toggle menu

Autoriteit Persoonsgegevens

  • AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'
    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    • 17-10-19

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder trof bij eerder onderzoek in 2017 nog een aantal tekortkomingen aan in de beveiliging van gegevens over burgers en bedrijven.

  • 'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'
    'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'

    'Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen voor databeveiliging'

    • 16-10-19

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder trof bij eerder onderzoek in 2017 nog een aantal tekortkomingen aan in de beveiliging van gegevens over burgers en bedrijven.

  • 'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'
    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    • 30-09-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat geen extra onderzoek doen naar mogelijke overtredingen bij de opslag van medische gegevens op een cloudplatform door het bedrijf Medical Research Data Management (MRDM). De toezichthouder meldde maandag dat MRDM zich bij de opslag van persoonsgegevens die afkomstig zijn van Nederlandse ziekenhuizen aan de privacywet houdt.

  • Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar
    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    • 20-09-19

    Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen, fietsverzekeringen en pechhulp. Dat meldt de NOS.

  • 'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'
    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    • 19-09-19

    Ongeveer zestig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens een melding dat persoonlijke gegevens zijn uitgelekt. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de privacywaakhond bijna 12.000 meldingen, 34 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De meeste meldingen komen van de zorgsector.

  • Aantal klachten over privacyschending neemt toe
    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    • 09-09-19

    Mensen klagen steeds meer over schending van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in de eerste helft van dit jaar 15.313 klachten. Volgens de toezichthouder is dat bijna 60 procent meer dan in de laatste zes maanden van vorig jaar.

  • Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving
    Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving

    Wijzen op gratis tandzorg voor kinderen niet in strijd met privacywetgeving

    • 09-09-19

    Verzekeraars mogen ouders wel degelijk wijzen op het feit dat tandzorg voor hun kinderen gratis is. Dit is niet strijdig met privacywetten, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens na een bericht in Trouw. Er is een contract met de verzekerde en de verzekeraar mag doen wat nodig is om de uitvoering daarvan juist te laten verlopen.

  • 'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'
    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'

    'Persoonlijke NS-kaart niet in strijd met privacywet'

    • 03-09-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens heeft terecht geoordeeld dat de Nederlandse Spoorwegen niet de privacy schenden van een man die een rechtszaak aanspande. De man reist met een persoonlijke ov-chipkaart met een treinabonnement en stelt dat de NS zijn persoonsgegevens opslaat zonder dat dat nodig is.

  • Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers
    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    • 27-08-19

    Microsoft gaat beter om met de privacy van gebruikers, maar mogelijk verzamelt het nog wel gebruikersgegevens die samenhangen met het gebruik van apparaten als spelcomputers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  • Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart
    Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart

    Rechtszaak tegen AP wegens prijsdiscriminatie 'anonieme' OV-chipkaart

    • 16-08-19

    Een treinreiziger, Michiel Jonker uit Arnhem, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat hij van mening is dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) reizigers met een anonieme OV-chipkaart discrimineren. Anonieme reizigers hebben namelijk geen recht op onder andere dalurenvoordeel. Zo worden ze onder druk gezet om alsnog hun gegevens af te staan, aldus Jonker.

  • Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online
    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    • 26-07-19

    De gemeente Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft per ongeluk lange tijd documenten met allerlei persoonsgegevens online gehad, zodat iedereen die via Google kon opvragen. Het waren bijlagen bij raadsadviezen en -besluiten, waarin gevoelige gegevens als burgerservicenummer, woonadres en mobiel nummer waren vermeld.

  • Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen
    Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen

    Fraudehelpdesk mag geen gegevens fraudeurs verzamelen

    • 24-07-19

    De Fraudehelpdesk mag geen gegevens van fraudeurs verzamelen. De instantie had toestemming gevraagd om strafrechtelijke informatie bij te houden, maar die aanvraag is afgewezen door de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers
    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

    • 18-07-19

    Elf grote Nederlandse apps houden bij waar hun gebruikers zijn. Brandpunt+ heeft dat ontdekt na het onderzoeken van dertig populaire iPhone-apps. Sommige apps overtreden misschien de Europese privacyregels, denkt universitair hoofddocent Eelco Herder van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  • Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar
    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    Reclame op basis van bankgegevens mag niet zomaar

    • 03-07-19

    Banken mogen betaalgegevens van klanten niet zomaar gebruiken voor reclame. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept alle banken daarom op om nog eens goed te kijken naar hun beleid rond zogeheten direct marketing.