitaal worden gevolgd als ze door een winkelcentrum of een station lopen. Technieken als wifi-tracking zijn 'een inbreuk op de privacy', zegt de...

  • Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers
    Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers}

    Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers

    • Nieuws

    Gegevens van mogelijk een half miljard hotelbezoekers zijn op straat beland. Het betreft gegevens in de periode van 2014 tot september van dit jaar van de hotels die zijn...

  • Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts
    Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts}

    Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts

    • Nieuws

    Hackers hebben via eerder gelekte wachtwoorden toegang gekregen tot ruim 30.000 RTL-accounts. Daarbij hebben ze privégegevens van gebruikers bemachtigd. RTL Nieuws meldt dat in...

  • Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet
    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet}

    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet

    • Nieuws

    Sinds de invoering van de nieuwe privacywet, een half jaar geleden, zijn er ruim 7000 klachten en tips binnengekomen over mogelijke schendingen.

  • 'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'
    'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'}

    'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'

    • Nieuws

    Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze het platform niet meer vertrouwen. Dit blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018.

  • Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten
    Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten}

    Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten

    • Nieuws

    De website vakantieveilingen.nl heeft in 2015 per ongeluk de gegevens van 21.000 klanten gelekt. Volgens RTL Nieuws gaat het om namen, woonadressen en e-mailadressen van mensen die...

  • Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen
    Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen}

    Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen

    • Nieuws

    De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd, omdat smaak niet nauwkeurig en objectief kan worden uitgedrukt. Het Europees Hof van Justitie heeft dat...

  • 10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek
    10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek}

    10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek

    • Nieuws

    Gegevens van 10.000 gebruikers van ah.nl zijn per ongeluk gedeeld met derden. Albert Heijn laat weten dat de inloggegevens van de accounts zichtbaar waren voor partijen waarmee de...

  • Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst
    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst}

    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    • Nieuws

    De Museumkaart weigert de kaartgegevens van één bepaalde persoon te laten zien aan de Belastingdienst, die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland...

  • Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014
    Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014}

    Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014

    • Nieuws

    De organisatoren van het Belgische dancefestival Tomorrowland hebben zaterdag een e-mail gestuurd naar 64.007 festivalgangers die in 2014 een ticket kochten om hen te informeren...

  • DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden
    DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden}

    DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden

    • Fragment

    Uitvaartorganisatie DELA maakt sinds 1 september standaard vingerafdrukken van mensen die overlijden. De organisatie gebruikt vervolgens deze afdrukken om er kettingen en ringen...

  • Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië
    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië}

    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

    • Nieuws

    Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Britse privacywaakhond Information Commissioner's...

  • Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger
    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger}

    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger

    • Nieuws

    Met behulp van de nieuwe tool My Data Done Right van Bits of Freedom is het met ingang van vandaag mogelijk om je gegevens op te vragen bij bedrijven, instellingen of de overheid.

  • 'Spammers achter hack bij Facebook'
    'Spammers achter hack bij Facebook'}

    'Spammers achter hack bij Facebook'

    • Nieuws

    De grote hack bij Facebook is geen gecoördineerde aanval van een staat, maar het werk van spammers die het techbedrijf al langer in de gaten hield. Dat is volgens de Wall Street...

  • Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders
    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders}

    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders

    • Nieuws

    Vrijwel alle Nederlanders weten inmiddels dat er nieuwe privacyregels zijn. Maar welke rechten ze precies hebben gekregen, dat weten er veel minder. En nóg minder mensen zijn van...

  • BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat
    BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat}

    BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat

    • Nieuws

    De gegevens van duizenden klanten van Achmea liggen na een hack op straat. Het datalek bij de grootste verzekeraar van Nederland is vermoedelijk ontstaan via een medewerker op een...

  • 30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek
    30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek}

    30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek

    • Nieuws

    Het grote datalek bij Facebook, waarbij hackers toegang kregen tot de accounts en persoonlijke informatie van gebruikers, heeft uiteindelijk 30 miljoen mensen gedupeerd. Dat meldde...

  • 'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'
    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'}

    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    • Nieuws

    De beveiliging van persoonsgegevens bij de Belastingdienst is nog altijd­­ niet op orde. De fiscus houdt bijvoorbeeld niet bij welke gegevens door medewerkers worden opgevraagd,...

  • Facebook wacht langer met definitief verwijderen account
    Facebook wacht langer met definitief verwijderen account}

    Facebook wacht langer met definitief verwijderen account

    • Nieuws

    Facebook geeft gebruikers langer de tijd om het verwijderen van hun account te kunnen herzien. Binnen dertig dagen moet nu worden aangegeven dat het account toch wordt behouden,...

  • 'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'
    'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'}

    'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'

    • Nieuws

    Ook gebruikers van Workplace, de zakelijke versie van Facebook, zijn mogelijk slachtoffer geworden van het recente datalek bij het sociale netwerk. Dat meldt nieuwssite Business...

  • Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek
    Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek}

    Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek

    • Nieuws

    Facebook kan mogelijk een boete krijgen van meer dan 1,6 miljard dollar vanwege het grote datalek, waarbij hackers toegang kregen tot de accounts en persoonlijke informatie van 50...

  • Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers
    Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers}

    Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers

    • Nieuws

    Facebook heeft een lek gevonden in zijn sociale netwerk waardoor hackers toegang hadden tot de accounts en persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers. Wachtwoorden van...

  • UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres
    UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres}

    UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres

    • Nieuws

    Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft door een fout privé-informatie van patiënten naar de verkeerde adressen gestuurd. Dat heeft een woordvoerder bevestigd naar...

  • Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame
    Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame}

    Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame

    • Nieuws

    Om op Facebook je profiel extra te beveiligen, kun je je telefoonnummer invullen. Facebook gebruikt deze telefoonnummers ook voor reclamedoeleinden, blijkt uit onderzoek van...

  • Consument online gevolgd door slechte beveiliging
    Consument online gevolgd door slechte beveiliging}

    Consument online gevolgd door slechte beveiliging

    • Nieuws

    Consumenten lekken voortdurend allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dat komt doordat de meeste Nederlanders hun apparaten niet goed hebben beveiligd, blijkt uit...

  • Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?
    Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?}

    Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?

    • Hulpartikel

    Heb jij een e-mail van ‘Facebook’ ontvangen en twijfel je of die echt is, bijvoorbeeld omdat het afzendadres eindigt op @facebookmail.com in plaats van op @facebook.com? Lees hier...

  • Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?
    Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?}

    Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?

    • Fragment

    Je belt de klantenservice van een bedrijf en je hoort een bandje dat je gesprek opgenomen wordt en dat het kan worden gebruikt voor trainings- of kwaliteitsdoeleinden. Mag dat...

  • Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad
    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad}

    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    • Nieuws

    Uitzendbureau Randstad heeft korte tijd te maken gehad met een datalek. Door een softwarefout waren privégegevens van negen werkzoekenden die staan ingeschreven bij het bedrijf...

  • App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen
    App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen}

    App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen

    • Nieuws

    De herinneringen-app Timehop is gehackt, zo meldt het bedrijf op zijn website. Hierbij zijn de gegevens van 21 miljoen klanten gestolen. Het gaat om volledige namen, e-mailadressen...

  • Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld
    Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld}

    Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld

    • Nieuws

    Het Europees Parlement heeft een besluit over aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk uitgesteld. Het voorstel om internetplatforms als YouTube en Facebook te...

  • Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode
    Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode}

    Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode

    • Nieuws

    Ongeveer de helft van de smartphonebezitters heeft geen toegangscode ingesteld voor zijn toestel. Als het ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het...

  • Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app
    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app}

    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

    • Nieuws

    De Facebookgegevens van meer dan 120 miljoen mensen, onder wie ook Nederlanders, waren jarenlang toegankelijk voor derden. Na het installeren van de quiz-app Nametests werden...

  • Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook
    Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook}

    Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook

    • Nieuws

    Facebook geeft nog altijd ontwijkende antwoorden aan leden van het Britse parlement over het schandaal rond Cambridge Analytica. De voorzitter van de parlementscommissie die het...

  • Klachten over gebruik gegevens stromen binnen
    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen }

    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen

    • Nieuws

    Een maand geleden gingen de nieuwe Europese privacyregels in, en inmiddels hebben meer dan zeshonderd mensen een klacht ingediend over het gebruik van hun persoonlijke gegevens....

  • Datalek bij Ticketmaster
    Datalek bij Ticketmaster}

    Datalek bij Ticketmaster

    • Nieuws

    Mensen die in het afgelopen jaar een kaartje hebben gekocht via Ticketmaster, zijn mogelijk getroffen door wat het bedrijf een 'data-incident' noemt. Op de site is schadelijke...

  • Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld
    Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld}

    Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) blijft van kracht. De rechter in Den Haag heeft besloten dat de wet niet tijdelijk buiten werking hoeft te worden gesteld.

  • 'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'
    'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'}

    'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'

    • Nieuws

    Internetplatforms als YouTube, Facebook en Google moeten mogelijk alle video's en muziek die gebruikers uploaden automatisch gaan scannen om te voorkomen dat er auteursrechtelijk...

  • Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens
    Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens}

    Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens

    • Nieuws

    Apple heeft in nieuwe richtlijnen vastgelegd dat ontwikkelaars zonder toestemming geen contactgegevens meer mogen gebruiken voor eigen doeleinden zoals verkoop. Dat heeft...

  • Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website
    Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website}

    Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website

    • Nieuws

    Op de site van PostNL bleek het mogelijk te zijn om bij retourzendingen de voornaam en adresgegevens van klanten van webwinkels te achterhalen door een getal in de url te...

  • 'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'
    'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'}

    'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die op 1 mei dit jaar is ingegaan, moet tijdelijk buiten werking gesteld worden. Eerst moeten noodzakelijke wijzigingen...

  • Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet
    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet}

    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet

    • Nieuws

    De Belastingdienst heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacywet die al sinds 25 mei van kracht is. Dat laat staatssecretaris Menno...

  • Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven
    Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven}

    Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven

    • Nieuws

    Facebook heeft toegegeven dat het gebruikersdata gedeeld heeft met vier Chinese bedrijven. De apparatenmakers kregen die toegang zodat ze het sociale netwerk beschikbaar konden...

  • Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy
    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy}

    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    • Nieuws

    De beheerder van een fanpagina op Facebook is net zo verantwoordelijk voor de bescherming en verwerking van persoonsgegevens van de bezoekers ervan als Facebook zelf. Volgens het...

  • Geen overtredingen met camera's in sauna's
    Geen overtredingen met camera's in sauna's}

    Geen overtredingen met camera's in sauna's

    • Nieuws

    In een onderzoek naar cameratoezicht in sauna's heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen overtredingen geconstateerd. Dat meldt de privacywaakhond dinsdag op basis van een...

  • 'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata'
    'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata' }

    'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata'

    • Nieuws

    Facebook heeft tientallen makers van mobiele telefoons toegang gegeven tot gegevens van gebruikers van het sociale netwerk, schrijft The New York Times. Het gaat om tenminste...

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'}

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • Nieuws

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die...

  • Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?
    Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?}

    Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?

    • Hulpartikel

    De eerste keer dat je op een website komt krijg je de vraag welke cookies je wilt accepteren. Je klikt zo snel mogelijk door, omdat je komt voor de content op de website. Hoe kun...

  • Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter
    Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter}

    Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter

    • Nieuws

    Consumentenorganisaties in België, Italië, Portugal en Spanje gaan in hun land massaclaims tegen Facebook indienen naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica. Ze...

  • Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal
    Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal}

    Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal

    • Nieuws

    Facebook is sinds de problemen met Cambridge Analytica een stuk 'scherper en pessimistischer' geworden over mogelijke risico's voor het sociale netwerk. Voorheen wilde Facebook...

  • Zo download je je WhatsApp-data
    Zo download je je WhatsApp-data}

    Zo download je je WhatsApp-data

    • Hulpartikel

    WhatsApp heeft een functionaliteit toegevoegd waarmee je als gebruiker kan achterhalen welke persoonlijke gegevens de chatdienst van je heeft verzameld. Welke informatie staat er...

  • Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet
    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet}

    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie die moet toezien op de vrijdag in werking getreden Europese privacyregels, gaat gebukt onder interne onrust. Bestuursruzies en een...

  • Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?
    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?}

    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

    • Hulpartikel

    Doordat veel mensen tegenwoordig een smartphone hebben, is een foto snel gemaakt. Als iemand een foto van je maakt, mag deze dan ook zomaar online worden gezet?

  • 'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'
    'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'}

    'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'

    • Nieuws

    Het is niet uitgesloten dat de encryptie waarmee de populaire berichtendienst WhatsApp is beveiligd in de toekomst wordt afgezwakt. Die conclusie trok Kamerlid Kees Verhoeven (D66)...

  • EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg
    EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg}

    EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg

    • Nieuws

    Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Facebook-topman Mark Zückerberg in het parlement naar aanleiding van het misbruik van privégegevens van...

  • Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'
    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'}

    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'

    • Nieuws

    De regels over gegevensbescherming van particulieren in de nieuwe Europese privacywet AVG gaan ook gelden voor Microsoft-gebruikers buiten Europa. Dit belooft vicepresident Julie...

  • 'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'
    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'}

    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'

    • Nieuws

    Meteen een boete, daar hoeven zelfstandigen niet bang voor te zijn als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels die dan ingaan. Maar het is wel belangrijk...

  • Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?
    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?}

    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

    • Fragment

    Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming in werking. Eindelijk is er op Europees niveau een wet die de privacy van de burgers beschermt. Wat houdt...

  • Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen
    Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen}

    Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen

    • Nieuws

    De afgelopen maanden heeft Facebook bijna 1,3 miljard valse accounts verwijderd. Het gros daarvan werd vrijwel direct verwijderd nog voor er contact met andere gebruikers was....

  • Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy
    Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy}

    Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy

    • Nieuws

    Facebook blijft te vaag in zijn antwoorden op vragen over het privacyschandaal rond het sociale medium, vinden leden van het Britse parlement. Ze stuurden het bedrijf onlangs 39...

  • Facebook: 200 apps geschorst na schandaal
    Facebook: 200 apps geschorst na schandaal}

    Facebook: 200 apps geschorst na schandaal

    • Nieuws

    Facebook heeft tot nu toe ongeveer tweehonderd apps de toegang tot zijn netwerk ontzegd. Dat deed het socialenetwerkbedrijf als reactie op het schandaal rond Cambridge Analytica....

  • 'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'
    'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'}

    'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'

    • Nieuws

    Europese onderzoekers hebben problemen gevonden in PGP, de populairste techniek om e-mails tegen meelezers te beveiligen. Het gebruik van dit systeem wordt sterk afgeraden omdat...

  • Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16
    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16}

    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16

    • Nieuws

    Heb je een Outlook- of Skype-account en ben je onder de 16? Het kan zijn dat je je account niet meer in kunt. De blokkade heeft te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving die...

  • Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data
    Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data }

    Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data

    • Nieuws

    Het omstreden Britse bedrijf Cambridge Analytica moet data die het van Amerikaanse Facebook-gebruikers heeft, overdragen als zij daarom vragen. Doet het bedrijf dat niet, dan...

  • Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst
    Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst}

    Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst

    • Nieuws

    Facebook onderzoekt of het abonnementen kan invoeren. Gebruikers zouden dan betalen voor het netwerk en in ruil geen advertenties te zien krijgen. Aanleiding is de ophef over...

  • Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal
    Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal}

    Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal

    • Nieuws

    Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten...

  • Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy
    Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy}

    Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy

    • Nieuws

    Facebook werkt aan een functie die gebruikers de mogelijkheid biedt de browsergeschiedenis op het sociale netwerk te wissen. Topman Mark Zuckerberg onthulde dinsdag ter gelegenheid...

  • Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan
    Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan}

    Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is ingevoerd zonder de beloofde aanpassingen. Op een later moment wordt de wet nog aangepast.

  • Hoe download je al je Instagram-data?
    Hoe download je al je Instagram-data?}

    Hoe download je al je Instagram-data?

    • Hulpartikel

    Instagram heeft een functionaliteit aan haar dienst toegevoegd, waarmee je alles informatie die het platform over je heeft verzameld kunt downloaden. Met onderstaand stappenplan...

  • WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar
    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar}

    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar

    • Nieuws

    Berichtendienst WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor Europese gebruikers. Zij moeten straks minstens zestien jaar zijn om de app te mogen gebruiken, maakte het bedrijf bekend....

  • Je sportclub speelt je gegevens door
    Je sportclub speelt je gegevens door}

    Je sportclub speelt je gegevens door

    • Fragment

    Mogelijk worden jouw persoonlijke gegevens niet gelekt via Facebook, maar via je sportclub. Onlangs heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bekend gemaakt dat zij...

  • Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB
    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB}

    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB

    • Reactie

    In reactie op de uitzending van Radar over sportclubs die je gegevens doorverkopen aan derde partijen, heeft de KNLTB de onderstaande reactie gegeven.

  • Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld
    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld}

    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

    • Hulpartikel

    Zelfs je tennisclub verkoopt zonder jouw toestemming jouw gegevens aan commerciële partijen. Hoe weet je of dat bij jou het geval is, en wat kun je ertegen doen als je niet wil dat...

  • Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien
    Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien}

    Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien

    • Hulpartikel

    Welke Facebookfoto's kan iedereen van jou bekijken? En wat kan die ene Facebookvriend over jou zien? Radar legt uit hoe je dat checkt.

  • Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg
    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg}

    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg

    • Nieuws

    De openbare excuses van Facebookbaas Mark Zuckerberg over het misbruik van privégegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk zijn niet genoeg. De Amerikaan moet snel...

  • Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen
    Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen}

    Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen

    • Nieuws

    Bits of Freedom en andere organisaties proberen met een gang naar de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei ingaat. Ze...

  • Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning
    Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning}

    Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning

    • Nieuws

    Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een collectieve rechtszaak de beste manier is om een geschil tussen Facebook en veel gebruikers van het sociale medium over het...

  • Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie
    Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie}

    Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie

    • Fragment

    Supermarktketen Jumbo vraagt medewerkers naar persoonlijke medische informatie, maar vertelt niet waarvoor die informatie gebruikt wordt. Uit research van Radar Radio blijkt dat de...

  • Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken
    Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken}

    Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken

    • Nieuws

    Alle partijen in het Europese parlement willen erg graag dat topman Mark Zuckenberg van Facebook naar Brussel komt om zich te verantwoorden voor het schandaal met het lekken van...

  • Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack
    Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack}

    Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack

    • Nieuws

    Technologiebedrijf Uber heeft een tik op de vingers gekregen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) vanwege het lang achterhouden van een grote hack. Waar de...

  • Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars
    Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars}

    Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars

    • Nieuws

    De Tweede Kamer is bezorgd over het doorsturen naar Facebook van surfgedrag door zorgverzekeraars en andere zorgbedrijven. De gehele Kamer wil hier een debat over met ministers...

  • Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website
    Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website}

    Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website

    • Nieuws

    Zorgverzekeraar Menzis stopt onmiddellijk met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder...

  • 'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'
    'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'}

    'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'

    • Nieuws

    Ruim tienduizend Nederlanders hebben hun Facebookaccounts woensdagavond verwijderd of gedeactiveerd. Dat deden ze na een oproep van televisiepresentator Arjen Lubach, zegt Nu.nl op...

  • Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren
    Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren}

    Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren

    • Nieuws

    Facebook luistert zijn gebruikers niet af via de microfoon in hun smartphone, tablet, laptop of computer. Het is 'een samenzweringstheorie' dat Facebook opvangt wat er om iemand...

  • 'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts'
    'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts' }

    'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts'

    • Nieuws

    Als mensen hun Facebookaccount opzeggen, verwijdert Facebook al hun gegevens. Dat heeft topman Mark Zuckerberg dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

  • TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook
    TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook}

    TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook

    • Nieuws

    TicketSwap werkt aan een alternatieve inlogmethode als gevolg van de recente Facebookschandalen. Het Nederlandse online platform voor het kopen en doorverkopen van e-tickets kan nu...

  • Debat over sleepwet in de Tweede Kamer
    Debat over sleepwet in de Tweede Kamer}

    Debat over sleepwet in de Tweede Kamer

    • Nieuws

    De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de nieuwe inlichtingenwet. Het kabinet paste de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vorige week aan, nadat er een...

  • Facebook verbant databedrijf om privacy
    Facebook verbant databedrijf om privacy }

    Facebook verbant databedrijf om privacy

    • Nieuws

    Facebook zet het databedrijf Cubeyou op een zwarte lijst. Het is een nieuwe ontwikkeling in het omvangrijke privacyschandaal waarbij de informatie van miljoenen gebruikers is...

  • Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn
    Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn}

    Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn

    • Nieuws

    Heeft het databedrijf Cambridge Analytica toegang gehad tot jouw Facebookgegevens? Sinds maandagavond 18 uur stuurt Facebook gebruikers van wie data mogelijk doorgestuurd is een...