toggle menu

Autoriteit Persoonsgegevens

  • Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's
    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

    Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

    • 07-04-20

    Al rijdend muziek afspelen vanaf je telefoon, actuele verkeersinformatie in je navigatie verwerkt krijgen of snelle opsporing van mankementen in je auto. Auto's die verbonden zijn met het internet kunnen heel handig zijn. Maar de dataverzameling van deze 'slimme' auto's blijkt niet zonder risico's. In dit artikel lees alles wat je moet weten over de zogenaamde 'connected car'. 

  • Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren
    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    • 03-03-20

    De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van honderdduizenden leden verkocht aan sponsoren. Die benaderden de tennissers vervolgens per post en telefoon. Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De bond gaat in beroep.

  • Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?
    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    • 14-02-20

    Als je het niet eens bent met de manier waarop een organisatie omdaagt met jouw persoonsgegevens, dan kun je hierover klagen. Zo'n privacyklacht dien je in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar waar en hoe doe je dat precies, en hoe handelt deze onafhankelijke toezichthouder je klacht vervolgens af? In dit artikel legt de AP het zelf uit.

  • Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr
    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    • 14-01-20

    Het blijkt veelvuldig voor te komen dat apps persoonlijke gegevens van gebruikers illegaal doorverkopen aan commerciële partijen, stelt de Consumentenbond. De bond doet samen met 23 andere internationale consumentenorganisaties een oproep aan de autoriteiten om in actie te komen. 

  • Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo
    Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo

    Reacties op het gezichtsherkenningssysteem van Jumbo

    • 03-12-19

    In de strijd tegen winkeldiefstal heeft de Jumbo supermarkt in Alphen aan den Rijn een nogal rigoureuze aanpak. Aan de hand van 80 camera's wordt het gezicht van elke winkelende bezoeker gescand, om zo dieven na hun daad te kunnen herkennen. Mag dit zomaar? En wat vinden de winkelbezoekers ervan? Radar ging langs bij de Jumbo in kwestie.   

  • Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder
    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    • 13-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de nep AVG-toezichthouder 'Persoonsgegevens Nederland'. De neporganisatie probeert websitebeheerders SSL-certificaten te verkopen en dreigt met boetes als wordt geweigerd om zo'n certificaat aan te schaffen.

  • Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond
    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    • 11-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen. 

  • 'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'
    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    • 29-10-19

    Veel datingsites gaan niet goed om met de privacy van hun bezoekers, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Acht van de tien onderzochte sites overtreden de privacywet, aldus de bond.

  • AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'
    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    • 17-10-19

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder trof bij eerder onderzoek in 2017 nog een aantal tekortkomingen aan in de beveiliging van gegevens over burgers en bedrijven.

  • 'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'
    'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'

    'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'

    • 16-10-19

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder trof bij eerder onderzoek in 2017 nog een aantal tekortkomingen aan in de beveiliging van gegevens over burgers en bedrijven.

  • 'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'
    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    • 30-09-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat geen extra onderzoek doen naar mogelijke overtredingen bij de opslag van medische gegevens op een cloudplatform door het bedrijf Medical Research Data Management (MRDM). De toezichthouder meldde maandag dat MRDM zich bij de opslag van persoonsgegevens die afkomstig zijn van Nederlandse ziekenhuizen aan de privacywet houdt.

  • Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar
    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    • 20-09-19

    Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen, fietsverzekeringen en pechhulp. Dat meldt de NOS.

  • 'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'
    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    • 19-09-19

    Ongeveer zestig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens een melding dat persoonlijke gegevens zijn uitgelekt. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de privacywaakhond bijna 12.000 meldingen, 34 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De meeste meldingen komen van de zorgsector.

  • Aantal klachten over privacyschending neemt toe
    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    • 09-09-19

    Mensen klagen steeds meer over schending van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in de eerste helft van dit jaar 15.313 klachten. Volgens de toezichthouder is dat bijna 60 procent meer dan in de laatste zes maanden van vorig jaar.

  • Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving
    Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving

    Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving

    • 09-09-19

    Verzekeraars mogen ouders wel degelijk wijzen op het feit dat tandzorg voor hun kinderen gratis is. Dit is niet strijdig met privacywetten, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens na een bericht in Trouw. Er is een contract met de verzekerde en de verzekeraar mag doen wat nodig is om de uitvoering daarvan juist te laten verlopen.