toggle menu

Persoonsgegevens

  • 'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'
    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    • 20-04-20

    De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren 'niet duidelijk genoeg' en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps 'onvoldoende uitgewerkt'. De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

  • Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps
    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

    • 08-04-20

    Het kabinet wil twee apps in gaan zetten in de strijd tegen het coronavirus. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps zouden daardoor het contactonderzoek van de GGD's kunnen overnemen.

  • Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?
    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    • 14-02-20

    Als je het niet eens bent met de manier waarop een organisatie omdaagt met jouw persoonsgegevens, dan kun je hierover klagen. Zo'n privacyklacht dien je in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar waar en hoe doe je dat precies, en hoe handelt deze onafhankelijke toezichthouder je klacht vervolgens af? In dit artikel legt de AP het zelf uit.

  • Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders
    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders

    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders

    • 29-01-20

    De app van de slimme deurbel Ring zit vol met trackers die, zonder dat je het weet, persoonsgegevens verkopen aan adverteerders. Dat blijkt uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF), een belangenorganisatie die opkomt voor online privacy en veiligheid.

  • Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook
    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

    • 29-01-20

    Facebook heeft een functie beschikbaar gemaakt waarmee je inzicht krijgt in wat het platform over jouw online surfgedrag weet. Met de nieuwe tool 'activiteit buiten Facebook' kan je checken welke bedrijven en organisaties gegevens over jou delen met Facebook. In dit artikel lees je waar je dit kan checken en hoe je ervoor kan zorgen dat websites of apps in de toekomst geen gegevens delen met Facebook.

  • Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr
    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    • 14-01-20

    Het blijkt veelvuldig voor te komen dat apps persoonlijke gegevens van gebruikers illegaal doorverkopen aan commerciële partijen, stelt de Consumentenbond. De bond doet samen met 23 andere internationale consumentenorganisaties een oproep aan de autoriteiten om in actie te komen. 

  • Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring
    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

    • 20-11-19

    Opslagbedrijf Vopak introduceert begin volgend jaar als eerste bedrijf in Nederland elektronische pasjes waarmee het elke beweging van werknemers en bezoekers kan volgen. Vopak kan niet alleen zien waar mensen lopen, maar ook of ze liggen of staan, op welke hoogte ze zich bevinden, en of ze een werkvergunning hebben, schrijft het FD.

  • Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder
    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    • 13-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de nep AVG-toezichthouder 'Persoonsgegevens Nederland'. De neporganisatie probeert websitebeheerders SSL-certificaten te verkopen en dreigt met boetes als wordt geweigerd om zo'n certificaat aan te schaffen.

  • Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond
    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    • 11-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen. 

  • Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?
    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?

    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?

    • 07-11-19

    Iedereen die in wil loggen op MijnOverheid kan dat vanaf 2020 alleen maar via tweefactorauthenticatie, meldt de digitale dienstverlener van de overheid, Logius, dinsdag. Dat betekent dat je een extra beveiligingsstap moet nemen om in te loggen, via de DigiD-app of een sms-code. Radar legt uit hoe dit werkt.

  • Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst
    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst

    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst

    • 06-11-19

    De Stichting Museumkaart moest gebruikersgegevens van een kaarthoudster aan de Belastingdienst overleggen. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald. De rechter stelde in kort geding eerder al dat het belang van belastingheffing zwaarder weegt dan de privacy van de vrouw in kwestie.

  • 'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'
    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

    • 29-10-19

    Een grote vergaarbak, met alle gegevens over iedere inwoner van een bepaald gebied. Dat is het Systeem Risico Indicatie, afgekort SyRI. Gemeenten kunnen het gebruiken om fraude te helpen ontdekken. Dat gaat veel te ver, vinden zes organisaties, waaronder Privacy First. 

  • 'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'
    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    • 29-10-19

    Veel datingsites gaan niet goed om met de privacy van hun bezoekers, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Acht van de tien onderzochte sites overtreden de privacywet, aldus de bond.

  • 'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'
    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'

    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'

    • 25-10-19

    Vermogensbeheerder Nobel schermt zijn website slecht af. Terwijl online de risico's groeien, loopt deze sector achter en staan vertrouwelijke stukken openbaar, meldt Trouw.

  • Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk
    Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk

    Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk

    • 21-10-19

    Technologieproducent Samsung adviseert smartphonegebruikers hun geïnstalleerde digitale vingerafdrukken te verwijderen vanwege een fout in het identificatiesysteem. Bepaalde toestellen met siliconen screenprotector kunnen door derden ontgrendeld worden.