Autoriteit Persoonsgegevens

  • 'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'
    'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'

    'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'

    • 20-04-22

    Het kabinet zag wetsvoorstellen het afgelopen jaar te vaak ook als een vrijbrief om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens te verzamelen. Ook was niet altijd duidelijk waarom de overheid bepaalde gegevens van burgers nodig had. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in het dinsdag verschenen jaarverslag over 2021.

  • Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven niet door te sturen aan klanten die illegaal downloaden
    Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven niet door te sturen aan klanten die illegaal downloaden

    Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven niet door te sturen aan klanten die illegaal downloaden

    • 02-02-22

    Telecom- en kabelbedrijf Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van stichting Brein niet door te sturen aan klanten. Brein wilde daarmee internetters bereiken die zich schuldig maken aan het illegaal up- en downloaden van materiaal waarop auteursrecht rust, zoals films, computergames en muziek. Maar om de aangeleverde IP-adressen in adresgegevens van klanten om te zetten, heeft Ziggo een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig en die heeft het bedrijf niet.

  • Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie
    Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie

    Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie

    • 25-01-22

    De ministeries die verantwoordelijk zijn voor de Kamer van Koophandel en het Kadaster willen de registers niet zomaar afschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde maandag dat de openbare informatie makkelijk gebruikt kan worden om mensen te intimideren, en vindt dat de overheid daar iets op moet bedenken. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen daarover na te denken, maar zien niet direct een oplossing.

  • 'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'
    'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'

    'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'

    • 21-12-21

    De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn rapport Voor een dichte deur, dat dinsdag is verschenen. De AP behandelt klachten van mensen over de manier waarop organisaties met persoonsgegevens omgaan.

  • Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's
    Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's

    Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's

    • 18-11-21

    Rotterdam heeft in strijd met de wet filmende auto's ingezet om corona-overtreders op te sporen. De camera-auto's reden tijdens de lockdown vorig jaar door de stad om te controleren of mensen wel genoeg afstand hielden. Dat was onrechtmatig, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een rapport dat NRC heeft ingezien. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) probeert de publicatie van het rapport tegen te houden, schrijf de krant.

  • 'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'
    'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'

    'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'

    • 29-10-21

    De Belastingdienst heeft de privacywet AVG 'op ernstige wijze geschonden' door de gegevens van circa een kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek.

  • Je ID kopiëren of inhouden als borg, mag dat?
    Je ID kopiëren of inhouden als borg, mag dat?

    Je ID kopiëren of inhouden als borg, mag dat?

    • 18-07-21

    Dat je je identiteitsbewijs beter niet zomaar overhandigt, om gegevensfraude te voorkomen, spreekt voor zich. Maar wat zijn de regels precies? Wie kan wél een kopie of inzage van je ID eisen: de bank of de politie misschien? Mag een hotel een kopie maken? En mag een verhuurder van fietsen of boten je ID bijhouden als borg? Dit moet je weten.

  • Bedrijf Testcoronanu afgesloten van CoronaCheck-app na datalek en valse testbewijzen
    Bedrijf Testcoronanu afgesloten van CoronaCheck-app na datalek en valse testbewijzen

    Bedrijf Testcoronanu afgesloten van CoronaCheck-app na datalek en valse testbewijzen

    • 18-07-21

    Het bedrijf Testcoronanu – dat coronatesten uitvoert – is met onmiddellijke ingang afgesloten van het systeem met de app CoronaCheck vanwege een lek in de database van het bedrijf. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van RTL Nieuws. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het bedrijf zaterdag laten weten dat het meteen moet stoppen met testen. Op de website van het bedrijf was het mogelijk om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Deze konden vervolgens worden gebruikt om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app van de overheid te verkrijgen.

  • Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet
    Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet

    Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet

    • 12-05-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de website Locatefamily.com een boete opgelegd van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die dat weten. Die informatie laten schrappen is niet makkelijk, omdat de site geen vertegenwoordiger heeft in de Europese Unie. Dat is een overtreding van de privacywet, en de reden van de boete, meldt de privacywaakhond.  

  • Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad
    Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad

    Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad

    • 29-04-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen. De inzet van wifi-tracking is aan strenge eisen gebonden en in de meeste gevallen verboden.

  • Is de identificatie bij ICS verplicht en veilig voor bestaande klanten?
    Is de identificatie bij ICS verplicht en veilig voor bestaande klanten?

    Is de identificatie bij ICS verplicht en veilig voor bestaande klanten?

    • 21-04-21

    'Lachen is verplicht'. Creditcardmaatschappij ICS is sinds begin 2019 bezig met een grootschalige controleactie. Houders van een ICS-kaart worden gevraagd om onder meer met een blije foto hun identiteit opnieuw te bewijzen. Radar vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op de gegevensverwerking, vorig jaar of een bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs mag eisen? AP startte op onze vraag een onderzoek en komt nu met een conclusie: dat mag, maar onder voorwaarden. Wat moet je weten?

  • Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: wat betekent dat voor jou?
    Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: wat betekent dat voor jou?

    Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: wat betekent dat voor jou?

    • 12-04-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft voor Radar een paar belangrijke zaken op een rijtje gezet en geeft antwoord op de de meest gestelde vragen over datalekken. Dat doet de autoriteit naar aanleiding van berichtgeving van Radar over een datalek bij Global Marketing Bridge.

  • 'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'
    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    • 04-01-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV naar aanleiding van berichtgeving door dagblad Trouw. De krant schreef dat miljoenen privégegevens van voormalige UWV-klanten makkelijk zijn in te zien door ambtenaren.