toggle menu

Persoonsgegevens

  • Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr
    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    • 14-01-20

    Het blijkt veelvuldig voor te komen dat apps persoonlijke gegevens van gebruikers illegaal doorverkopen aan commerciële partijen, stelt de Consumentenbond. De bond doet samen met 23 andere internationale consumentenorganisaties een oproep aan de autoriteiten om in actie te komen. 

  • Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring
    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

    Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

    • 20-11-19

    Opslagbedrijf Vopak introduceert begin volgend jaar als eerste bedrijf in Nederland elektronische pasjes waarmee het elke beweging van werknemers en bezoekers kan volgen. Vopak kan niet alleen zien waar mensen lopen, maar ook of ze liggen of staan, op welke hoogte ze zich bevinden, en of ze een werkvergunning hebben, schrijft het FD.

  • Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder
    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    Privacywaakhond waarschuwt voor malafide AVG-toezichthouder

    • 13-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de nep AVG-toezichthouder 'Persoonsgegevens Nederland'. De neporganisatie probeert websitebeheerders SSL-certificaten te verkopen en dreigt met boetes als wordt geweigerd om zo'n certificaat aan te schaffen.

  • Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond
    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    • 11-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen. 

  • Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?
    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?

    Hoe werkt de verplichte tweefactorauthenticatie van MijnOverheid?

    • 07-11-19

    Iedereen die in wil loggen op MijnOverheid kan dat vanaf 2020 alleen maar via tweefactorauthenticatie, meldt de digitale dienstverlener van de overheid, Logius, dinsdag. Dat betekent dat je een extra beveiligingsstap moet nemen om in te loggen, via de DigiD-app of een sms-code. Radar legt uit hoe dit werkt.

  • Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst
    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst

    Gebruikersgegevens Museumkaart terecht naar de Belastingdienst

    • 06-11-19

    De Stichting Museumkaart moest gebruikersgegevens van een kaarthoudster aan de Belastingdienst overleggen. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald. De rechter stelde in kort geding eerder al dat het belang van belastingheffing zwaarder weegt dan de privacy van de vrouw in kwestie.

  • 'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'
    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

    'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

    • 29-10-19

    Een grote vergaarbak, met alle gegevens over iedere inwoner van een bepaald gebied. Dat is het Systeem Risico Indicatie, afgekort SyRI. Gemeenten kunnen het gebruiken om fraude te helpen ontdekken. Dat gaat veel te ver, vinden zes organisaties, waaronder Privacy First. 

  • 'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'
    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    'Datingsites niet zorgvuldig met persoonsgegevens'

    • 29-10-19

    Veel datingsites gaan niet goed om met de privacy van hun bezoekers, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Acht van de tien onderzochte sites overtreden de privacywet, aldus de bond.

  • 'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'
    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'

    'Nobel onzorgvuldig met beveiliging klantengegevens'

    • 25-10-19

    Vermogensbeheerder Nobel schermt zijn website slecht af. Terwijl online de risico's groeien, loopt deze sector achter en staan vertrouwelijke stukken openbaar, meldt Trouw.

  • Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk
    Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk

    Samsung: Verwijder digitale vingerafdruk

    • 21-10-19

    Technologieproducent Samsung adviseert smartphonegebruikers hun geïnstalleerde digitale vingerafdrukken te verwijderen vanwege een fout in het identificatiesysteem. Bepaalde toestellen met siliconen screenprotector kunnen door derden ontgrendeld worden.

  • AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'
    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    AP: 'Belastingdienst heeft databeveiliging voldoende verbeterd'

    • 17-10-19

    De Belastingdienst heeft voldoende maatregelen getroffen om data beter te beveiligen. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na vervolgonderzoek. De toezichthouder trof bij eerder onderzoek in 2017 nog een aantal tekortkomingen aan in de beveiliging van gegevens over burgers en bedrijven.

  • Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt
    Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt

    Persoonsgegevens prostitutiesite uitgelekt

    • 10-10-19

    Accountgegevens van 250.000 gebruikers van de Nederlandse website Hookers.nl zijn uitgelekt. Deze gegevens, waaronder e-mailadressen, worden te koop aangeboden. Dat meldt de NOS donderdag na eigen onderzoek.

  • Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar
    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

    • 20-09-19

    Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen, fietsverzekeringen en pechhulp. Dat meldt de NOS.

  • 'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'
    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    'Steeds meer meldingen datalekken, vooral uit zorgsector'

    • 19-09-19

    Ongeveer zestig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens een melding dat persoonlijke gegevens zijn uitgelekt. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de privacywaakhond bijna 12.000 meldingen, 34 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De meeste meldingen komen van de zorgsector.

  • Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels
    Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels

    Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels

    • 16-09-19

    De apps van onder andere Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud blijken de privacy van gebruikers te schenden. Uit onderzoek van de Belgische krant de Tijd blijkt dat de Android-apps bepaalde combinaties van persoonlijke informatie naar derden sturen, wat in strijd is met het privacybeleid van Android-ontwikkelaar Google.