toggle menu

Privacy

Privacy

Veel dingen die je in het dagelijks leven, zowel online als in het echt uitvoert, zijn persoonlijk. Of het nou hobby's en interesses, medische gegevens of informatie over hoe je je geld verdiend is, niet iedereen hoeft alles van je te weten.

Toch is het in sommige situaties nodig om je persoonlijke gegevens te delen. De overheid heeft informatie over je nodig voor belastingen, een webwinkel heeft je adres nodig om te weten waar het pakje naartoe gestuurd wordt en gratis websites verdienen hun geld door informatie te verzamelen over je interesses en je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Om je persoonlijke gegevens beter te beschermen is sinds 2018 in de Europese Unie de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG of GDPR) van toepassing. Bedrijven en instanties moeten van die wet open zijn over de gegevens die ze van je hebben en ze op jouw verzoek verwijderen.

Artikelen in dit onderwerp (20)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Hulp & Tips
  • Forse toename cyberfraude: 'Oplichters zijn heel overtuigend'
    Forse toename cyberfraude: 'Oplichters zijn heel overtuigend'}

    Forse toename cyberfraude: 'Oplichters zijn heel overtuigend'

    • Nieuws

    Het afgelopen jaar is voor ruim 41 miljoen euro aan schade door fraude gemeld bij de Fraudehelpdesk. In 2019 was dat nog voor ruim 26 miljoen euro. In totaal ontving de…

  • Anoniem bellen: hoe doe je dat?
    Anoniem bellen: hoe doe je dat?}

    Anoniem bellen: hoe doe je dat?

    • Hulpartikel

    Als je iemand belt, dan is je telefoonnummer automatisch bekend bij de ander. In sommige situaties wil je echter niet dat de ander die informatie heeft: denk bijvoorbeeld aan een…

  • Persoonsgegevens klanten ANWB mogelijk gestolen na cyberaanval
    Persoonsgegevens klanten ANWB mogelijk gestolen na cyberaanval}

    Persoonsgegevens klanten ANWB mogelijk gestolen na cyberaanval

    • Nieuws

    De ANWB vreest dat er persoonsgegevens van zijn klanten zijn gestolen bij een cyberaanval. De toeristenbond heeft daarom een waarschuwingsmail gestuurd, ook naar mensen die in het…

  • Hoe ga je de strijd aan met cybercriminelen?
    Hoe ga je de strijd aan met cybercriminelen?}

    Hoe ga je de strijd aan met cybercriminelen?

    • Hulpartikel

    We werken voornamelijk thuis en maken steeds vaker gebruik van slimme apparaten. Daarmee geven we cybercriminelen steeds meer mogelijkheden en ingangen om cyberaanvallen te plegen.…

  • Steeds meer camera's met gezichtsherkenning in publieke ruimtes
    Steeds meer camera's met gezichtsherkenning in publieke ruimtes}

    Steeds meer camera's met gezichtsherkenning in publieke ruimtes

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt steeds vaker meldingen van camera's met gezichtsherkenning in de publieke ruimte. En dat terwijl die volgens de privacywetten helemaal niet…

  • Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?
    Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?}

    Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?

    • Hulpartikel

    Steeds meer autofabrikanten voorzien hun voertuigen van camerasystemen om bijvoorbeeld dieven en vandalen mee te kunnen filmen. Maar hoe zit dit met de privacy van alles en…

  • Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar
    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar}

    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar

    • Nieuws

    Door een datalek kon je de gegevens van ruim tien miljoen hotelboekingen wereldwijd vrij inzien. De creditcardgegevens en andere gegevens van de hotelgasten…

  • Nederlandse nieuwssites verzamelen de meeste data van gebruikers
    Nederlandse nieuwssites verzamelen de meeste data van gebruikers}

    Nederlandse nieuwssites verzamelen de meeste data van gebruikers

    • Nieuws

    Nederlandse nieuwssites horen tot de grootste dataverzamelaars in Europa, zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de Fontys hogeschool voor…

  • Corona-app nu te downloaden, nog niet overal actief
    Corona-app nu te downloaden, nog niet overal actief}

    Corona-app nu te downloaden, nog niet overal actief

    • Nieuws

    De GGD gaat maandag de corona-app CoronaMelder in de praktijk testen in Twente en Drenthe. Ook in de regio's IJsselland, Noord- en Oost Gelderland en Gelderland-Zuid is de app…

  • Privégegevens van reizigers NS in verkeerde handen gevallen
    Privégegevens van reizigers NS in verkeerde handen gevallen}

    Privégegevens van reizigers NS in verkeerde handen gevallen

    • Nieuws

    De privégegevens van ongeveer 2200 mensen die met de NS reizen zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. Kwaadwillenden hebben toegang gekregen tot hun accounts. De accounts zijn…

  • 'Stekker uit corona-app als crisis voorbij is'
    'Stekker uit corona-app als crisis voorbij is'}

    'Stekker uit corona-app als crisis voorbij is'

    • Nieuws

    De stekker kan uit de app CoronaMelder als de coronacrisis voorbij is. Dat stelt Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport…

  • Datalek in adressenbestand Bol.com
    Datalek in adressenbestand Bol.com}

    Datalek in adressenbestand Bol.com

    • Nieuws

    Door een datalek lagen de adresgegevens van 9000 particuliere verkopers van Bol.com op straat. Dat meldt RTL Nieuws. De gegevens waren van 15 juni tot 8 juli 2020 door iedereen in…

Ook interessant