Privacywaakhond

  • 'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'
    'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'

    'Wetsvoorstellen te vaak gebruikt om persoonsgegevens te verzamelen'

    • 20-04-22

    Het kabinet zag wetsvoorstellen het afgelopen jaar te vaak ook als een vrijbrief om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens te verzamelen. Ook was niet altijd duidelijk waarom de overheid bepaalde gegevens van burgers nodig had. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in het dinsdag verschenen jaarverslag over 2021.

  • Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie
    Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie

    Overheid wil openbare registers niet zomaar afschermen in verband met online intimidatie

    • 25-01-22

    De ministeries die verantwoordelijk zijn voor de Kamer van Koophandel en het Kadaster willen de registers niet zomaar afschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde maandag dat de openbare informatie makkelijk gebruikt kan worden om mensen te intimideren, en vindt dat de overheid daar iets op moet bedenken. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen daarover na te denken, maar zien niet direct een oplossing.

  • 'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'
    'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'

    'Privacywaakhond AP helpt de burger vaker niet dan wel'

    • 21-12-21

    De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn rapport Voor een dichte deur, dat dinsdag is verschenen. De AP behandelt klachten van mensen over de manier waarop organisaties met persoonsgegevens omgaan.

  • 'Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden'
    'Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden'

    'Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden'

    • 20-11-21

    Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden, vinden de privacytoezichthouders van Nederland en de andere EU-landen. Ook als gebruikers toestemming geven voor bijvoorbeeld het gebruik van volgcookies. Ze dringen aan op het aanscherpen van nieuwe regelgeving voor internetbedrijven die op stapel staat.

  • Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens
    Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens

    Whatsapp krijgt boete van 225 miljoen euro om misbruik persoonsgegevens

    • 02-09-21

    Berichtendienst WhatsApp moet 225 miljoen euro boete betalen omdat het bedrijf niet transparant was over hoe het met persoonlijke gebruikersgegevens om is gegaan. Het is de eerste boete die het bedrijf krijgt nadat Europese regels over de bescherming van data een aantal jaar geleden werden aangescherpt.

  • Privacywaakhonden waarschuwen voor risico's camera's met gezichtsherkenning
    Privacywaakhonden waarschuwen voor risico's camera's met gezichtsherkenning

    Privacywaakhonden waarschuwen voor risico's camera's met gezichtsherkenning

    • 21-06-21

    Slimme camera's die gezichten van voorbijgangers scannen en mensen in een fractie van een seconde kunnen identificeren, zouden verboden moeten worden. Daartoe roepen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere Europese privacywaakhonden op. "‘Elke camera met gezichtsherkenning die we ophangen op straat, in het park, de trein of de bus, is een stap dichter bij een surveillancemaatschappij", aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

  • Privacywaakhond: 'Gebruik Gmail en Google-diensten niet voor scholen en ministerie van Justitie'
    Privacywaakhond: 'Gebruik Gmail en Google-diensten niet voor scholen en ministerie van Justitie'

    Privacywaakhond: 'Gebruik Gmail en Google-diensten niet voor scholen en ministerie van Justitie'

    • 08-06-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is met kritische adviezen gekomen over het gebruik van mail- en clouddiensten van Google in het onderwijs en bij het ministerie van Justitie. Google bevestigt dit na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Het Amerikaanse technologieconcern verwelkomt naar eigen zeggen de 'feedback' en denkt de door de privacywaakhond aangedragen problemen snel te kunnen oplossen.

  • Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond
    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    Algoritmes aandachtspunt voor privacywaakhond

    • 11-11-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen. 

  • Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites
    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    Duitse waakhond: Facebook verzamelt ook informatie op andere websites

    • 07-02-19

    Facebook misbruikt zijn dominante marktpositie door ook op andere websites informatie te verzamelen. Dat vindt de Duitse concurrentiewaakhond, het Bundeskartellamt. De dienst wil daarom dat Facebook de praktijk aan banden legt.

  • Facebook krijgt weer boete van Europese privacywaakond: 1,2 miljoen euro
    Facebook krijgt weer boete van Europese privacywaakond: 1,2 miljoen euro

    Facebook krijgt weer boete van Europese privacywaakond: 1,2 miljoen euro

    • 11-09-17

    Facebook heeft opnieuw een Europese boete te pakken. Dit keer is het de privacywaakhond van Spanje die geld wil zien van het sociale netwerk. Het gaat om een bedrag van 1,2 miljoen euro, meldt de NOS maandag.