toggle menu

Persoonsgegevens

  • GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek
    GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek

    GGD 'niet van plan printfunctie uit te schakelen' na datalek

    • 31-01-21

    Een week nadat de GGD op de hoogte is gebracht van een lek in zijn systeem, is het nog steeds mogelijk om heel eenvoudig de gegevens van honderd mensen per keer uit te draaien. Dat kan vanuit het GGD-systeem voor bron- en contactonderzoek, komt naar voren uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. 

  • 'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'
    'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'

    'Veiligheidsrisico's bij registratie vaccins door lek in systeem GGD'

    • 27-01-21

    Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico's bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

  • 'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'
    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    'Gegevens oud-UWV-klanten makkelijk in te zien'

    • 04-01-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV naar aanleiding van berichtgeving door dagblad Trouw. De krant schreef dat miljoenen privégegevens van voormalige UWV-klanten makkelijk zijn in te zien door ambtenaren.

  • Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar
    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar

    Hotel geboekt laatste jaren? Je gegevens waren mogelijk openbaar

    • 10-11-20

    Door een datalek kon je de gegevens van ruim tien miljoen hotelboekingen wereldwijd vrij inzien. De creditcardgegevens en andere gegevens van de hotelgasten werden zonder enige beveiliging online opgeslagen. Een Spaans bedrijf dat met onder meer Booking.com, Expedia en Agoda samenwerkt beheert de data.

  • Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?
    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    • 17-09-20

    Wie een coronatest laat afnemen, laat zijn persoonlijke gegevens achter. Medewerkers van de coronatestlijn kunnen die gegevens inkijken, al zouden ze voor hun werk geen toegang mogen hebben. Dat heeft Nieuwsuur vastgesteld uit een bevraging van (ex-)medewerkers van de beldienst

  • Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?
    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    Mag mijn bank of financiële instelling zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    • 12-06-20

    Banken en financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun cliënten te controleren. Maar mag dat ook zonder directe aanleiding en wanneer de cliënt zijn identiteit eerder al heeft bewezen? En is die extra kopie van je identiteitsbewijs wel veilig? Radar zoekt het voor je uit. 

  • 'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'
    'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'

    'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'

    • 06-06-20

    Iemand met 'enige technische vaardigheid' kon toegang krijgen tot gegevens van mensen die de Infectieradar hebben ingevuld. Dat meldt de NOS zaterdag. Via de Infectieradar verzamelde het RIVM gezondheidsinformatie van mensen om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te kunnen houden.

  • 'Cruciale adoptiegegevens van mogelijk meer dan 1000 kinderen gewist'
    'Cruciale adoptiegegevens van mogelijk meer dan 1000 kinderen gewist'

    'Cruciale adoptiegegevens van mogelijk meer dan 1000 kinderen gewist'

    • 06-06-20

    Cruciale gegevens van honderden en mogelijk meer dan duizend kinderen die in Nederland werden geadopteerd zijn vernietigd. Vanaf 1970 zijn hun persoonskaarten gewist, waarop informatie stond over hun biologische ouders. Dat maakt het voor de inmiddels volwassen kinderen moeilijker te achterhalen wie hen op de wereld heeft gezet. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Omroep Gelderland naar adoptie in Nederland.

  • 'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'
    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    'Overheidsvoorstellen corona-apps onvoldoende uitgewerkt'

    • 20-04-20

    De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren 'niet duidelijk genoeg' en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps 'onvoldoende uitgewerkt'. De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

  • Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps
    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

    Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

    • 08-04-20

    Het kabinet wil twee apps in gaan zetten in de strijd tegen het coronavirus. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps zouden daardoor het contactonderzoek van de GGD's kunnen overnemen.

  • Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?
    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    Waar kun je terecht met je privacyklacht (en wat gebeurt er vervolgens mee)?

    • 14-02-20

    Als je het niet eens bent met de manier waarop een organisatie omdaagt met jouw persoonsgegevens, dan kun je hierover klagen. Zo'n privacyklacht dien je in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar waar en hoe doe je dat precies, en hoe handelt deze onafhankelijke toezichthouder je klacht vervolgens af? In dit artikel legt de AP het zelf uit.

  • Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders
    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders

    Slimme deurbel Ring stuurt datagegevens naar adverteerders

    • 29-01-20

    De app van de slimme deurbel Ring zit vol met trackers die, zonder dat je het weet, persoonsgegevens verkopen aan adverteerders. Dat blijkt uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF), een belangenorganisatie die opkomt voor online privacy en veiligheid.

  • Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook
    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

    Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

    • 29-01-20

    Facebook heeft een functie beschikbaar gemaakt waarmee je inzicht krijgt in wat het platform over jouw online surfgedrag weet. Met de nieuwe tool 'activiteit buiten Facebook' kan je checken welke bedrijven en organisaties gegevens over jou delen met Facebook. In dit artikel lees je waar je dit kan checken en hoe je ervoor kan zorgen dat websites of apps in de toekomst geen gegevens delen met Facebook.

  • Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr
    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    Consumentenbond luidt noodklok om datahandel door apps als Tinder en Grindr

    • 14-01-20

    Het blijkt veelvuldig voor te komen dat apps persoonlijke gegevens van gebruikers illegaal doorverkopen aan commerciële partijen, stelt de Consumentenbond. De bond doet samen met 23 andere internationale consumentenorganisaties een oproep aan de autoriteiten om in actie te komen.