Persoonsgegevens

  • Wachtwoorden en privégegevens van 130.000 festivalbezoekers gelekt
    Wachtwoorden en privégegevens van 130.000 festivalbezoekers gelekt

    Wachtwoorden en privégegevens van 130.000 festivalbezoekers gelekt

    • 09-09-22

    Het populaire technofestival DGTL heeft de wachtwoorden en privégegevens van 130.000 bezoekers gelekt. De organisatie had per ongeluk de inloggegevens van zijn database online gezet waardoor iedereen toegang kon krijgen tot deze zeer gevoelige gegevens, meldt RTL Nieuws na onderzoek.

  • Gegevens van miljoenen burgers worden volgens Bits of Freedom onnodig bewaard door geheime diensten
    Gegevens van miljoenen burgers worden volgens Bits of Freedom onnodig bewaard door geheime diensten

    Gegevens van miljoenen burgers worden volgens Bits of Freedom onnodig bewaard door geheime diensten

    • 31-05-22

    De geheime diensten in Nederland bezitten gegevens van miljoenen burgers waar zij helemaal geen onderzoek naar doen. Daarover klaagt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die stelt dat dit onrechtmatig is. De organisatie heeft een formele klacht ingediend bij de Afdeling Klachtbehandeling van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en vraagt nu die toezichthouder om een oordeel.

  • Facebook: 'Geen tekenen dat gebruikersdata onbeschermd waren tijdens storing'
    Facebook: 'Geen tekenen dat gebruikersdata onbeschermd waren tijdens storing'

    Facebook: 'Geen tekenen dat gebruikersdata onbeschermd waren tijdens storing'

    • 05-10-21

    Facebook heeft geen tekenen dat data van gebruikers onbeschermd zijn geweest tijdens de wereldwijde storing die de diensten Facebook, Instagram en WhatsApp urenlang platlegde. Dat zegt het bedrijf in een verklaring waarin een defecte aanpassing aan de configuratie wordt aangewezen als de oorzaak van de uitval.

  • Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens
    Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens

    Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens

    • 02-09-21

    Berichtendienst WhatsApp moet 225 miljoen euro boete betalen omdat het bedrijf niet transparant was over hoe het met persoonlijke gebruikersgegevens om is gegaan. Het is de eerste boete die het bedrijf krijgt nadat Europese regels over de bescherming van data een aantal jaar geleden werden aangescherpt.

  • Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: 'Zegt iets over bedrijfscultuur' | Radar checkt
    Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: 'Zegt iets over bedrijfscultuur' | Radar checkt

    Datalek bij telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge: 'Zegt iets over bedrijfscultuur' | Radar checkt

    • 12-04-21

    De NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van bijna 25 duizend huishoudens liggen op straat. Ook zijn de e-mailadressen en rekeningnummers van duizenden personen in te zien. Radar werd op de hoogte gebracht van het datalek nadat ze meerdere keren aandacht besteedde aan de werkwijze van telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge (GMB). Het is onbekend hoe lang er al sprake is van een lek.

  • Zo kun je checken of jouw 06-nummer is gelekt bij Facebook
    Zo kun je checken of jouw 06-nummer is gelekt bij Facebook

    Zo kun je checken of jouw 06-nummer is gelekt bij Facebook

    • 05-04-21

    Onlangs werd bekendgemaakt dat er een groot datalek is bij Facebook en dat gegevens van meer dan 500 miljoen mensen opnieuw op een hackersforum worden aangeboden. Zitten jouw (persoons)gegevens daarbij? Zo kun je checken of dit het geval is!

  • Gedupeerden GGD-lek bekend, dit moet je weten
    Gedupeerden GGD-lek bekend, dit moet je weten

    Gedupeerden GGD-lek bekend, dit moet je weten

    • 22-03-21

    Persoonsgegevens van in ieder geval duizend mensen zijn onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht door het lek bij de GGD. Dat aantal kan nog oplopen. De kwetsbaarheid zat in het systeem waarmee besmettingen met het coronavirus en vaccinaties worden bijgehouden. Het lek kwam in januari aan het licht na onderzoek van RTL Nieuws.

  • GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek
    GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek

    GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek

    • 31-01-21

    Een week nadat de GGD op de hoogte is gebracht van een lek in zijn systeem, is het nog steeds mogelijk om heel eenvoudig de gegevens van honderd mensen per keer uit te draaien. Dat kan vanuit het GGD-systeem voor bron- en contactonderzoek, komt naar voren uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. 

  • 'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'
    'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'

    'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'

    • 27-01-21

    Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico's bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

  • 'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'
    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    • 04-01-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV naar aanleiding van berichtgeving door dagblad Trouw. De krant schreef dat miljoenen privégegevens van voormalige UWV-klanten makkelijk zijn in te zien door ambtenaren.

  • Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar
    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar

    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar

    • 10-11-20

    Door een datalek kon je de gegevens van ruim tien miljoen hotelboekingen wereldwijd vrij inzien. De creditcardgegevens en andere gegevens van de hotelgasten werden zonder enige beveiliging online opgeslagen. Een Spaans bedrijf dat met onder meer Booking.com, Expedia en Agoda samenwerkt beheert de data.

  • Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?
    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    • 17-09-20

    Wie een coronatest laat afnemen, laat zijn persoonlijke gegevens achter. Medewerkers van de coronatestlijn kunnen die gegevens inkijken, al zouden ze voor hun werk geen toegang mogen hebben. Dat heeft Nieuwsuur vastgesteld uit een bevraging van (ex-)medewerkers van de beldienst

  • Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?
    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    • 12-06-20

    Banken en financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun cliënten te controleren. Maar mag dat ook zonder directe aanleiding en wanneer de cliënt zijn identiteit eerder al heeft bewezen? En is die extra kopie van je identiteitsbewijs wel veilig? Radar zoekt het voor je uit.