toggle menu

Persoonsgegevens

  • Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites
    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    • 07-02-19

    Facebook misbruikt zijn dominante marktpositie door ook op andere websites informatie te verzamelen. Dat vindt de Duitse concurrentiewaakhond, het Bundeskartellamt. De dienst wil daarom dat Facebook de praktijk aan banden legt.

  • Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens
    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

    • 28-01-19

    Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen hebben daarnaast niet goed door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden, blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. 

  • 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online
    773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online

    773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online

    • 17-01-19

    Een enorme verzameling met e-mailadressen en wachtwoorden heeft openbaar online gestaan. Het ging om 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden. De verzameling is nu te vinden op de website ‘Have I Been Pwned’.

  • Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst
    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

    • 31-10-18

    De Museumkaart weigert de kaartgegevens van één bepaalde persoon te laten zien aan de Belastingdienst, die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland verbleef en dus belastingplichtig was. Donderdag dient in Amsterdam een kort geding van de Belastingdienst tegen de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft, om die gegevens alsnog af te dwingen.

  • 'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'
    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    'Persoonsgegevens niet veilig bij Belastingdienst'

    • 12-10-18

    De beveiliging van persoonsgegevens bij de Belastingdienst is nog altijd­­ niet op orde. De fiscus houdt bijvoorbeeld niet bij welke gegevens door medewerkers worden opgevraagd, Trouw schrijft dat dat blijkt uit een brief van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad
    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    Gegevens werkzoekenden op straat door datalek Randstad

    • 19-07-18

    Uitzendbureau Randstad heeft korte tijd te maken gehad met een datalek. Door een softwarefout waren privégegevens van negen werkzoekenden die staan ingeschreven bij het bedrijf voor iedereen in te zien, bevestigt Randstad na berichtgeving van RTL Z. Het ging bijvoorbeeld om e-mail- en woonadressen, telefoonnummers, opleidingsniveau, werkervaring en salariswensen.

  • E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen
    E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen

    E-mailadres abonnees regionale kranten gestolen

    • 29-06-18

    Een hacker heeft een database van de Persgroep Nederland met ongeveer 350.000 e-mailadressen in handen gekregen. In het bestand stonden onder meer antwoorden op prijsvragen en klachten van abonnees. Die berichten waren via webformulieren binnengekomen, voornamelijk bij regionale kranten als de Stentor en het Eindhovens Dagblad.

  • Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone
    Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone

    Hackers stelen persoonsgegevens Dixons Carphone

    • 13-06-18

    Hackers hebben gegevens van ruim 1,2 miljoen betaalkaarten gestolen van de Britse winkelconcern Dixons Carphone. Van 105.000 kaarten zijn naast persoonsgegevens ook financiële gegevens buitgemaakt, maakte het bedrijf bekend.

  • Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy
    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    Ook beheerder Facebook-pagina's verantwoordelijk voor privacy

    • 05-06-18

    De beheerder van een fanpagina op Facebook is net zo verantwoordelijk voor de bescherming en verwerking van persoonsgegevens van de bezoekers ervan als Facebook zelf. Volgens het Europees Hof van Justitie kan een beheerder zich niet verschuilen achter het feit dat hij gebruik maakt van de diensten van Facebook. De toezichthouder in het land van de beheerder van de fanpage mag dan ook ingrijpen als de beheerder de EU-regels voor databescherming schendt.

  • 'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'
    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

    • 01-06-18

    Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die moet controleren welke informatie van burgers wordt verwerkt en hoe die gegevens zijn beveiligd.

  • Je sportclub speelt je gegevens door
    Je sportclub speelt je gegevens door

    Je sportclub speelt je gegevens door

    • 23-04-18

    Mogelijk worden jouw persoonlijke gegevens niet gelekt via Facebook, maar via je sportclub. Onlangs heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bekend gemaakt dat zij persoonsgegevens van leden doorspelen aan partners. Het betreft de NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) en het telefoonnummer van leden. Deze gegevens gebruiken de partners om gerichte promotie te maken, vermeldt de KNLTB in een nieuwsbrief. Persoonlijke toestemming van leden bleek niet nodig.

  • Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB
    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB

    Sportclub deelt je gegevens - reactie KNLTB

    • 23-04-18

    In reactie op de uitzending van Radar over sportclubs die je gegevens doorverkopen aan derde partijen, heeft de KNLTB de onderstaande reactie gegeven.

  • Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld
    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

    Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

    • 23-04-18

    Zelfs je tennisclub verkoopt zonder jouw toestemming jouw gegevens aan commerciële partijen. Hoe weet je of dat bij jou het geval is, en wat kun je ertegen doen als je niet wil dat jouw persoonsgegevens gedeeld worden?

  • Maandag in Radar: Private lease | Persoonsgegevens | Nekkussens
    Maandag in Radar: Private lease | Persoonsgegevens | Nekkussens

    Maandag in Radar: Private lease | Persoonsgegevens | Nekkussens

    • 20-04-18

    Is private lease wel zo voordelig? Radar bekijkt de kleine lettertjes. En: je komt er ineens achter dat je sportclub je gegevens heeft doorgespeeld. Mag dat? Verder: Welk nekkussen zorgt ervoor dat je uitgerust op je eindbestemming aankomt? Radar neemt de proef op de som.

  • Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op
    Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op

    Jouw privégegevens op Facebook: zo vraag je je dossier op

    • 24-03-18

    Facebook lag de afgelopen dagen behoorlijk onder vuur. Een commercieel bedrijf bleek met de persoonsgegevens van vijftig miljoen consumenten aan de haal te zijn gegaan. Wat kan je doen om je gegevens op Facebook te beveiligen, hoe stel je je privacy in en hoe verwijder je je profiel? Radar geeft antwoord op deze vragen.