toggle menu

Autoriteit Persoonsgegevens

  • Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?
    Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?

    Camera's in auto van de buren, hoe zit dit met mijn privacy?

    • 12-11-20

    Steeds meer autofabrikanten voorzien hun voertuigen van camerasystemen om bijvoorbeeld dieven en vandalen mee te kunnen filmen. Maar hoe zit dit met de privacy van alles en iedereen om de auto heen? Is het wel toegestaan om op deze manier de openbare ruimte in de gaten te houden?

  • Datalek in adressenbestand Bol.com
    Datalek in adressenbestand Bol.com

    Datalek in adressenbestand Bol.com

    • 14-07-20

    Door een datalek lagen de adresgegevens van 9000 particuliere verkopers van Bol.com op straat. Dat meldt RTL Nieuws. De gegevens waren van 15 juni tot 8 juli 2020 door iedereen in te zien via de Bol.com-app.

  • Forse boete voor Stichting BKR wegens belemmeren toegang tot kredietgegevens
    Forse boete voor Stichting BKR wegens belemmeren toegang tot kredietgegevens

    Forse boete voor Stichting BKR wegens belemmeren toegang tot kredietgegevens

    • 06-07-20

    Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft verzuimd consumenten digitaal gratis toegang te geven tot hun gegevens in plaats van louter per post. Ook beperkte BKR het aantal gratis inzageverzoeken tot een keer per jaar. Daarmee wierp de stichting te hoge drempels op voor inzage wat in strijd is met de privacywetgeving, besloot toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Daarom krijgt BKR een boete van 830.000 euro. De stichting is het oneens met de boete en stapt naar de rechter om de beslissing aan te vechten.

  • Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?
    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    • 12-06-20

    Banken en financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun cliënten te controleren. Maar mag dat ook zonder directe aanleiding en wanneer de cliënt zijn identiteit eerder al heeft bewezen? En is die extra kopie van je identiteitsbewijs wel veilig? Radar zoekt het voor je uit. 

  • Stop invoering datasurveillancewet WGS
    Stop invoering datasurveillancewet WGS

    Stop invoering datasurveillancewet WGS

    • 26-05-20

    Platform Burgerrechten komt in actie tegen het nieuwe Wetsvoorstel Gegevensverwerking door Samenwerkingsverbanden (WGS). Ze schrijven een brandbrief aan het kabinet om een eind te maken aan de mogelijke invoering van deze ingrijpende datasurveillancewet. Ze vrezen voor de privacy van burgers.  

  • 'Werkgevers mogen jouw lichaamstemperatuur niet zomaar meten'
    'Werkgevers mogen jouw lichaamstemperatuur niet zomaar meten'

    'Werkgevers mogen jouw lichaamstemperatuur niet zomaar meten'

    • 24-04-20

    In de strijd tegen het coronavirus willen sommige bedrijven en instellingen de lichaamstemperatuur van mensen meten. Maar dat mag niet zomaar en organisaties die het wel doen riskeren een boete, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • 'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'
    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    • 20-04-20

    De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren 'niet duidelijk genoeg' en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps 'onvoldoende uitgewerkt'. De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

  • Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps
    Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps

    Autoriteit Persoonsgegevens toetst potentiële corona-apps

    • 17-04-20

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt in te zetten. Maandag komt de privacywaakhond met zijn bevindingen.

  • Welke videobel-app kun je het beste gebruiken? Check het met de keuzehulp van Autoriteit Persoonsgegevens
    Welke videobel-app kun je het beste gebruiken? Check het met de keuzehulp van Autoriteit Persoonsgegevens

    Welke videobel-app kun je het beste gebruiken? Check het met de keuzehulp van Autoriteit Persoonsgegevens

    • 16-04-20

    We 'zoomen', 'hangouten' en 'facetimen' wat met elkaar af, de laatste weken. Maar niet elke videobel-app is even veilig. Met al die opties is het bijna niet te overzien welke apps nu wel veilig zijn. Daarom lanceert de Autoriteit Persoonsgegevens een keuzehulp voor dertien videobel-apps.

  • Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's
    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

    • 07-04-20

    Al rijdend muziek afspelen vanaf je telefoon, actuele verkeersinformatie in je navigatie verwerkt krijgen of snelle opsporing van mankementen in je auto. Auto's die verbonden zijn met het internet kunnen heel handig zijn. Maar de dataverzameling van deze 'slimme' auto's blijkt niet zonder risico's. In dit artikel lees alles wat je moet weten over de zogenaamde 'connected car'. 

  • Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren
    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    • 03-03-20

    De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van honderdduizenden leden verkocht aan sponsoren. Die benaderden de tennissers vervolgens per post en telefoon. Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De bond gaat in beroep.

  • Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?
    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    • 14-02-20

    Als je het niet eens bent met de manier waarop een organisatie omdaagt met jouw persoonsgegevens, dan kun je hierover klagen. Zo'n privacyklacht dien je in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar waar en hoe doe je dat precies, en hoe handelt deze onafhankelijke toezichthouder je klacht vervolgens af? In dit artikel legt de AP het zelf uit.

  • Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr
    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    • 14-01-20

    Het blijkt veelvuldig voor te komen dat apps persoonlijke gegevens van gebruikers illegaal doorverkopen aan commerciële partijen, stelt de Consumentenbond. De bond doet samen met 23 andere internationale consumentenorganisaties een oproep aan de autoriteiten om in actie te komen.