toggle menu

Privacywetgeving AVG/GDPR

Privacywetgeving AVG/GDPR

Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe Europese privacywetgeving AVG in. AVG staat voor algemene verordening gegevensbescherming, in het Engels ook wel bekend als General Data Protection Regulation (GDPR). De AVG is de opvolger van de databeschermingsrichtlijn uit 1995, omdat die niet meer van toepassing is op de huidige digitale wereld.

De nieuwe regelgeving geldt voor alle ondernemingen, organisaties en verenigingen die persoonsgegevens bijhouden en/of verwerken van Europese staatsburgers. De AVG zorgt ervoor dat bedrijven inzicht moeten geven in de data die ze hebben verzameld van consumenten en ook mogen ze niet zomaar data van consumenten verzamelen.

Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

Artikelen in dit onderwerp (27)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Uitzendingen
  • Hulp & Tips
  • Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld
    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld}

    Aantal gemelde datalekken vorig jaar verdubbeld

    • Nieuws

    In Nederland zijn vorig jaar bijna 21.000 datalekken gemeld. Dat is meer dan twee keer zo veel als het jaar ervoor en ruim drie keer zo veel als in 2016. Dat wil niet per se zeggen...

  • Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet
    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet}

    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet

    • Nieuws

    Bij toezichthouders in de EU-landen zijn de afgelopen acht maanden meer dan 95.000 klachten binnengekomen over schending van de Europese wet voor privacy- en gegevensbescherming....

  • Privacywet AVG als joker
    Privacywet AVG als joker}

    Privacywet AVG als joker

    • Artikel

    De Algemene verordening gegevensbescherming trad in werking op 25 mei 2018. Maar wordt deze AVG wel goed toegepast? Hoe gaan bedrijven en organisaties hiermee om?

  • Tv-uitzending 14-01-2019
    Tv-uitzending 14-01-2019}

    Tv-uitzending 14-01-2019

    • Artikel

    De risico-opslag op de hypotheekrente zou omlaag gaan, zo beloofde Nationale-Nederlanden vorig jaar. Tot nog toe is dat niet gebeurd. Verder: oplichters proberen je geld af te...

  • Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet
    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet}

    Ruim 7.000 klachten over nieuwe privacywet

    • Nieuws

    Sinds de invoering van de nieuwe privacywet, een half jaar geleden, zijn er ruim 7000 klachten en tips binnengekomen over mogelijke schendingen.

  • Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger
    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger}

    Nieuwe tool maakt het opvragen van je eigen gegevens eenvoudiger

    • Nieuws

    Met behulp van de nieuwe tool My Data Done Right van Bits of Freedom is het met ingang van vandaag mogelijk om je gegevens op te vragen bij bedrijven, instellingen of de overheid.

  • Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders
    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders}

    Nieuwe privacyregels nog niet bekend bij Nederlanders

    • Nieuws

    Vrijwel alle Nederlanders weten inmiddels dat er nieuwe privacyregels zijn. Maar welke rechten ze precies hebben gekregen, dat weten er veel minder. En nóg minder mensen zijn van...

  • Klachten over gebruik gegevens stromen binnen
    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen }

    Klachten over gebruik gegevens stromen binnen

    • Nieuws

    Een maand geleden gingen de nieuwe Europese privacyregels in, en inmiddels hebben meer dan zeshonderd mensen een klacht ingediend over het gebruik van hun persoonlijke gegevens....

  • Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet
    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet}

    Belastingdienst kan pas in 2019 voldoen aan privacywet

    • Nieuws

    De Belastingdienst heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacywet die al sinds 25 mei van kracht is. Dat laat staatssecretaris Menno...

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'}

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • Nieuws

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die...

  • Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet
    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet}

    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

    • Nieuws

    De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie die moet toezien op de vrijdag in werking getreden Europese privacyregels, gaat gebukt onder interne onrust. Bestuursruzies en een...

  • Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?
    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?}

    Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

    • Hulpartikel

    Doordat veel mensen tegenwoordig een smartphone hebben, is een foto snel gemaakt. Als iemand een foto van je maakt, mag deze dan ook zomaar online worden gezet?

  • Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'
    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'}

    Microsoft: 'Strenge Europese privacybescherming geldt wereldwijd'

    • Nieuws

    De regels over gegevensbescherming van particulieren in de nieuwe Europese privacywet AVG gaan ook gelden voor Microsoft-gebruikers buiten Europa. Dit belooft vicepresident Julie...

  • 'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'
    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'}

    'Nieuwe privacyregels AVG gaan niet meteen leiden tot boetes'

    • Nieuws

    Meteen een boete, daar hoeven zelfstandigen niet bang voor te zijn als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels die dan ingaan. Maar het is wel belangrijk...

  • Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?
    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?}

    Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

    • Artikel

    Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming in werking. Eindelijk is er op Europees niveau een wet die de privacy van de burgers beschermt. Wat houdt...

  • Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16
    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16}

    Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16

    • Nieuws

    Heb je een Outlook- of Skype-account en ben je onder de 16? Het kan zijn dat je je account niet meer in kunt. De blokkade heeft te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving die...

  • Hoe download je al je Instagram-data?
    Hoe download je al je Instagram-data?}

    Hoe download je al je Instagram-data?

    • Hulpartikel

    Instagram heeft een functionaliteit aan haar dienst toegevoegd, waarmee je alles informatie die het platform over je heeft verzameld kunt downloaden. Met onderstaand stappenplan...

  • WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar
    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar}

    WhatsApp verhoogt minimumleeftijd voor gebruikers naar 16 jaar

    • Nieuws

    Berichtendienst WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor Europese gebruikers. Zij moeten straks minstens zestien jaar zijn om de app te mogen gebruiken, maakte het bedrijf bekend....

  • Je sportclub speelt je gegevens door
    Je sportclub speelt je gegevens door}

    Je sportclub speelt je gegevens door

    • Artikel

    Mogelijk worden jouw persoonlijke gegevens niet gelekt via Facebook, maar via je sportclub. Onlangs heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bekend gemaakt dat zij...

  • Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB
    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB}

    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB

    • Reactie

    In reactie op de uitzending van Radar over sportclubs die je gegevens doorverkopen aan derde partijen, heeft de KNLTB de onderstaande reactie gegeven.

  • Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld
    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld}

    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

    • Hulpartikel

    Zelfs je tennisclub verkoopt zonder jouw toestemming jouw gegevens aan commerciële partijen. Hoe weet je of dat bij jou het geval is, en wat kun je ertegen doen als je niet wil dat...

  • Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet
    Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet}

    Veel sportverenigingen nog niet klaar voor nieuwe privacywet

    • Nieuws

    Duizenden sportverenigingen hebben hun administratie nog niet aangepast aan de nieuwe privacywet die in mei ingaat. Dit terwijl bestuursleden straks hoofdelijk aansprakelijk zijn...

  • De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?
    De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?}

    De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?

    • Artikel

    De Rabobank stuurde vorige week de nieuwe bankvoorwaarden naar al haar klanten. In deze mail maakte de bank melding van de Payment Services Directive (PSD2), maar de bank legde...

  • Virusscanners McAfee en Panda beschermen onvoldoende
    Virusscanners McAfee en Panda beschermen onvoldoende}

    Virusscanners McAfee en Panda beschermen onvoldoende

    • Nieuws

    Niet alle betaalde virusscanners beschermen een computer goed, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Grote merken als McAfee en Panda scoren een onvoldoende. McAfee is...

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant