toggle menu

Autoriteit Persoonsgegevens

  • Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart
    Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart

    Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart

    • 16-08-19

    Een treinreiziger, Michiel Jonker uit Arnhem, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat hij van mening is dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) reizigers met een anonieme OV-chipkaart discrimineren. Anonieme reizigers hebben namelijk geen recht op onder andere dalurenvoordeel. Zo worden ze onder druk gezet om alsnog hun gegevens af te staan, aldus Jonker.

  • Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online
    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    • 26-07-19

    De gemeente Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft per ongeluk lange tijd documenten met allerlei persoonsgegevens online gehad, zodat iedereen die via Google kon opvragen. Het waren bijlagen bij raadsadviezen en -besluiten, waarin gevoelige gegevens als burgerservicenummer, woonadres en mobiel nummer waren vermeld.

  • Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen
    Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen

    Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen

    • 24-07-19

    De Fraudehelpdesk mag geen gegevens van fraudeurs verzamelen. De instantie had toestemming gevraagd om strafrechtelijke informatie bij te houden, maar die aanvraag is afgewezen door de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers
    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    • 18-07-19

    Elf grote Nederlandse apps houden bij waar hun gebruikers zijn. Brandpunt+ heeft dat ontdekt na het onderzoeken van dertig populaire iPhone-apps. Sommige apps overtreden misschien de Europese privacyregels, denkt universitair hoofddocent Eelco Herder van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  • Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar
    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    • 03-07-19

    Banken mogen betaalgegevens van klanten niet zomaar gebruiken voor reclame. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept alle banken daarom op om nog eens goed te kijken naar hun beleid rond zogeheten direct marketing.

  • Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten
    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

    Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

    • 31-05-19

    In zeker zestig Nederlandse gemeenten wordt nog steeds gebruik gemaakt van wifitracking. Volgens de Volkskrant zetten de gemeenten het in om bezoekersaantallen in de gaten te houden. 

  • Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn
    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn

    Onderzoek naar groot datalek bij NederWoon Apeldoorn

    • 24-05-19

    De politie onderzoekt een groot datalek bij vastgoedonderneming NederWoon in Apeldoorn. Een hacker wist in te breken en heeft klantgegevens gestolen, waaronder ook kopieën van identiteitsbewijzen met BSN-nummers. Het bedrijf heeft de getroffenen gemaild, aangifte gedaan en het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt etnisch profileren door Belastingdienst
    Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt etnisch profileren door Belastingdienst

    Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt etnisch profileren door Belastingdienst

    • 20-05-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst. Dat schrijven Trouw en RTL Nieuws na gezamenlijk onderzoek. De Belastingdienst zou de tweede nationaliteit van aanvragers van toeslagen bijhouden. Mogelijk is de toeslag voor kinderopvang zelfs in sommige gevallen stopgezet op basis van de tweede nationaliteit van een aanvrager.

  • Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid
    Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid

    Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid

    • 03-05-19

    Websites met informatie over gevoelige thema's leven de privacywet niet altijd na, meldt de Consumentenbond. Diverse sites plaatsen cookies zonder toestemming. Op deze manier kunnen adverteerders zeer persoonlijk informatie over de bezoekers in handen krijgen.

  • BKR-gegevens opvragen makkelijker voor consument
    BKR-gegevens opvragen makkelijker voor consument

    BKR-gegevens opvragen makkelijker voor consument

    • 01-05-19

    Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft zijn werkwijze aangepast na kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder had opmerkingen over de mogelijkheid voor consumenten om gratis inzage te verkrijgen in het kredietregister. BKR biedt dat sinds vorig jaar aan.

  • Horecagelegenheden in Nijmegen filmen bezoekers op toilet
    Horecagelegenheden in Nijmegen filmen bezoekers op toilet

    Horecagelegenheden in Nijmegen filmen bezoekers op toilet

    • 30-04-19

    Bij meerdere horecagelegenheden in Nijmegen worden bezoekers gefilmd op het toilet. In één kroeg hangt de camera zelfs zo, dat geslachtsdelen van plassende bezoekers in beeld komen. Dat schrijft De Gelderlander. Filmen op het toilet is in geen geval toegestaan, meldt woordvoerder Pauline Gras van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar uit een rondgang van De Gelderlander langs twintig bekende uitgaansgelegenheden in het centrum van Nijmegen blijkt dat in vijf zaken toch camera's hangen. Drie van de vijf brengen ook de plasbakken zelf in beeld.

  • 'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'
    'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'

    'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'

    • 07-03-19

    Als mensen een site bezoeken en de site vraagt om toestemming voor het plaatsen van volgcookies, volgpixels en andere software, moeten de bezoekers die kunnen weigeren. Het kan niet zo zijn dat de hele site ontoegankelijk wordt als iemand geen cookies wil laten plaatsen.

  • Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming
    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    • 01-03-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens start binnenkort een onderzoek naar de naleving van privacyregels door websites. De privacywaakhond zegt dit naar aanleiding van het bericht dat honderden websites het surfgedrag van internetters volgen door cookies te plaatsen, hoewel de gebruiker daar geen toestemming voor heeft gegeven.

  • Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens
    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    • 14-02-19

    Burgerrechtenvereniging Vrijbit voert vrijdag 15 februari twee vervolg rechtszaken tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Reden hiervoor is dat de AP weigert stappen te ondernemen tegen het verzamelen van medische gegevens van Nederlanders.

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • 28-01-19

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen hebben daarnaast niet goed door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden, blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden.