toggle menu

Privacyschending

  • Bedrijf krijgt boete vanwege verplicht kloksysteem met vingerafdruk
    Bedrijf krijgt boete vanwege verplicht kloksysteem met vingerafdruk

    Bedrijf krijgt boete vanwege verplicht kloksysteem met vingerafdruk

    • 30-04-20

    Een bedrijf dat werknemers verplichtte om vingerafdrukken te laten scannen voor het in- en uitklokken heeft privacyregels geschonden. Dat oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die de onderneming een boete van 725.000 euro oplegde. Het bedrijf, dat vanwege een uitspraak bij de rechter niet bij naam kan worden genoemd, kon zich volgens de AP niet beroepen op een uitzondering om bijzondere persoonsgegevens te gebruiken.

  • Spieksoftware voor online-tentamens, is dat geen privacyschending?
    Spieksoftware voor online-tentamens, is dat geen privacyschending?

    Spieksoftware voor online-tentamens, is dat geen privacyschending?

    • 28-04-20

    Steeds meer onderwijsinstellingen maken gebruik van software om afkijken bij tentamens te voorkomen. Jongerenorganisaties trekken aan de bel omdat ze vinden dat de privacy van studenten in gevaar komt. De organisaties sturen een brandbrief naar scholen, het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer.

  • Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren
    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    Tennisbond verkoopt persoonsgegevens van leden aan sponsoren

    • 03-03-20

    De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van honderdduizenden leden verkocht aan sponsoren. Die benaderden de tennissers vervolgens per post en telefoon. Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De bond gaat in beroep.

  • 'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'
    'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'

    'IPhonecamera geactiveerd bij gebruik Facebookapp'

    • 13-11-19

    Als je de app van Facebook op je iPhone opent, zou het zomaar kunnen dat de camera van je telefoon wordt ingeschakeld. Dit meldt Bright op zijn website.

  • Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels
    Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels

    Apps van Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud overtreden privacyregels

    • 16-09-19

    De apps van onder andere Uber, Runkeeper, Pinterest en Wordfeud blijken de privacy van gebruikers te schenden. Uit onderzoek van de Belgische krant de Tijd blijkt dat de Android-apps bepaalde combinaties van persoonlijke informatie naar derden sturen, wat in strijd is met het privacybeleid van Android-ontwikkelaar Google.

  • Aantal klachten over privacyschending neemt toe
    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    Aantal klachten over privacyschending neemt toe

    • 09-09-19

    Mensen klagen steeds meer over schending van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in de eerste helft van dit jaar 15.313 klachten. Volgens de toezichthouder is dat bijna 60 procent meer dan in de laatste zes maanden van vorig jaar.

  • YouTube betaalt 155 miljoen voor schenden privacy kinderen
    YouTube betaalt 155 miljoen voor schenden privacy kinderen

    YouTube betaalt 155 miljoen voor schenden privacy kinderen

    • 04-09-19

    Google betaalt een bedrag van 170 miljoen dollar, omgerekend bijna 155 miljoen euro, om een privacyzaak rond dochter YouTube te schikken. De videodienst verzamelde persoonlijke gegevens van kinderen, zonder dat hun ouders daar toestemming voor hadden gegeven.

  • Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers
    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    • 27-08-19

    Microsoft gaat beter om met de privacy van gebruikers, maar mogelijk verzamelt het nog wel gebruikersgegevens die samenhangen met het gebruik van apparaten als spelcomputers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  • Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen
    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen

    Miljardenboete voor Facebook wegens privacyschandalen

    • 24-07-19

    Facebook betaalt de Amerikaanse marktwaakhond FTC een boete van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Het gaat om de hoogste schikking die de toezichthouder ooit trof met een bedrijf. Ook wordt Facebook verplicht een onafhankelijke commissie in te stellen voor privacyzaken.

  • Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen
    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen

    Allianz schendt privacy student door cijferlijst op te vragen

    • 09-01-19

    Verzekeraar Allianz heeft onrechtmatige inbreuk gemaakt op de privacy van een student. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid bepaald. De student claimde studievertraging te hebben opgelopen nadat hij in zijn auto was aangereden. Allianz besloot daarop zijn cijferlijst op te vragen bij de studieadviseur van de student, zonder hem daarover in te lichten.

  • Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB
    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    Onderzoek naar privacyschending tennisbond KNLTB

    • 18-12-18

    De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de wijze waarop sportbonden omgaan met de persoonsgegevens van leden. Na tientallen klachten over meerdere bonden vindt de landelijke privacywaakhond het tijd voor actie. Dat meldt Nieuwsuur.

  • Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië
    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

    Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

    • 25-10-18

    Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Britse privacywaakhond Information Commissioner's Office (ICO) legde het platform een boete op van 500.000 pond, omgerekend ongeveer 565.000 euro.

  • Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app
    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

    Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

    • 29-06-18

    De Facebookgegevens van meer dan 120 miljoen mensen, onder wie ook Nederlanders, waren jarenlang toegankelijk voor derden. Na het installeren van de quiz-app Nametests werden privégegevens van gebruikers verzonden naar een openbaar toegankelijke website.

  • Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg
    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg

    Europees Parlement: excuses Zuckerberg niet genoeg

    • 19-04-18

    De openbare excuses van Facebookbaas Mark Zuckerberg over het misbruik van privégegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk zijn niet genoeg. De Amerikaan moet snel naar het Europees Parlement komen om daar aan de Europese burgers uit te leggen hoe dat kon gebeuren en te garanderen dat het niet weer gebeurt.