toggle menu

Privacy

Privacy

Veel dingen die je in het dagelijks leven, zowel online als in het echt uitvoert, zijn persoonlijk. Of het nou hobby's en interesses, medische gegevens of informatie over hoe je je geld verdiend is, niet iedereen hoeft alles van je te weten.

Toch is het in sommige situaties nodig om je persoonlijke gegevens te delen. De overheid heeft informatie over je nodig voor belastingen, een webwinkel heeft je adres nodig om te weten waar het pakje naartoe gestuurd wordt en gratis websites verdienen hun geld door informatie te verzamelen over je interesses en je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Om je persoonlijke gegevens beter te beschermen is sinds 2018 in de Europese Unie de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG of GDPR) van toepassing. Bedrijven en instanties moeten van die wet open zijn over de gegevens die ze van je hebben en ze op jouw verzoek verwijderen.

Artikelen in dit onderwerp (463)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Hulp & Tips
  • Testpanel
  • Uitzendingen
  • Columns
  • 'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'
    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'}

    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    • Nieuws

    Ongeveer zestig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens een melding dat persoonlijke gegevens zijn uitgelekt. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de...

  • Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online
    Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online}

    Negen miljoen Hyves-profielen staan nog online

    • Nieuws

    Miljoenen oude profielen van het socialmediaplatform Hyves zijn online terug te vinden, terwijl de website al sinds 2013 niet meer bestaat. Ze blijken opgeslagen in een webarchief,...

  • Wat is e-sim en wat kun je ermee?
    Wat is e-sim en wat kun je ermee?}

    Wat is e-sim en wat kun je ermee?

    • Hulpartikel

    De elektronische simkaart, ook wel e-sim genoemd, is een digitale simkaart die als kleine chip in je telefoon is ingebouwd. Hierdoor heb je geen fysieke simkaart meer nodig. 

  • Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen
    Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen}

    Bank bunq lekt tientallen e-mailadressen

    • Nieuws

    De bank bunq heeft per ongeluk e-mailadressen van ruim tachtig klanten gelekt, ontdekte journalist Iwan Verrips.

  • Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook
    Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook}

    Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook

    • Nieuws

    Menstruatietracking-apps MIA Fem en Maya, die vrouwen gebruiken om hun menstruatiecyclus bij te houden, blijken gevoelige informatie te delen met onder andere Facebook. Dit meldt...

  • Aantal klachten over privacyschending neemt toe
    Aantal klachten over privacyschending neemt toe}

    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    • Nieuws

    Mensen klagen steeds meer over schending van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in de eerste helft van dit jaar 15.313 klachten. Volgens de toezichthouder is dat...

  • Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij
    Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij}

    Slob: NPO op termijn compleet reclamevrij

    • Nieuws

    De publieke omroep moet op termijn reclamevrij worden, ook online. Daar blijft minister Arie Slob (Media) bij, ondanks een kritisch adviesrapport van de Raad voor Cultuur.

  • 'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'
    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'}

    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens heeft terecht geoordeeld dat de Nederlandse Spoorwegen niet de privacy schenden van een man die een rechtszaak aanspande. De man reist met een...

  • Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot
    Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot}

    Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot

    • Nieuws

    Het is voor hackers mogelijk om klanten van T-Mobile te hacken via hun persoonlijke hotspot, aldus RTL Nieuws. Als een klant gebruik maakt van een digitale simkaart (e-sim) kan een...

  • AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet
    AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet}

    AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet

    • Nieuws

    De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan deels onrechtmatig om met de data die ze verzamelen. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)...

  • Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje
    Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje}

    Gemist: Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje

    • Nieuws

    De buurtapp Nextdoor is niet zo 'besloten' als de makers beweren. Namen en adresgegevens zijn eenvoudig te bekijken door kwaadwillenden. Dat blijkt uit onderzoek van...

  • Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden
    Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden}

    Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden

    • Extra

    Na de uitzending van 2 september 2019 over buurtapp Nextdoor bleef Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart nog even in de studio om vragen van de kijkers te beantwoorden.

  • IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks
    IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks}

    IPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks

    • Nieuws

    Hackers hebben ruim twee jaar lang de mogelijkheid gehad om op iPhone-toestellen malware te installeren, blijkt uit een onderzoek van Google Project Zero. De aanvallers hadden...

  • Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers
    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers}

    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    • Nieuws

    Microsoft gaat beter om met de privacy van gebruikers, maar mogelijk verzamelt het nog wel gebruikersgegevens die samenhangen met het gebruik van apparaten als spelcomputers. Dat...

  • 'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'
    'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'}

    'Zorgverzekeraars volgen klanten met e-mailcookies'

    • Nieuws

    Zorgverzekeraars blijken trackingcookies in e-mails te plaatsen. Dit laten ze niet duidelijk aan hun klanten weten, waardoor ze mogelijk de privacywet overtreden, blijkt uit...

  • Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes
    Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes}

    Man vervolgd na uploaden saunafilmpjes

    • Nieuws

    Een 40-jarige man uit Drachten wordt vervolgd voor het plaatsen van heimelijk gefilmde naaktbeelden uit een sauna in Nederasselt op een pornosite. Hij zou de beelden via een forum...

  • Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?
    Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?}

    Wat weten slimme apparaten in je huis over jou?

    • Hulpartikel

    Slimme apparaten zijn verbonden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, beveiligingscamera of lamp. Ze beloven een gemakkelijker leven, maar brengen ook...

  • 'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'
    'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'}

    'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'

    • Nieuws

    De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door...

  • Energieverkopers handelen in persoonsgegevens
    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens}

    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens

    • Nieuws

    Energieverkopers wisselen op grote schaal persoonsgegevens uit om telefonisch te kunnen verkopen. Adressen, bankrekeningnummers, zelfs burgerservicenummers gaan van hand tot hand....

  • Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten
    Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten}

    Ook Facebook luisterde mee met spraakberichten

    • Nieuws

    Facebook schakelde tot voor kort inhuurkrachten in om audiofragmenten van gebruikers te transcriberen. Daar is persbureau Bloomberg achtergekomen op basis van gesprekken met...

  • Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag
    Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag}

    Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag

    • Nieuws

    Facebook hangt mogelijk miljarden aan schadevergoedingen boven het hoofd in verband met het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens. Door een uitspraak van een federale...

  • Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken
    Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken}

    Medewerkers Microsoft luisteren mee met Skype-gesprekken

    • Nieuws

    Medewerkers van Microsoft luisteren mee met persoonlijke gesprekken van Skype-gebruikers, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwswebsite Motherboard.

  • Ophef over brief van buurtapp Nextdoor
    Ophef over brief van buurtapp Nextdoor}

    Ophef over brief van buurtapp Nextdoor

    • Nieuws

    Heb jij ook een brief van Nextdoor in de bus gehad? Het bericht is een uitnodiging om gebruik te maken van een buurtapp. De brief veroorzaakt ophef. De uitnodiging lijkt afkomstig...

  • DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen
    DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen}

    DUO controleerde zonder toestemming of studenten mails lezen

    • Nieuws

    De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de...

  • 'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'
    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'}

    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'

    • Nieuws

    Medewerkers van Apple luisteren continu mee met persoonlijke informatie van gebruikers, aldus een anonieme klokkenluider tegen The Guardian. De bedoeling hiervan is volgens Apple...

  • Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online
    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online}

    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    • Nieuws

    De gemeente Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft per ongeluk lange tijd documenten met allerlei persoonsgegevens online gehad, zodat iedereen die via Google kon opvragen. Het waren...

  • Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen
    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen}

    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen

    • Nieuws

    Facebook betaalt de Amerikaanse marktwaakhond FTC een boete van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Het gaat om de hoogste schikking die de toezichthouder ooit...

  • 'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'
    'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'}

    'Facebook kondigt ook schikking aan met beurswaakhond SEC'

    • Nieuws

    Facebook kondigt woensdag ook een schikking aan met beurswaakhond SEC. De socialmediagigant betaalt daarbij mogelijk een boete van meer dan 100 miljoen dollar. Dat schrijft...

  • Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook
    Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook}

    Toezichthouder FTC overwoog hogere boete voor datalek Facebook

    • Nieuws

    De boete die Facebook naar verluidt krijgt wegens verschillende privacyschandalen had nog veel hoger kunnen uitpakken. Toezichthouder FTC, waarmee Facebook tot een schikking van 5...

  • Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers
    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers}

    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    • Nieuws

    Elf grote Nederlandse apps houden bij waar hun gebruikers zijn. Brandpunt+ heeft dat ontdekt na het onderzoeken van dertig populaire iPhone-apps. Sommige apps overtreden...

  • 'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens
    'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens}

    'FaceApp' verwerkt persoonlijke gegevens

    • Nieuws

    Experts waarschuwen voor de privacyrisico’s bij het gebruik van FaceApp. Dat schrijft de NOS. Met de mobiele app is het mogelijk om jezelf jaren ouder te laten lijken. 

  • HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen
    HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen}

    HagaZiekenhuis moet beveiliging patiëntendossiers aanscherpen

    • Nieuws

    Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het...

  • Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten
    Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten}

    Autoverhuursite SnappCar lekte privégegevens van klanten

    • Nieuws

    Autodeelplatform SnappCar heeft een lek in zijn systemen gedicht waarbij adressen en kentekeninformatie van gebruikers op straat konden belanden. SnappCar werd op het probleem...

  • Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek
    Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek}

    Boete dreigt voor British Airways vanwege datalek

    • Nieuws

    De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways krijgt mogelijk een boete van omgerekend bijna 205 miljoen euro vanwege een eerder datalek. Daardoor werden vorig jaar financiële...

  • Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar
    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar}

    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    • Nieuws

    Banken mogen betaalgegevens van klanten niet zomaar gebruiken voor reclame. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept alle banken daarom op om nog eens goed te kijken naar hun...

  • Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd
    Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd}

    Beveiligingscamera's onvoldoende beveiligd

    • Nieuws

    Beveiligingscamera’s die verbonden zijn met internet, zijn niet altijd goed beschermd. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Volgens de bond bevatten zes van de twaalf...

  • Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs
    Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs}

    Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs

    • Nieuws

    Het Katwijkse jongerenproject Shitzooi dat jongeren waarschuwt voor de gevaren van sexting heeft de Hein Roethofprijs gekregen. Via een game worden jongeren tussen de 12 en 15 jaar...

  • Electronic Arts dicht gat in beveiliging games
    Electronic Arts dicht gat in beveiliging games}

    Electronic Arts dicht gat in beveiliging games

    • Nieuws

    In de populaire games van Electronic Arts (EA) is een groot gat in de beveiliging ontdekt. Dat is inmiddels gedicht. Kwaadwillenden hadden de accounts van de 300 miljoen gebruikers...

  • D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy
    D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy}

    D66: gepersonaliseerde advertenties schenden vaak privacy

    • Nieuws

    Persoonlijke advertenties, die vooral door Google en Facebook ingezet worden, moeten worden teruggedrongen. Zulke advertenties zijn volgens coalitiepartij D66 voor een groot deel...

  • Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek
    Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek}

    Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek

    • Nieuws

    De tuchtzaken die het beroepsregister voor jeugdzorgpersoneel vorige week per ongeluk op de website heeft gezet, zijn hoogstwaarschijnlijk ingezien door enkele bezoekers. Dat is...

  • Kabinet: Wraakporno sneller van het internet
    Kabinet: Wraakporno sneller van het internet}

    Kabinet: Wraakporno sneller van het internet

    • Nieuws

    Een ex die met een seksueel getint privéfilmpje op internet wraak neemt. Het kabinet wil dat slachtoffers de mogelijkheid krijgen dergelijk beeldmateriaal in de toekomst eenvoudig...

  • Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'
    Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'}

    Beveiliging Huawei-producten 'rammelt aan alle kanten'

    • Nieuws

    De beveiliging van Huawei-producten rammelt aan alle kanten. Dat zegt de directeur van het National Cyber Security Centre van de Britse regering, Ian Levy.

  • ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening
    ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening}

    ING komt met persoonlijke advertenties op basis van rekening

    • Nieuws

    ING heeft zijn privacystatement veranderd met de toevoeging dat de bank je bij- en afschriften mag scannen en die informatie mag gebruiken om je gepersonaliseerde advertenties te...

  • Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google
    Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google}

    Privacy-activisten in negen landen dienen klacht in tegen Google

    • Nieuws

    Privacy-activisten hebben in negen landen klachten ingediend tegen Google. De manier waarop Google advertenties verkoopt, schendt de privacy van burgers en overtreedt de Europese...

  • Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum
    Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum}

    Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum

    • Nieuws

    Bijna alle reizigers die naar de Verenigde Staten reizen moeten voortaan verplicht een lijst met hun accountnamen van sociale media invullen tijdens een visumaanvraag. Dat maakt...

  • Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten
    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten}

    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

    • Nieuws

    In zeker zestig Nederlandse gemeenten wordt nog steeds gebruik gemaakt van wifitracking. Volgens de Volkskrant zetten de gemeenten het in om bezoekersaantallen in de gaten te...

  • Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders
    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders}

    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders

    • Nieuws

    Het Chinese technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met...

  • Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata
    Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata}

    Snapchat misbruikt intern programma voor toegang gebruikersdata

    • Nieuws

    Werknemers van het sociale mediaplatform Snapchat hebben een intern programma misbruikt om toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie van gebruikers. Dit concludeerde...

  • Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?
    Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?}

    Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?

    • Hulpartikel

    Een organisatie mag jou niet zomaar vragen om je identiteitsbewijs te laten zien, zomaar een kopie vragen is ook niet toegestaan. Als de identiteit op een andere, minder vergaande...

  • Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn
    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn}

    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn

    • Nieuws

    De politie onderzoekt een groot datalek bij vastgoedonderneming NederWoon in Apeldoorn. Een hacker wist in te breken en heeft klantgegevens gestolen, waaronder ook kopieën van...

  • 'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'
    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'}

    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

    • Nieuws

    Veel bedrijven kampen bijna een jaar na invoering van de nieuwe Europese privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels) nog met problemen...

  • Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen
    Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen}

    Privacy consument in het geding door verruiming FATF-richtlijnen

    • Nieuws

    De FATF staat op het punt haar richtlijnen aan te passen. Hiermee wil de intergouvernementele organisatie tegen witwassen en terrorismefinanciering meer grip krijgen op de wereld...

  • 'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'
    'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'}

    'Persoonlijke gegevens van miljoenen bekende Instagrammers gelekt'

    • Nieuws

    Socialmediabedrijf Facebook is opnieuw in opspraak geraakt door gelekte gegevens. Persoonlijke gegevens van miljoenen Instagram-influencers en bekendheden blijken door een Indiaas...

  • Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?
    Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?}

    Het Intel-lek: wat zijn de gevolgen voor mij?

    • Hulpartikel

    Deze week werd het bekend dat alle processors van Intel een ernstig lek bevatten, waardoor in theorie gevoelige gegevens uitgelezen kunnen worden door kwaadwillenden. Wat zijn hier...

  • Lek ontdekt in Intel-chips
    Lek ontdekt in Intel-chips}

    Lek ontdekt in Intel-chips

    • Nieuws

    Door een groot lek in chips van Intel kunnen hackers wachtwoorden en andere gevoelige informatie stelen van computers. Het lek is ontdekt door onderzoekers van de Vrije...

  • Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond
    Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond}

    Boete voor Facebook door Turkse privacywaakhond

    • Nieuws

    Facebook moet in Turkije een boete van 1,65 miljoen lira betalen, omgerekend ruim 240.000 euro. De straf is opgelegd door de Turkse privacywaakhond KVKK.

  • Google belooft om privacy te verbeteren
    Google belooft om privacy te verbeteren}

    Google belooft om privacy te verbeteren

    • Nieuws

    Techgigant Google zet meer in op privacy, maakte de onderneming bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. Dat doet het bedrijf onder andere door meer berekeningen op...

  • Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal
    Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal}

    Facebook rekent op een miljardenboete voor privacyschandaal

    • Nieuws

    Facebook rekent op een boete van zeker 3 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge...

  • 'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'
    'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'}

    'Supermarkten gaan niet goed om met privacy in apps'

    • Nieuws

    Supermarkten gaan hun apps aanpassen op het gebied van privacy en prijstransparantie. Dat meldt Kassa na onderzoek van een docent van de Hogeschool Utrecht die op verzoek van het...

  • Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt
    Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt}

    Gegevens van mensen met uitkering in Bollenstreek gelekt

    • Nieuws

    De persoonlijke gegevens van ongeveer driehonderd mensen met een uitkering in de Bollenstreek zijn uitgelekt. De sociale dienst had zijn cliënten een algemene brief gemaild, maar...

  • Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers
    Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers}

    Facebook bewaarde wachtwoorden op onversleutelde servers

    • Nieuws

    Facebook heeft vorige maand enige tijd per ongeluk honderden miljoenen wachtwoorden van Instagram-gebruikers onversleuteld bewaard op servers. Dat meldt het bedrijf in een...

  • Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen
    Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen}

    Facebook kopieerde van 1,5 miljoen gebruikers mailadressen

    • Nieuws

    Facebook heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald. Per ongeluk, zegt Facebook zelf. Op het moment dat de gebruikers een account aanmaakten, vroeg de dienst...

  • Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen
    Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen}

    Facebook heeft miljoenen wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen

    • Nieuws

    Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Dat heeft het socialemediabedrijf bevestigd nadat de bekende...

  • 'Elsevier had te maken met datalek'
    'Elsevier had te maken met datalek'}

    'Elsevier had te maken met datalek'

    • Nieuws

    Wetenschappelijk uitgever Elsevier heeft te maken gehad met een datalek. Techwebsite Motherboard meldt dat daardoor e-mailadressen en wachtwoorden van onder meer...

  • Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens
    Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens}

    Opnieuw onderzoek naar Facebook om delen gebruikersgegevens

    • Nieuws

    Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt of Facebook in de fout is gegaan met het delen van gebruikersgegevens. Het Openbaar Ministerie kijkt of de afspraken over het delen van...

  • 'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'
    'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'}

    'Facebook wil zich meer richten op privacy van gebruikers'

    • Nieuws

    Facebook-baas Mark Zuckerberg denkt dat communicatienetwerken die gericht zijn op privacy populairder zullen worden dan open netwerken. Dat zei de oprichter van Facebook in een...

  • Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites
    Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites}

    Overheidswebsites beter beveiligd dan zorg- en onderwijswebsites

    • Nieuws

    De meeste websites van de overheid, zowel landelijk als regionaal, zijn goed beveiligd. Liefst 88 procent van de 1847 domeinen die getest zijn, hebben https voor de site, wat...

  • Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming
    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming}

    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens start binnenkort een onderzoek naar de naleving van privacyregels door websites. De privacywaakhond zegt dit naar aanleiding van het bericht dat...

  • Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen
    Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen}

    Facebook komt met een tool om je geschiedenis te verwijderen

    • Nieuws

    David Wehner van Facebook heeft bekendgemaakt dat het bedrijf later dit jaar een geschiedenisverwijdertool uitbrengt. Met de tool kan je je geschiedenis zien en verwijderen. Dit...

  • E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken
    E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken}

    E-mailadressen Tele2 makkelijk te hacken

    • Nieuws

    Het is heel eenvoudig om de bijna driehonderdduizend e-mailadressen van Tele2 te hacken. Even een belletje naar de provider, je geeft je postcode en huisnummer op en je wachtwoord...

  • Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt
    Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt}

    Beveiliging patiëntgegevens OLVG aangescherpt

    • Nieuws

    Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG scherpt de autorisatie van werkstudenten om elektronische patiëntgegevens in te zien verder aan. Ook gaat het ziekenhuis structureel in plaats van...

  • Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens
    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens}

    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    • Nieuws

    Burgerrechtenvereniging Vrijbit voert vrijdag 15 februari twee vervolg rechtszaken tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Reden hiervoor is dat de AP weigert stappen te...

  • Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms
    Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms}

    Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms

    • Nieuws

    Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die...

  • Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen
    Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen}

    Slecht gesteld met de beveiliging van ziekenhuizen

    • Nieuws

    Het is slecht gesteld met de digitale beveiliging van Nederlandse ziekenhuizen. Dat concludeert cybersecuritybedrijf Cybersprint in een onderzoek, in opdracht van Elsevier...

  • Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps
    Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps}

    Twee derde van Nederlanders terughoudend met toegang van apps

    • Nieuws

    Nederlanders zijn terughoudend met de machtigingen voor apps op de smartphone, zoals Facebook en Instagram. Twee op de drie gebruikers geeft de apps geen of minder toegang tot...

  • Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt
    Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt}

    Automobilisten willen dat voertuigdata beter beschermd wordt

    • Nieuws

    De overgrote meerderheid van de Nederlandse automobilisten (84 procent) wil dat de data die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels. Dat blijkt uit een peiling van...

  • Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien
    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien}

    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

    • Nieuws

    Facebook betaalt tieners een maandelijks bedrag om hun telefoon- en netwerkactiviteiten in te mogen zien. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een artikel van TechCrunch....

  • Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld
    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld}

    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld

    • Nieuws

    In Nederland zijn vorig jaar bijna 21.000 datalekken gemeld. Dat is meer dan twee keer zo veel als het jaar ervoor en ruim drie keer zo veel als in 2016. Dat wil niet per se zeggen...

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens}

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • Nieuws

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat...

  • 640.000 Nederlanders stopten met Facebook
    640.000 Nederlanders stopten met Facebook}

    640.000 Nederlanders stopten met Facebook

    • Nieuws

    Voor het eerst sinds haar oprichting daalt het aantal Nederlandse Facebookgebruikers, en fors. In probleemjaar 2018 liepen maar liefst 640.000 facebookers weg, blijkt uit het...

  • Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet
    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet}

    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet

    • Nieuws

    Bij toezichthouders in de EU-landen zijn de afgelopen acht maanden meer dan 95.000 klachten binnengekomen over schending van de Europese wet voor privacy- en gegevensbescherming....

  • IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay
    IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay}

    IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay

    • Nieuws

    Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van...

  • KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender
    KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender}

    KVK wint 'prijs' voor grootste privacyschender

    • Nieuws

    De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt...

  • Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag
    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag}

    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag

    • Nieuws

    De Consumentenbond heeft maandag aan Google een petitie overhandigd met 50.000 steunbetuigingen van consumenten. De ondertekenaars verzetten zich hiermee tegen het opslaan van...

  • Flinke schadeclaim door foto op internet
    Flinke schadeclaim door foto op internet}

    Flinke schadeclaim door foto op internet

    • Fragment

    Even een foto zoeken op internet voor op je website of voor sociale media. Dat gaat heel makkelijk maar het  kan je duur komen te staan. En als je niet goed oplet, kunnen de...

  • Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending
    Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending}

    Recordboete voor Facebook vanwege privacyschending

    • Nieuws

    De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een boete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Het zou gaan om een recordboete, aldus de krant The Washington Post...

  • Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden
    Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden}

    Veiligheidslek bij game Fortnite gevonden

    • Nieuws

    In de populaire videogame Fortnite is een groot veiligheidslek ontdekt. Daardoor hadden hackers spelers kunnen bestelen. Ze zouden toegang kunnen krijgen tot accounts, waardoor ze...

  • Privacywet AVG als joker
    Privacywet AVG als joker}

    Privacywet AVG als joker

    • Fragment

    De Algemene verordening gegevensbescherming trad in werking op 25 mei 2018. Maar wordt deze AVG wel goed toegepast? Hoe gaan bedrijven en organisaties hiermee om?

  • Tv-uitzending 14-01-2019
    Tv-uitzending 14-01-2019}

    Tv-uitzending 14-01-2019

    • Uitzending

    De risico-opslag op de hypotheekrente zou omlaag gaan, zo beloofde Nationale-Nederlanden vorig jaar. Tot nog toe is dat niet gebeurd. Verder: oplichters proberen je geld af te...

  • Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen
    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen}

    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen

    • Nieuws

    Verzekeraar Allianz heeft onrechtmatige inbreuk gemaakt op de privacy van een student. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid bepaald. De student claimde...

  • Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in
    Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in}

    Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in

    • Column

    ‘Mijnheer, kunt u in dit potje plassen?’ O, lukt dat nu niet? Dan wachten we gewoon even.’ – op luide toon uitgesproken bij de balie van de huisarts. De volle wachtkamer luistert...

  • Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica
    Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica}

    Facebook aangeklaagd om privacyschandaal rond Cambridge Analytica

    • Nieuws

    Facebook heeft de eerste grote rechtszaak aan zijn broek vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft...

  • Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN
    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN}

    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

    • Nieuws

    Om risico's op fraude te verkleinen en de privacy te vergroten, krijgen alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. De Belastingdienst gaat daarmee...

  • Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB
    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB}

    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de wijze waarop sportbonden omgaan met de persoonsgegevens van leden. Na tientallen klachten over meerdere bonden vindt de...

  • Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers
    Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers}

    Fout in Facebookapp treft 6,8 miljoen gebruikers

    • Nieuws

    Facebook heeft een fout in zijn app ontdekt. Applicaties van anderen konden daardoor meer foto's van Facebookgebruikers zien dan de bedoeling was. Facebook denkt dat 6,8 miljoen...

  • Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken
    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken}

    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat controleren of bloedbanken, ivf-klinieken en politieke partijen goed omgaan met privégegevens van mensen over hun gezondheid en politieke...

  • 'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'
    'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'}

    'Wifi-gebruikers volgen is inbreuk privacy'

    • Nieuws

    Mensen mogen niet zomaar digitaal worden gevolgd als ze door een winkelcentrum of een station lopen. Technieken als wifi-tracking zijn 'een inbreuk op de privacy', zegt de...

  • Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers
    Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers}

    Datalek Marriott een na grootste ooit: 500 miljoen slachtoffers

    • Nieuws

    Gegevens van mogelijk een half miljard hotelbezoekers zijn op straat beland. Het betreft gegevens in de periode van 2014 tot september van dit jaar van de hotels die zijn...

  • Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts
    Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts}

    Hackers stelen privégegevens 30.000 RTL-accounts

    • Nieuws

    Hackers hebben via eerder gelekte wachtwoorden toegang gekregen tot ruim 30.000 RTL-accounts. Daarbij hebben ze privégegevens van gebruikers bemachtigd. RTL Nieuws meldt dat in...

  • Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet
    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet}

    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet

    • Nieuws

    Sinds de invoering van de nieuwe privacywet, een half jaar geleden, zijn er ruim 7000 klachten en tips binnengekomen over mogelijke schendingen.

  • 'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'
    'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'}

    'Minder Nederlanders vertrouwen Facebook'

    • Nieuws

    Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze het platform niet meer vertrouwen. Dit blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018.

  • Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten
    Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten}

    Datalek VakantieVeilingen treft 21.000 klanten

    • Nieuws

    De website vakantieveilingen.nl heeft in 2015 per ongeluk de gegevens van 21.000 klanten gelekt. Volgens RTL Nieuws gaat het om namen, woonadressen en e-mailadressen van mensen die...

  • Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen
    Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen}

    Smeerkaasbedrijf mag smaak niet auteursrechtelijk beschermen

    • Nieuws

    De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd, omdat smaak niet nauwkeurig en objectief kan worden uitgedrukt. Het Europees Hof van Justitie heeft dat...

  • 10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek
    10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek}

    10.000 Albert Heijn-klanten getroffen door datalek

    • Nieuws

    Gegevens van 10.000 gebruikers van ah.nl zijn per ongeluk gedeeld met derden. Albert Heijn laat weten dat de inloggegevens van de accounts zichtbaar waren voor partijen waarmee de...

  • Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst
    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst}

    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    • Nieuws

    De Museumkaart weigert de kaartgegevens van één bepaalde persoon te laten zien aan de Belastingdienst, die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland...

  • Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014
    Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014}

    Datalek treft festivalbezoekers Tomorrowland 2014

    • Nieuws

    De organisatoren van het Belgische dancefestival Tomorrowland hebben zaterdag een e-mail gestuurd naar 64.007 festivalgangers die in 2014 een ticket kochten om hen te informeren...

  • DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden
    DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden}

    DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden

    • Fragment

    Uitvaartorganisatie DELA maakt sinds 1 september standaard vingerafdrukken van mensen die overlijden. De organisatie gebruikt vervolgens deze afdrukken om er kettingen en ringen...

  • Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië
    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië}

    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

    • Nieuws

    Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Britse privacywaakhond Information Commissioner's...

  • Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger
    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger}

    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger

    • Nieuws

    Met behulp van de nieuwe tool My Data Done Right van Bits of Freedom is het met ingang van vandaag mogelijk om je gegevens op te vragen bij bedrijven, instellingen of de overheid.

  • 'Spammers achter hack bij Facebook'
    'Spammers achter hack bij Facebook'}

    'Spammers achter hack bij Facebook'

    • Nieuws

    De grote hack bij Facebook is geen gecoördineerde aanval van een staat, maar het werk van spammers die het techbedrijf al langer in de gaten hield. Dat is volgens de Wall Street...

  • Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders
    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders}

    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders

    • Nieuws

    Vrijwel alle Nederlanders weten inmiddels dat er nieuwe privacyregels zijn. Maar welke rechten ze precies hebben gekregen, dat weten er veel minder. En nóg minder mensen zijn van...

  • BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat
    BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat}

    BSN-nummers en adressen Achmea-klanten op straat

    • Nieuws

    De gegevens van duizenden klanten van Achmea liggen na een hack op straat. Het datalek bij de grootste verzekeraar van Nederland is vermoedelijk ontstaan via een medewerker op een...

  • 30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek
    30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek}

    30 miljoen mensen gedupeerd door Facebooklek

    • Nieuws

    Het grote datalek bij Facebook, waarbij hackers toegang kregen tot de accounts en persoonlijke informatie van gebruikers, heeft uiteindelijk 30 miljoen mensen gedupeerd. Dat meldde...

  • 'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'
    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'}

    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    • Nieuws

    De beveiliging van persoonsgegevens bij de Belastingdienst is nog altijd­­ niet op orde. De fiscus houdt bijvoorbeeld niet bij welke gegevens door medewerkers worden opgevraagd,...

  • Facebook wacht langer met definitief verwijderen account
    Facebook wacht langer met definitief verwijderen account}

    Facebook wacht langer met definitief verwijderen account

    • Nieuws

    Facebook geeft gebruikers langer de tijd om het verwijderen van hun account te kunnen herzien. Binnen dertig dagen moet nu worden aangegeven dat het account toch wordt behouden,...

  • 'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'
    'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'}

    'Klant Workplace mogelijk slachtoffer van datalek Facebook'

    • Nieuws

    Ook gebruikers van Workplace, de zakelijke versie van Facebook, zijn mogelijk slachtoffer geworden van het recente datalek bij het sociale netwerk. Dat meldt nieuwssite Business...

  • Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek
    Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek}

    Mogelijk boete van 1,6 miljard voor Facebook vanwege datalek

    • Nieuws

    Facebook kan mogelijk een boete krijgen van meer dan 1,6 miljard dollar vanwege het grote datalek, waarbij hackers toegang kregen tot de accounts en persoonlijke informatie van 50...

  • Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers
    Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers}

    Veiligheidslek Facebook treft 50 miljoen gebruikers

    • Nieuws

    Facebook heeft een lek gevonden in zijn sociale netwerk waardoor hackers toegang hadden tot de accounts en persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers. Wachtwoorden van...

  • UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres
    UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres}

    UMC Utrecht stuurt patiënteninfo naar verkeerd adres

    • Nieuws

    Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft door een fout privé-informatie van patiënten naar de verkeerde adressen gestuurd. Dat heeft een woordvoerder bevestigd naar...

  • Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame
    Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame}

    Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame

    • Nieuws

    Om op Facebook je profiel extra te beveiligen, kun je je telefoonnummer invullen. Facebook gebruikt deze telefoonnummers ook voor reclamedoeleinden, blijkt uit onderzoek van...

  • Consument online gevolgd door slechte beveiliging
    Consument online gevolgd door slechte beveiliging}

    Consument online gevolgd door slechte beveiliging

    • Nieuws

    Consumenten lekken voortdurend allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dat komt doordat de meeste Nederlanders hun apparaten niet goed hebben beveiligd, blijkt uit...

  • Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?
    Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?}

    Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?

    • Hulpartikel

    Heb jij een e-mail van ‘Facebook’ ontvangen en twijfel je of die echt is, bijvoorbeeld omdat het afzendadres eindigt op @facebookmail.com in plaats van op @facebook.com? Lees hier...

  • Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?
    Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?}

    Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?

    • Fragment

    Je belt de klantenservice van een bedrijf en je hoort een bandje dat je gesprek opgenomen wordt en dat het kan worden gebruikt voor trainings- of kwaliteitsdoeleinden. Mag dat...

  • Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad
    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad}

    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    • Nieuws

    Uitzendbureau Randstad heeft korte tijd te maken gehad met een datalek. Door een softwarefout waren privégegevens van negen werkzoekenden die staan ingeschreven bij het bedrijf...

  • App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen
    App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen}

    App Timehop gehackt: gegevens van 21 miljoen klanten gestolen

    • Nieuws

    De herinneringen-app Timehop is gehackt, zo meldt het bedrijf op zijn website. Hierbij zijn de gegevens van 21 miljoen klanten gestolen. Het gaat om volledige namen, e-mailadressen...

  • Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld
    Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld}

    Besluit over uploadfilter voor internetplatforms uitgesteld

    • Nieuws

    Het Europees Parlement heeft een besluit over aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk uitgesteld. Het voorstel om internetplatforms als YouTube en Facebook te...

  • Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode
    Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode}

    Helft smartphonebezitters gebruikt geen toegangscode

    • Nieuws

    Ongeveer de helft van de smartphonebezitters heeft geen toegangscode ingesteld voor zijn toestel. Als het ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het...

  • Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app
    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app}

    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

    • Nieuws

    De Facebookgegevens van meer dan 120 miljoen mensen, onder wie ook Nederlanders, waren jarenlang toegankelijk voor derden. Na het installeren van de quiz-app Nametests werden...

  • Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook
    Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook}

    Brits parlement ontevreden met antwoorden Facebook

    • Nieuws

    Facebook geeft nog altijd ontwijkende antwoorden aan leden van het Britse parlement over het schandaal rond Cambridge Analytica. De voorzitter van de parlementscommissie die het...

  • Klachten over gebruik gegevens stromen binnen
    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen }

    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen

    • Nieuws

    Een maand geleden gingen de nieuwe Europese privacyregels in, en inmiddels hebben meer dan zeshonderd mensen een klacht ingediend over het gebruik van hun persoonlijke gegevens....

  • Datalek bij Ticketmaster
    Datalek bij Ticketmaster}

    Datalek bij Ticketmaster

    • Nieuws

    Mensen die in het afgelopen jaar een kaartje hebben gekocht via Ticketmaster, zijn mogelijk getroffen door wat het bedrijf een 'data-incident' noemt. Op de site is schadelijke...

  • Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld
    Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld}

    Inlichtingenwet wordt niet buiten werking gesteld

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) blijft van kracht. De rechter in Den Haag heeft besloten dat de wet niet tijdelijk buiten werking hoeft te worden gesteld.

  • 'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'
    'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'}

    'Verplicht uploadfilter voor internetplatforms in Europa'

    • Nieuws

    Internetplatforms als YouTube, Facebook en Google moeten mogelijk alle video's en muziek die gebruikers uploaden automatisch gaan scannen om te voorkomen dat er auteursrechtelijk...

  • Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens
    Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens}

    Nieuwe richtlijnen Apple verbieden misbruik contactgegevens

    • Nieuws

    Apple heeft in nieuwe richtlijnen vastgelegd dat ontwikkelaars zonder toestemming geen contactgegevens meer mogen gebruiken voor eigen doeleinden zoals verkoop. Dat heeft...

  • Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website
    Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website}

    Persoonlijke adresgegevens achterhaald op PostNL-website

    • Nieuws

    Op de site van PostNL bleek het mogelijk te zijn om bij retourzendingen de voornaam en adresgegevens van klanten van webwinkels te achterhalen door een getal in de url te...

  • 'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'
    'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'}

    'Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld'

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die op 1 mei dit jaar is ingegaan, moet tijdelijk buiten werking gesteld worden. Eerst moeten noodzakelijke wijzigingen...

  • Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet
    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet}

    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet

    • Nieuws

    De Belastingdienst heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacywet die al sinds 25 mei van kracht is. Dat laat staatssecretaris Menno...

  • Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven
    Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven}

    Facebook deelde ook data met Chinese bedrijven

    • Nieuws

    Facebook heeft toegegeven dat het gebruikersdata gedeeld heeft met vier Chinese bedrijven. De apparatenmakers kregen die toegang zodat ze het sociale netwerk beschikbaar konden...

  • Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy
    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy}

    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    • Nieuws

    De beheerder van een fanpagina op Facebook is net zo verantwoordelijk voor de bescherming en verwerking van persoonsgegevens van de bezoekers ervan als Facebook zelf. Volgens het...

  • Geen overtredingen met camera's in sauna's
    Geen overtredingen met camera's in sauna's}

    Geen overtredingen met camera's in sauna's

    • Nieuws

    In een onderzoek naar cameratoezicht in sauna's heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen overtredingen geconstateerd. Dat meldt de privacywaakhond dinsdag op basis van een...

  • 'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata'
    'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata' }

    'Tientallen telefoonmakers kregen toegang tot Facebookdata'

    • Nieuws

    Facebook heeft tientallen makers van mobiele telefoons toegang gegeven tot gegevens van gebruikers van het sociale netwerk, schrijft The New York Times. Het gaat om tenminste...

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'}

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • Nieuws

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die...

  • Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?
    Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?}

    Hoe pas je aan welke cookies je wilt accepteren?

    • Hulpartikel

    De eerste keer dat je op een website komt krijg je de vraag welke cookies je wilt accepteren. Je klikt zo snel mogelijk door, omdat je komt voor de content op de website. Hoe kun...

  • Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter
    Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter}

    Consumentenorganisaties slepen Facebook voor de rechter

    • Nieuws

    Consumentenorganisaties in België, Italië, Portugal en Spanje gaan in hun land massaclaims tegen Facebook indienen naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica. Ze...

  • Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal
    Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal}

    Facebook oplettender geworden sinds dataschandaal

    • Nieuws

    Facebook is sinds de problemen met Cambridge Analytica een stuk 'scherper en pessimistischer' geworden over mogelijke risico's voor het sociale netwerk. Voorheen wilde Facebook...

  • Zo download je je WhatsApp-data
    Zo download je je WhatsApp-data}

    Zo download je je WhatsApp-data

    • Hulpartikel

    WhatsApp heeft een functionaliteit toegevoegd waarmee je als gebruiker kan achterhalen welke persoonlijke gegevens de chatdienst van je heeft verzameld. Welke informatie staat er...

  • Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet
    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet}

    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie die moet toezien op de vrijdag in werking getreden Europese privacyregels, gaat gebukt onder interne onrust. Bestuursruzies en een...

  • Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?
    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?}

    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

    • Hulpartikel

    Doordat veel mensen tegenwoordig een smartphone hebben, is een foto snel gemaakt. Als iemand een foto van je maakt, mag deze dan ook zomaar online worden gezet?

  • 'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'
    'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'}

    'WhatsApp-beveiliging wordt mogelijk zwakker'

    • Nieuws

    Het is niet uitgesloten dat de encryptie waarmee de populaire berichtendienst WhatsApp is beveiligd in de toekomst wordt afgezwakt. Die conclusie trok Kamerlid Kees Verhoeven (D66)...

  • EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg
    EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg}

    EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg

    • Nieuws

    Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Facebook-topman Mark Zückerberg in het parlement naar aanleiding van het misbruik van privégegevens van...

  • Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'
    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'}

    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'

    • Nieuws

    De regels over gegevensbescherming van particulieren in de nieuwe Europese privacywet AVG gaan ook gelden voor Microsoft-gebruikers buiten Europa. Dit belooft vicepresident Julie...

  • 'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'
    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'}

    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'

    • Nieuws

    Meteen een boete, daar hoeven zelfstandigen niet bang voor te zijn als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels die dan ingaan. Maar het is wel belangrijk...

  • Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?
    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?}

    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

    • Fragment

    Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming in werking. Eindelijk is er op Europees niveau een wet die de privacy van de burgers beschermt. Wat houdt...

  • Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen
    Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen}

    Facebook verwijdert 1,3 miljard valse profielen

    • Nieuws

    De afgelopen maanden heeft Facebook bijna 1,3 miljard valse accounts verwijderd. Het gros daarvan werd vrijwel direct verwijderd nog voor er contact met andere gebruikers was....

  • Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy
    Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy}

    Brits parlement vindt Facebook te vaag in antwoorden over privacy

    • Nieuws

    Facebook blijft te vaag in zijn antwoorden op vragen over het privacyschandaal rond het sociale medium, vinden leden van het Britse parlement. Ze stuurden het bedrijf onlangs 39...

  • Facebook: 200 apps geschorst na schandaal
    Facebook: 200 apps geschorst na schandaal}

    Facebook: 200 apps geschorst na schandaal

    • Nieuws

    Facebook heeft tot nu toe ongeveer tweehonderd apps de toegang tot zijn netwerk ontzegd. Dat deed het socialenetwerkbedrijf als reactie op het schandaal rond Cambridge Analytica....

  • 'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'
    'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'}

    'E-mailen met PGP-versleuteling momenteel niet veilig'

    • Nieuws

    Europese onderzoekers hebben problemen gevonden in PGP, de populairste techniek om e-mails tegen meelezers te beveiligen. Het gebruik van dit systeem wordt sterk afgeraden omdat...

  • Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16
    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16}

    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16

    • Nieuws

    Heb je een Outlook- of Skype-account en ben je onder de 16? Het kan zijn dat je je account niet meer in kunt. De blokkade heeft te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving die...

  • Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data
    Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data }

    Cambridge Analytica moet Amerikanen inzicht geven in data

    • Nieuws

    Het omstreden Britse bedrijf Cambridge Analytica moet data die het van Amerikaanse Facebook-gebruikers heeft, overdragen als zij daarom vragen. Doet het bedrijf dat niet, dan...

  • Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst
    Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst}

    Facebook krijgt mogelijk betaalde dienst

    • Nieuws

    Facebook onderzoekt of het abonnementen kan invoeren. Gebruikers zouden dan betalen voor het netwerk en in ruil geen advertenties te zien krijgen. Aanleiding is de ophef over...

  • Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal
    Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal}

    Cambridge Analytica stopt na Facebook-schandaal

    • Nieuws

    Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten...

  • Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy
    Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy}

    Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy

    • Nieuws

    Facebook werkt aan een functie die gebruikers de mogelijkheid biedt de browsergeschiedenis op het sociale netwerk te wissen. Topman Mark Zuckerberg onthulde dinsdag ter gelegenheid...

  • Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan
    Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan}

    Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan

    • Nieuws

    De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is ingevoerd zonder de beloofde aanpassingen. Op een later moment wordt de wet nog aangepast.

  • Hoe download je al je Instagram-data?
    Hoe download je al je Instagram-data?}

    Hoe download je al je Instagram-data?

    • Hulpartikel

    Instagram heeft een functionaliteit aan haar dienst toegevoegd, waarmee je alles informatie die het platform over je heeft verzameld kunt downloaden. Met onderstaand stappenplan...

  • WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar
    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar}

    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar

    • Nieuws

    Berichtendienst WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor Europese gebruikers. Zij moeten straks minstens zestien jaar zijn om de app te mogen gebruiken, maakte het bedrijf bekend....

  • Je sportclub speelt je gegevens door
    Je sportclub speelt je gegevens door}

    Je sportclub speelt je gegevens door

    • Fragment

    Mogelijk worden jouw persoonlijke gegevens niet gelekt via Facebook, maar via je sportclub. Onlangs heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bekend gemaakt dat zij...

  • Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB
    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB}

    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB

    • Reactie

    In reactie op de uitzending van Radar over sportclubs die je gegevens doorverkopen aan derde partijen, heeft de KNLTB de onderstaande reactie gegeven.

  • Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld
    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld}

    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

    • Hulpartikel

    Zelfs je tennisclub verkoopt zonder jouw toestemming jouw gegevens aan commerciële partijen. Hoe weet je of dat bij jou het geval is, en wat kun je ertegen doen als je niet wil dat...

  • Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien
    Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien}

    Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien

    • Hulpartikel

    Welke Facebookfoto's kan iedereen van jou bekijken? En wat kan die ene Facebookvriend over jou zien? Radar legt uit hoe je dat checkt.

  • Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg
    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg}

    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg

    • Nieuws

    De openbare excuses van Facebookbaas Mark Zuckerberg over het misbruik van privégegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk zijn niet genoeg. De Amerikaan moet snel...

  • Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen
    Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen}

    Kort geding om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen

    • Nieuws

    Bits of Freedom en andere organisaties proberen met een gang naar de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei ingaat. Ze...

  • Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning
    Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning}

    Collectieve rechtszaak tegen Facebook wegens gezichtsherkenning

    • Nieuws

    Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een collectieve rechtszaak de beste manier is om een geschil tussen Facebook en veel gebruikers van het sociale medium over het...

  • Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie
    Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie}

    Jumbo gebruikt medische informatie personeel voor subsidie

    • Fragment

    Supermarktketen Jumbo vraagt medewerkers naar persoonlijke medische informatie, maar vertelt niet waarvoor die informatie gebruikt wordt. Uit research van Radar Radio blijkt dat de...

  • Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken
    Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken}

    Europees parlement wil Facebookbaas graag spreken

    • Nieuws

    Alle partijen in het Europese parlement willen erg graag dat topman Mark Zuckenberg van Facebook naar Brussel komt om zich te verantwoorden voor het schandaal met het lekken van...

  • Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack
    Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack}

    Uber op de vingers getikt om achterhouden grote hack

    • Nieuws

    Technologiebedrijf Uber heeft een tik op de vingers gekregen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) vanwege het lang achterhouden van een grote hack. Waar de...

  • Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars
    Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars}

    Kamer bezorgd over Facebooktracking van verzekeraars

    • Nieuws

    De Tweede Kamer is bezorgd over het doorsturen naar Facebook van surfgedrag door zorgverzekeraars en andere zorgbedrijven. De gehele Kamer wil hier een debat over met ministers...

  • Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website
    Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website}

    Zorgverzekeraar Menzis haalt Facebook-functie van website

    • Nieuws

    Zorgverzekeraar Menzis stopt onmiddellijk met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder...

  • 'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'
    'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'}

    'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'

    • Nieuws

    Ruim tienduizend Nederlanders hebben hun Facebookaccounts woensdagavond verwijderd of gedeactiveerd. Dat deden ze na een oproep van televisiepresentator Arjen Lubach, zegt Nu.nl op...

  • Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren
    Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren}

    Facebook zegt niet microfoon niet af te luisteren

    • Nieuws

    Facebook luistert zijn gebruikers niet af via de microfoon in hun smartphone, tablet, laptop of computer. Het is 'een samenzweringstheorie' dat Facebook opvangt wat er om iemand...

  • 'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts'
    'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts' }

    'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts'

    • Nieuws

    Als mensen hun Facebookaccount opzeggen, verwijdert Facebook al hun gegevens. Dat heeft topman Mark Zuckerberg dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

  • TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook
    TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook}

    TicketSwap wil niet langer afhankelijk zijn van Facebook

    • Nieuws

    TicketSwap werkt aan een alternatieve inlogmethode als gevolg van de recente Facebookschandalen. Het Nederlandse online platform voor het kopen en doorverkopen van e-tickets kan nu...

  • Debat over sleepwet in de Tweede Kamer
    Debat over sleepwet in de Tweede Kamer}

    Debat over sleepwet in de Tweede Kamer

    • Nieuws

    De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de nieuwe inlichtingenwet. Het kabinet paste de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vorige week aan, nadat er een...

  • Facebook verbant databedrijf om privacy
    Facebook verbant databedrijf om privacy }

    Facebook verbant databedrijf om privacy

    • Nieuws

    Facebook zet het databedrijf Cubeyou op een zwarte lijst. Het is een nieuwe ontwikkeling in het omvangrijke privacyschandaal waarbij de informatie van miljoenen gebruikers is...

  • Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn
    Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn}

    Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn

    • Nieuws

    Heeft het databedrijf Cambridge Analytica toegang gehad tot jouw Facebookgegevens? Sinds maandagavond 18 uur stuurt Facebook gebruikers van wie data mogelijk doorgestuurd is een...

  • Facebook past regels rondom politieke boodschappen aan
    Facebook past regels rondom politieke boodschappen aan}

    Facebook past regels rondom politieke boodschappen aan

    • Nieuws

    Facebook gaat na alle commotie over Russische propaganda de regels ten aanzien van politieke boodschappen aanpassen. Wie dat soort teksten kwijt wil op het populaire platform moet...

  • 'Coalitiepartijen zijn het eens over wijzigingen sleepwet'
    'Coalitiepartijen zijn het eens over wijzigingen sleepwet'}

    'Coalitiepartijen zijn het eens over wijzigingen sleepwet'

    • Nieuws

    De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet. Dat melden bronnen rond de coalitie aan het ANP. Tijdens een...

  • Microsoft gaat privacy verbeteren van Windows 10
    Microsoft gaat privacy verbeteren van Windows 10}

    Microsoft gaat privacy verbeteren van Windows 10

    • Nieuws

    Microsoft gaat beter om met de privacy van mensen en bedrijven die Windows 10 gebruiken. Deze maand wordt een update vrijgegeven, die een einde maakt aan het zomaar verzamelen van...

  • 32 procent overweegt te stoppen met Facebook na dataschandaal
    32 procent overweegt te stoppen met Facebook na dataschandaal}

    32 procent overweegt te stoppen met Facebook na dataschandaal

    • Uitslag

    Ongeveer een derde van de pollrespondenten overweegt om te stoppen met Facebook omdat ze bang zijn dat er misbruik van hun gegevens wordt gemaakt. Mogelijk is de data van ruim...

  • Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet
    Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet}

    Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet

    • Nieuws

    Duizenden sportverenigingen hebben hun administratie nog niet aangepast aan de nieuwe privacywet die in mei ingaat. Dit terwijl bestuursleden straks hoofdelijk aansprakelijk zijn...

  • Facebooktopman: 'Paar jaar nodig voor oplossen privacyproblemen'
    Facebooktopman: 'Paar jaar nodig voor oplossen privacyproblemen'}

    Facebooktopman: 'Paar jaar nodig voor oplossen privacyproblemen'

    • Nieuws

    Topman Mark Zuckerberg van Facebook denkt het een paar jaar zal duren om de problemen met privacy rond het sociale netwerk op te lossen. Dat zei hij in een interview met nieuwssite...

  • Privégegevens van 150 miljoen MyFitnessPal-gebruikers op straat
    Privégegevens van 150 miljoen MyFitnessPal-gebruikers op straat}

    Privégegevens van 150 miljoen MyFitnessPal-gebruikers op straat

    • Nieuws

    Gegevens van zo'n 150 miljoen gebruikers van de voedings- en fitnessapp MyFitnessPal zijn door hackers gestolen. Under Armour, het bedrijf achter de app, bracht donderdag naar...

  • Facebook bewaart niet-geplaatste webcamvideo's van gebruikers
    Facebook bewaart niet-geplaatste webcamvideo's van gebruikers}

    Facebook bewaart niet-geplaatste webcamvideo's van gebruikers

    • Nieuws

    Facebook heeft video's bewaard van gebruikers die de beelden via de website hebben opgenomen, maar niet op hun tijdlijn hadden geplaatst. Dit heeft een woordvoerder van het sociale...

  • Facebook maakt privacy-instellingen beter zichtbaar
    Facebook maakt privacy-instellingen beter zichtbaar}

    Facebook maakt privacy-instellingen beter zichtbaar

    • Nieuws

    Facebook heeft zijn privacy-instellingen op zijn platformen beter zichtbaar gemaakt. Ook is het gebruikers eenvoudiger gemaakt om gegevens te wissen.

  • Amerikaanse toezichthouder gaat onderzoek doen naar Facebook
    Amerikaanse toezichthouder gaat onderzoek doen naar Facebook}

    Amerikaanse toezichthouder gaat onderzoek doen naar Facebook

    • Nieuws

    De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een onderzoek aangekondigd naar Facebook. De toezichthouder wil weten of het technologiebedrijf privacyrichtlijnen heeft...

  • Kabinet wil bewaarplicht voor telecomproviders
    Kabinet wil bewaarplicht voor telecomproviders}

    Kabinet wil bewaarplicht voor telecomproviders

    • Nieuws

    Het kabinet werkt aan een beperkte bewaarplicht voor telecomproviders. Die moet het voor opsporingsambtenaren mogelijk maken IP-adressen en telefoonnummers te herleiden tot...

  • Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op
    Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op}

    Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op

    • Fragment

    Facebook lag de afgelopen dagen behoorlijk onder vuur. Een commercieel bedrijf bleek met de persoonsgegevens van vijftig miljoen consumenten aan de haal te zijn gegaan. Wat kan je...

  • Hoe verwijder je je Facebook-account?
    Hoe verwijder je je Facebook-account?}

    Hoe verwijder je je Facebook-account?

    • Hulpartikel

    Heb je besloten om te stoppen met Facebook, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de data die het bedrijf van jou heeft? Het sociale netwerk heeft de functie om je...

  • Uitslag definitief: meeste stemmen tegen sleepwet
    Uitslag definitief: meeste stemmen tegen sleepwet}

    Uitslag definitief: meeste stemmen tegen sleepwet

    • Nieuws

    Meer kiezers hebben tegen de inlichtingenwet gestemd dan voor. Bij het referendum woensdag kreeg 'tegen' 49,5 procent van de stemmen. 'Voor' kreeg 46,5 procent. Daarnaast stemde 4...

  • 'Tegenstanders sleepwet winnen, ook als uitslag nog verandert'
    'Tegenstanders sleepwet winnen, ook als uitslag nog verandert'}

    'Tegenstanders sleepwet winnen, ook als uitslag nog verandert'

    • Nieuws

    Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad. Dat de...

  • EU wil opheldering over misbruik privé-informatie Facebook
    EU wil opheldering over misbruik privé-informatie Facebook}

    EU wil opheldering over misbruik privé-informatie Facebook

    • Nieuws

    EU-commissaris Vera Jourova reist maandag naar Washington voor gesprekken over databescherming. Zij wil opheldering van Facebook en de Amerikaanse overheid over mogelijk misbruik...

  • Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole
    Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole}

    Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole

    • Nieuws

    Veiligheid in het verkeer is belangrijk, erkent organisatie Privacy First, maar het idee van de politie om camera's in te zetten tegen appen achter het stuur, gaat volgens de groep...

  • Privacyvragen rondom online zetten kerkdiensten
    Privacyvragen rondom online zetten kerkdiensten}

    Privacyvragen rondom online zetten kerkdiensten

    • Nieuws

    Kerken die hun diensten publiekelijk uitzenden via internet lopen risico’s. Niet alleen is de privacy van gemeenteleden in geding, ook bestaat de kans dat predikanten zich minder...

  • Boete voor WhatsApp van Spaanse privacywaakhond
    Boete voor WhatsApp van Spaanse privacywaakhond}

    Boete voor WhatsApp van Spaanse privacywaakhond

    • Nieuws

    De Spaanse privacywaakhond AEPD heeft WhatsApp en moederbedrijf Facebook boetes van in totaal 600.000 euro opgelegd voor misbruik van gegevens van gebruikers. De toezichthouder...

  • Meerderheid zegt voor de sleepwet te stemmen bij referendum
    Meerderheid zegt voor de sleepwet te stemmen bij referendum}

    Meerderheid zegt voor de sleepwet te stemmen bij referendum

    • Nieuws

    Met nog een week te gaan tot het raadgevend referendum zegt 51 procent van de kiezers voor de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te zijn. 30 procent is...

  • 'Bijvangst sleepwet alleen gebruikt bij ernstige strafbare feiten'
    'Bijvangst sleepwet alleen gebruikt bij ernstige strafbare feiten'}

    'Bijvangst sleepwet alleen gebruikt bij ernstige strafbare feiten'

    • Nieuws

    Bijvangst bij het aftappen door inlichtingendiensten wordt weggegooid, behalve als het bijvoorbeeld om plannen voor een moord gaat. Dat verzekerde premier Mark Rutte tijdens een...

  • Het debat over de sleepwet
    Het debat over de sleepwet}

    Het debat over de sleepwet

    • Fragment

    In een debat tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, proberen we uitleg te geven over...

  • Hoe haal je jouw privégegevens van internet?
    Hoe haal je jouw privégegevens van internet?}

    Hoe haal je jouw privégegevens van internet?

    • Fragment

    Duizenden Nederlanders staan met hun persoonsgegevens op internet. Ongevraagd, ongewenst en vaak hebben ze geen flauw idee hoe dat kan. Zoek je het adres of telefoonnummer van...

  • GroenLinks: 'Sleepwet moet op 3 punten worden aangepast'
    GroenLinks: 'Sleepwet moet op 3 punten worden aangepast'}

    GroenLinks: 'Sleepwet moet op 3 punten worden aangepast'

    • Nieuws

    Als de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) tijdens het raadgevend referendum op 21 maart geen steun krijgt, moet het op drie punten worden aangepast, aldus...

  • Aantal twijfelaars over sleepwet groeit
    Aantal twijfelaars over sleepwet groeit}

    Aantal twijfelaars over sleepwet groeit

    • Nieuws

    Meer Nederlanders zijn gaan twijfelen over de zogeheten sleepwet. Zowel het aantal voorstanders als het aantal tegenstanders is gedaald. De groep die het niet weet, is volgens...

  • 'Beveiligingsapp Facebook beveiligt juist niet'
    'Beveiligingsapp Facebook beveiligt juist niet'}

    'Beveiligingsapp Facebook beveiligt juist niet'

    • Nieuws

    De Consumentenbond raadt smartphone- en tabletgebruikers af de beveiligingsapp Onavo Protect - VPN Security van Facebook te gebruiken. Facebook belooft dat de app extra bescherming...

  • Campagne over nieuwe privacywet van Autoriteit Persoonsgegevens
    Campagne over nieuwe privacywet van Autoriteit Persoonsgegevens}

    Campagne over nieuwe privacywet van Autoriteit Persoonsgegevens

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens is maandag gestart met een voorlichtingscampagne rondom nieuwe privacywetgeving, onder de naam Privacy gaat iedereen wat aan. De nieuwe Europese...

  • Facebook gaat gebruikers meer inzicht in privacy geven
    Facebook gaat gebruikers meer inzicht in privacy geven}

    Facebook gaat gebruikers meer inzicht in privacy geven

    • Nieuws

    Facebook heeft voor het eerst zijn privacyregels gepubliceerd en gaat video's brengen die gebruikers helpen om te controleren wie toegang heeft tot hun gegevens.

  • 'EU-lidstaten moeten haast maken met nieuwe privacywet'
    'EU-lidstaten moeten haast maken met nieuwe privacywet'}

    'EU-lidstaten moeten haast maken met nieuwe privacywet'

    • Nieuws

    Over ruim honderd dagen wordt strenge Europese wetgeving rond privacy- en gegevensbescherming van kracht, maar alleen Oostenrijk en Duitsland hebben de benodigde regelgeving al op...

  • 'Uber verborg informatie voor inspecties'
    'Uber verborg informatie voor inspecties'}

    'Uber verborg informatie voor inspecties'

    • Nieuws

    Taxidienst Uber had in het verleden een geheim computerprogramma om systemen te vergrendelen wanneer inspecties een inval deden. Dat moest informatie uit handen van overheden...

  • Stappen tegen misbruik sleepwet eerder ingevoerd
    Stappen tegen misbruik sleepwet eerder ingevoerd}

    Stappen tegen misbruik sleepwet eerder ingevoerd

    • Nieuws

    Het kabinet gaat enkele regels die misbruik van de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller invoeren. Minister Kajsa...

  • Kabinet wint Big Brother Award wegens handelwijze rondom 'sleepwet'
    Kabinet wint Big Brother Award wegens handelwijze rondom 'sleepwet'}

    Kabinet wint Big Brother Award wegens handelwijze rondom 'sleepwet'

    • Nieuws

    Het kabinet is de grootste privacyschender van Nederland, vindt organisatie Bits of Freedom. Het kabinet heeft dat te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten...

  • Zijn jouw WhatsApp'jes beveiligd? Doe de check!
    Zijn jouw WhatsApp'jes beveiligd? Doe de check!}

    Zijn jouw WhatsApp'jes beveiligd? Doe de check!

    • Hulpartikel

    WhatsApp'jes worden sinds vorig jaar via een versleutelde verbinding verstuurd. Je kunt nu per contactpersoon checken of je berichten via de zogenoemde end-to-end-encryptie...

  • Veilig op openbare wifi: waar moet je ook alweer om denken?
    Veilig op openbare wifi: waar moet je ook alweer om denken?}

    Veilig op openbare wifi: waar moet je ook alweer om denken?

    • Hulpartikel

    Gratis wifi in het café, op het station, in je Airbnb of op de luchthaven? Handig! Maar niet altijd even veilig. Radar grijpt de Week van de online veiligheid aan om een paar...

  • Europese toezichthouders gaan datalek Uber onderzoeken
    Europese toezichthouders gaan datalek Uber onderzoeken}

    Europese toezichthouders gaan datalek Uber onderzoeken

    • Nieuws

    Europese toezichthouders buigen zich over het grote datalek bij Uber dat dinsdag aan het licht kwam. De aanval door hackers die door het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app een...

  • Uber verzweeg groot datalek
    Uber verzweeg groot datalek}

    Uber verzweeg groot datalek

    • Nieuws

    Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar...

  • 'Duizenden webwinkels onvoldoende beveiligd tegen hackers'
    'Duizenden webwinkels onvoldoende beveiligd tegen hackers'}

    'Duizenden webwinkels onvoldoende beveiligd tegen hackers'

    • Nieuws

    Van bijna 15.000 webwinkels met keurmerk in Nederland gebruikt 28 procent onbeveiligde verbindingen. Daardoor kunnen hackers persoonlijke informatie en wachtwoorden aftappen of...

  • AIVD waarschuwt voor ludieke 'nepbrief' over sleepwet
    AIVD waarschuwt voor ludieke 'nepbrief' over sleepwet}

    AIVD waarschuwt voor ludieke 'nepbrief' over sleepwet

    • Nieuws

    De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt voor een brief over de sleepwet die op zo'n 20.000 adressen in het land is bezorgd. De brieven, die bij wijze van...

  • 'Twee op drie websites plaatsen cookies zonder toestemming'
    'Twee op drie websites plaatsen cookies zonder toestemming'}

    'Twee op drie websites plaatsen cookies zonder toestemming'

    • Nieuws

    Twee op de drie websites overtreden volgens de Consumentenbond de cookiewetgeving. De bond deed afgelopen maand onderzoek bij 104 sites en een ruime meerderheid daarvan bleek...

  • Raadgevend referendum sleepwet op 21 maart
    Raadgevend referendum sleepwet op 21 maart}

    Raadgevend referendum sleepwet op 21 maart

    • Nieuws

    Volgend voorjaar komt er een raadgevend referendum over de zogenoemde aftapwet, ook wel sleepwet genoemd. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt. De raad beveelt aan het...

  • Medische websites plaatsen geen ongevraagde cookies meer
    Medische websites plaatsen geen ongevraagde cookies meer}

    Medische websites plaatsen geen ongevraagde cookies meer

    • Nieuws

    Medische websites zijn gestopt met het ongevraagd plaatsen van cookies die in strijd zijn met privacywetgeving. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de sites daartoe...

  • Buma: 'Sleepwet moet er sowieso komen'
    Buma: 'Sleepwet moet er sowieso komen'}

    Buma: 'Sleepwet moet er sowieso komen'

    • Nieuws

    CDA-leider Sybrand Buma heeft zaterdag in een interview in de Volkskrant gesteld dat de zogenoemde sleepwet er moet komen, en dat hij het geplande referendum niet als 'echt...

  • 'Datadelen van WhatsApp met Facebook mag niet doorgaan'
    'Datadelen van WhatsApp met Facebook mag niet doorgaan'}

    'Datadelen van WhatsApp met Facebook mag niet doorgaan'

    • Nieuws

    Het delen van data door WhatsApp met Facebook mag nog niet doorgaan. Dat zegt de Artikel 29-werkgroep, adviesorgaan van Europese toezichthouders, in een brief aan de chatdienst. De...

  • 'Veel rekeninghouders niet op de hoogte van PSD2'
    'Veel rekeninghouders niet op de hoogte van PSD2'}

    'Veel rekeninghouders niet op de hoogte van PSD2'

    • Nieuws

    Veel Nederlandse banken hebben hun klanten nog niet geïnformeerd over over de implicaties van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2. Dat meldt het FD na een rondgang langs de...

  • De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?
    De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?}

    De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?

    • Fragment

    De Rabobank stuurde vorige week de nieuwe bankvoorwaarden naar al haar klanten. In deze mail maakte de bank melding van de Payment Services Directive (PSD2), maar de bank legde...

  • 'Betere bescherming online privacy stap dichterbij'
    'Betere bescherming online privacy stap dichterbij'}

    'Betere bescherming online privacy stap dichterbij'

    • Nieuws

    Betere privacybescherming van gebruikers van diensten als WhatsApp, Twitter, Facebook Messenger en Skype is een stap dichterbij. De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees...

  • Ruim 400.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum
    Ruim 400.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum}

    Ruim 400.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum

    • Nieuws

    De initiatiefnemers van het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten leveren maandagmorgen de laatste steunbetuigingen voor de stembusgang in. In...

  • Radar Online: Sleepwet | Paddenstoelen uit de muur
    Radar Online: Sleepwet | Paddenstoelen uit de muur}

    Radar Online: Sleepwet | Paddenstoelen uit de muur

    • Fragment

    Huurder Ayokassim ziet paddenstoelen groeien uit de muur van zijn woning, maar woningcorporatie Rochdale doet niets. En hoeveel handtekeningen zijn er binnengehaald voor het...

  • Huisartsen fel tegen sleepwet
    Huisartsen fel tegen sleepwet}

    Huisartsen fel tegen sleepwet

    • Nieuws

    Huisartsen zijn gekant tegen de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die in ruimere bevoegdheden voor de inlichtingendiensten voorziet. 'De nieuwe wet geeft de...

  • Mogelijk in maart al sleepwet-referendum
    Mogelijk in maart al sleepwet-referendum }

    Mogelijk in maart al sleepwet-referendum

    • Nieuws

    Een eventueel referendum over de zogenoemde sleepwet, ook wel sleepnetwet of aftapwet genoemd, zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

  • Persoonsgegevens 95.000 ANWB-leden openbaar door datalek
    Persoonsgegevens 95.000 ANWB-leden openbaar door datalek}

    Persoonsgegevens 95.000 ANWB-leden openbaar door datalek

    • Nieuws

    Door een 'menselijke' fout bij de webwinkel van de ANWB waren persoonlijke gegevens van 95.000 ANWB-leden te vinden via Google. Bij 87.500 van hen ging het ook nog om namen,...

  • 178.000 handtekeningen binnen voor sleepwet-referendum
    178.000 handtekeningen binnen voor sleepwet-referendum }

    178.000 handtekeningen binnen voor sleepwet-referendum

    • Nieuws

    Het initiatief voor een raadgevend referendum over de zogeheten tapwet, ook wel bekend als sleepwet, heeft tot nu toe ruim 178.000 handtekeningen verzameld. Hiermee is ruim de...

  • Radar Online: Sleepnetwet | IKEA | Waterproof?
    Radar Online: Sleepnetwet | IKEA | Waterproof?}

    Radar Online: Sleepnetwet | IKEA | Waterproof?

    • Fragment

    Hoeveel mensen hebben de sleepnetwet al getekend? En: wat is er aan de hand met de catalogus van de IKEA? Verder: Fons test hoe waterproof 'Non Water' is.

  • Al 100.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum
    Al 100.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum}

    Al 100.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum

    • Nieuws

    De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over de zogenoemde tapwet of sleepwet hebben meer dan 100.000 handtekeningen binnengehaald. Een van de initiatiefnemers, student...

  • Sleepnetwet: bestaat privacy straks nog wel?
    Sleepnetwet: bestaat privacy straks nog wel?}

    Sleepnetwet: bestaat privacy straks nog wel?

    • Fragment

    Amnesty International voert momenteel hard campagne voor het initiatief van vijf studenten die een referendum willen over de sleepnetwet.

  • Wat is de 'sleepnetwet'?
    Wat is de 'sleepnetwet'?}

    Wat is de 'sleepnetwet'?

    • Hulpartikel

    In juli heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen waarmee geheime diensten veel meer bevoegdheden krijgen om burgers digitaal af te luisteren. Wat houdt deze 'sleepnetwet' precies...

  • EU controleert bescherming van persoonsgegevens in de VS
    EU controleert bescherming van persoonsgegevens in de VS}

    EU controleert bescherming van persoonsgegevens in de VS

    • Nieuws

    De EU onderzoekt of de afspraken over persoonsgegevens van Europeanen die in de VS worden opgeslagen wel voldoende bescherming bieden. EU-commissaris Vera Jourova (Justitie)...

  • Gezondheidswebsites onzorgvuldig met privacy bezoekers
    Gezondheidswebsites onzorgvuldig met privacy bezoekers}

    Gezondheidswebsites onzorgvuldig met privacy bezoekers

    • Nieuws

    Nog altijd springen websites met medische informatie over verslavingen en ziektes onzorgvuldig om met privégegevens van hun bezoekers. De Consumentenbond meldt dat op basis van een...

  • Foto's, contacten en locatie: apps willen steeds meer van je
    Foto's, contacten en locatie: apps willen steeds meer van je}

    Foto's, contacten en locatie: apps willen steeds meer van je

    • Fragment

    Hoe veilig zijn apps? Tegenwoordig willen apps van alles van ons weten en toegang tot foto's, contacten, je Facebookprofiel en je muziek. Waar is dat allemaal voor nodig?

  • Werkgever moet mailcontrole melden aan werknemer
    Werkgever moet mailcontrole melden aan werknemer}

    Werkgever moet mailcontrole melden aan werknemer

    • Nieuws

    Bedrijven die het e-mailverkeer van werknemers willen controleren mogen dat niet zomaar doen. Hun personeel moet weten dat hun berichten kunnen worden gecheckt voordat het...

  • Ophef over billboards met camera's op stations
    Ophef over billboards met camera's op stations}

    Ophef over billboards met camera's op stations

    • Nieuws

    Bekijk je weleens een billboard op het station? Het kan zomaar zijn dat dat bord jou in de gaten houdt! Een Twitteraar spotte cameraatjes bij de borden en schreef: 'Wat doen die...

  • Dalurenkorting NS alleen voor abonnees: terecht?
    Dalurenkorting NS alleen voor abonnees: terecht?}

    Dalurenkorting NS alleen voor abonnees: terecht?

    • Nieuws

    Mag de NS korting in de daluren alleen voorbehouden aan treinreizigers die een OV-chipkaart op hun eigen naam hebben? Of druist dat in tegen de privacy en leidt dat tot...

  • Privégegevens 20.000 autokopers in te zien door datalek AutoCash
    Privégegevens 20.000 autokopers in te zien door datalek AutoCash}

    Privégegevens 20.000 autokopers in te zien door datalek AutoCash

    • Nieuws

    Door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash was het mogelijk om de maandsalarissen, woonlasten en andere gevoelige gegevens van 20.000 Nederlandse autokopers in te...

  • 10.000 handtekeningen voor 'sleepwet'-referendum
    10.000 handtekeningen voor 'sleepwet'-referendum}

    10.000 handtekeningen voor 'sleepwet'-referendum

    • Nieuws

    De studenten die een referendum willen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben laten weten ze ruim 10.000 handtekeningen verzameld hebben. Dat deden ze...

  • Bedrijven onderschatten Europese privacyregels
    Bedrijven onderschatten Europese privacyregels}

    Bedrijven onderschatten Europese privacyregels

    • Nieuws

    Bedrijven hebben volgens experts grote moeite om te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens. Als ze in gebreke blijven, dreigen vanaf eind mei...

  • Privégegevens jeugdzorg in Purmerend gelekt
    Privégegevens jeugdzorg in Purmerend gelekt}

    Privégegevens jeugdzorg in Purmerend gelekt

    • Nieuws

    Door een menselijke fout bij de gemeente Purmerend zijn privégegevens van kinderen met geestelijke problemen beland op een server die toegankelijk was voor alle ambtenaren van de...

  • Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?
    Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?}

    Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?

    • Hulpartikel

    Misschien ben je van mening dat je niets te verbergen hebt. Maar zou jij je e-mailadres, wachtwoorden, bankrekeningnummer en pincode aan een wildvreemde op straat geven? Op een...

  • 'Cameratoezicht in kleedkamers Fit For Free'
    'Cameratoezicht in kleedkamers Fit For Free'}

    'Cameratoezicht in kleedkamers Fit For Free'

    • Nieuws

    Fitnessketen Fit For Free heeft in 19 vestigingen cameratoezicht in kleedkamers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

  • Wiebes doet aangifte van datalek Belastingdienst
    Wiebes doet aangifte van datalek Belastingdienst}

    Wiebes doet aangifte van datalek Belastingdienst

    • Nieuws

    Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, heeft aangifte gedaan naar aanleiding van een datalek bij de Belastingdienst. Onderzoek bij de Belastingdienst heeft diverse gevallen...

  • Belastingdienst verwijdert kentekenfoto’s ANPR-camera's
    Belastingdienst verwijdert kentekenfoto’s ANPR-camera's}

    Belastingdienst verwijdert kentekenfoto’s ANPR-camera's

    • Nieuws

    De Belastingdienst heeft alle centraal opgeslagen beelden vernietigd van ANPR-camera's die kentekens van auto's registeren. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën...