toggle menu

Persoonsgegevens

  • Energieverkopers handelen in persoonsgegevens
    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens

    Energieverkopers handelen in persoonsgegevens

    • 17-08-19

    Energieverkopers wisselen op grote schaal persoonsgegevens uit om telefonisch te kunnen verkopen. Adressen, bankrekeningnummers, zelfs burgerservicenummers gaan van hand tot hand. Dat blijkt uit documenten in handen van het AD en gesprekken met verkopers.

  • 'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'
    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'

    'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'

    • 30-07-19

    Medewerkers van Apple luisteren continu mee met persoonlijke informatie van gebruikers, aldus een anonieme klokkenluider tegen The Guardian. De bedoeling hiervan is volgens Apple de virtuele assistent Siri te verbeteren.

  • Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online
    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    Persoonsgegevens inwoners Hellevoetsluis online

    • 26-07-19

    De gemeente Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft per ongeluk lange tijd documenten met allerlei persoonsgegevens online gehad, zodat iedereen die via Google kon opvragen. Het waren bijlagen bij raadsadviezen en -besluiten, waarin gevoelige gegevens als burgerservicenummer, woonadres en mobiel nummer waren vermeld.

  • Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders
    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders

    Huawei beheert KPN-klantdata van miljoenen Nederlanders

    • 25-05-19

    Het Chinese technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met Huawei. In de Chinese software staan de persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens van miljoenen Nederlanders, meldt Trouw.

  • Menzis krijgt boete van 50.000 euro vanwege onzorgvuldigheid met privacy
    Menzis krijgt boete van 50.000 euro vanwege onzorgvuldigheid met privacy

    Menzis krijgt boete van 50.000 euro vanwege onzorgvuldigheid met privacy

    • 04-04-19

    Zorgverzekeraar Menzis heeft een boete gekregen van 50.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat onbevoegde medewerkers toegang hadden tot medische dossiers van klanten. Dat staat in het jaarverslag over 2018.

  • Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites
    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    • 07-02-19

    Facebook misbruikt zijn dominante marktpositie door ook op andere websites informatie te verzamelen. Dat vindt de Duitse concurrentiewaakhond, het Bundeskartellamt. De dienst wil daarom dat Facebook de praktijk aan banden legt.

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • 28-01-19

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen hebben daarnaast niet goed door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden, blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. 

  • 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online
    773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online

    773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online

    • 17-01-19

    Een enorme verzameling met e-mailadressen en wachtwoorden heeft openbaar online gestaan. Het ging om 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden. De verzameling is nu te vinden op de website ‘Have I Been Pwned’.

  • Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst
    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    • 31-10-18

    De Museumkaart weigert de kaartgegevens van één bepaalde persoon te laten zien aan de Belastingdienst, die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland verbleef en dus belastingplichtig was. Donderdag dient in Amsterdam een kort geding van de Belastingdienst tegen de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft, om die gegevens alsnog af te dwingen.

  • 'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'
    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    • 12-10-18

    De beveiliging van persoonsgegevens bij de Belastingdienst is nog altijd­­ niet op orde. De fiscus houdt bijvoorbeeld niet bij welke gegevens door medewerkers worden opgevraagd, Trouw schrijft dat dat blijkt uit een brief van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad
    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    • 19-07-18

    Uitzendbureau Randstad heeft korte tijd te maken gehad met een datalek. Door een softwarefout waren privégegevens van negen werkzoekenden die staan ingeschreven bij het bedrijf voor iedereen in te zien, bevestigt Randstad na berichtgeving van RTL Z. Het ging bijvoorbeeld om e-mail- en woonadressen, telefoonnummers, opleidingsniveau, werkervaring en salariswensen.

  • E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen
    E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen

    E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen

    • 29-06-18

    Een hacker heeft een database van de Persgroep Nederland met ongeveer 350.000 e-mailadressen in handen gekregen. In het bestand stonden onder meer antwoorden op prijsvragen en klachten van abonnees. Die berichten waren via webformulieren binnengekomen, voornamelijk bij regionale kranten als de Stentor en het Eindhovens Dagblad.

  • Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone
    Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone

    Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone

    • 13-06-18

    Hackers hebben gegevens van ruim 1,2 miljoen betaalkaarten gestolen van de Britse winkelconcern Dixons Carphone. Van 105.000 kaarten zijn naast persoonsgegevens ook financiële gegevens buitgemaakt, maakte het bedrijf bekend.

  • Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy
    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    • 05-06-18

    De beheerder van een fanpagina op Facebook is net zo verantwoordelijk voor de bescherming en verwerking van persoonsgegevens van de bezoekers ervan als Facebook zelf. Volgens het Europees Hof van Justitie kan een beheerder zich niet verschuilen achter het feit dat hij gebruik maakt van de diensten van Facebook. De toezichthouder in het land van de beheerder van de fanpage mag dan ook ingrijpen als de beheerder de EU-regels voor databescherming schendt.

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • 01-06-18

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die moet controleren welke informatie van burgers wordt verwerkt en hoe die gegevens zijn beveiligd.