toggle menu

Autoriteit Persoonsgegevens

  • 'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'
    'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'

    'Ontoegankelijke website vanwege weigeren cookies is in strijd met wet'

    • 07-03-19

    Als mensen een site bezoeken en de site vraagt om toestemming voor het plaatsen van volgcookies, volgpixels en andere software, moeten de bezoekers die kunnen weigeren. Het kan niet zo zijn dat de hele site ontoegankelijk wordt als iemand geen cookies wil laten plaatsen.

  • Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming
    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    Honderden sites plaatsen volgcookies zonder toestemming

    • 01-03-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens start binnenkort een onderzoek naar de naleving van privacyregels door websites. De privacywaakhond zegt dit naar aanleiding van het bericht dat honderden websites het surfgedrag van internetters volgen door cookies te plaatsen, hoewel de gebruiker daar geen toestemming voor heeft gegeven.

  • Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens
    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    Rechtszaken tegen het verzamelen van medische gegevens

    • 14-02-19

    Burgerrechtenvereniging Vrijbit voert vrijdag 15 februari twee vervolg rechtszaken tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Reden hiervoor is dat de AP weigert stappen te ondernemen tegen het verzamelen van medische gegevens van Nederlanders.

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • 28-01-19

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen hebben daarnaast niet goed door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden, blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. 

  • Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN
    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

    Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

    • 19-12-18

    Om risico's op fraude te verkleinen en de privacy te vergroten, krijgen alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. De Belastingdienst gaat daarmee voldoen aan de eis van de waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Die wilde een alternatief voor het huidige nummer, dat het vertrouwelijke burgerservicenummer (BSN) bevat.

  • Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB
    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    • 18-12-18

    De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de wijze waarop sportbonden omgaan met de persoonsgegevens van leden. Na tientallen klachten over meerdere bonden vindt de landelijke privacywaakhond het tijd voor actie. Dat meldt Nieuwsuur.

  • Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken
    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken

    Privacycontrole bij ivf-klinieken en bloedbanken

    • 10-12-18

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat controleren of bloedbanken, ivf-klinieken en politieke partijen goed omgaan met privégegevens van mensen over hun gezondheid en politieke voorkeur. Het gaat om een steekproef waarbij 53 organisaties onder de loep worden genomen, waaronder politieke partijen uit drie 'gemiddelde gemeenten' met meer dan 100.000 mensen.

  • Toezichthouder waarschuwt ondernemers voor nepbrief bedrijfsbezoek
    Toezichthouder waarschuwt ondernemers voor nepbrief bedrijfsbezoek

    Toezichthouder waarschuwt ondernemers voor nepbrief bedrijfsbezoek

    • 23-11-18

    Ondernemers moeten oppassen als ze een bericht krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder waarschuwt voor profiteurs die kwalijke nepbrieven versturen. Daarin schermen zij met een bedrijfsbezoek door de privacywaakhond, intimideren ze met mogelijk hoge boetes en bieden ze tegen veel geld waardeloze papieren aan.

  • Belastingdienst overtreedt privacywet met gegevens zzp'er
    Belastingdienst overtreedt privacywet met gegevens zzp'er

    Belastingdienst overtreedt privacywet met gegevens zzp'er

    • 06-07-18

    De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.

  • Facebookleden beter geïnformeerd over gebruik gegevens na aandringen AP
    Facebookleden beter geïnformeerd over gebruik gegevens na aandringen AP

    Facebookleden beter geïnformeerd over gebruik gegevens na aandringen AP

    • 03-07-18

    Facebook gaat gebruikers beter informeren over wat de sociaalnetwerksite doet met persoonsgegevens en hoe en met wie die gegevens worden gedeeld. Facebook doet dat op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die stelde vorig jaar een onderzoek in en ontdekte dat Facebook de regels overtrad.

  • Geen overtredingen met camera's in sauna's
    Geen overtredingen met camera's in sauna's

    Geen overtredingen met camera's in sauna's

    • 05-06-18

    In een onderzoek naar cameratoezicht in sauna's heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen overtredingen geconstateerd. Dat meldt de privacywaakhond dinsdag op basis van een steekproef.

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • 01-06-18

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die moet controleren welke informatie van burgers wordt verwerkt en hoe die gegevens zijn beveiligd.

  • Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet
    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

    Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

    • 25-05-18

    De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie die moet toezien op de vrijdag in werking getreden Europese privacyregels, gaat gebukt onder interne onrust. Bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen gaan ten koste van de slagkracht, juist nu de toezichthouder voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis staat, schrijft Het Financieele Dagblad. Het succes van de langverwachte Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat of valt met de effectiviteit van de nationale toezichthouders.