toggle menu

Privacywet

  • Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?
    Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    Mag een bank zomaar een identiteitsbewijs eisen?

    • 12-06-20

    Banken en financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun cliënten te controleren. Maar mag dat ook zonder directe aanleiding en wanneer de cliënt zijn identiteit eerder al heeft bewezen? En is die extra kopie van je identiteitsbewijs wel veilig? Radar zoekt het voor je uit. 

  • Lijst met 'fraudeurs' van Belastingdienst was in strijd met de privacywet
    Lijst met 'fraudeurs' van Belastingdienst was in strijd met de privacywet

    Lijst met 'fraudeurs' van Belastingdienst was in strijd met de privacywet

    • 29-02-20

    De Belastingdienst heeft jarenlang tienduizenden burgers op een speciale lijst gezet met een registratiesysteem dat niet voldoet aan nieuwe privacywetgeving. Dat bevestigt het ministerie van Financiën na berichtgeving door RTL Nieuws en Trouw.

  • Consumenten dienen vaker privacyklacht in bij Autoriteit Persoonsgegevens
    Consumenten dienen vaker privacyklacht in bij Autoriteit Persoonsgegevens

    Consumenten dienen vaker privacyklacht in bij Autoriteit Persoonsgegevens

    • 14-02-20

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vorig jaar bijna 79 procent meer klachten over een mogelijke privacyschending binnengekregen dan het jaar ervoor. In 2019 dienden ruim 27.800 mensen een klacht hierover in. De AP stelt dat ondanks maatregelen om klachten sneller af te handelen, de capaciteit onvoldoende blijft om mensen snel genoeg te helpen.

  • Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente
    Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente

    Privacy First kritisch op gebruik gezichtsscans bij balie gemeente

    • 10-12-19

    De gemeente Lelystad maakt sinds kort gebruik van gezichtsscans bij de aanvraag van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het systeem is bedoeld om identiteitsfraude tegen te kunnen gaan. Maar hoe werkt dit precies? Is dit wel echt nodig? En is er sprake van privacyschending? 

  • Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken
    Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken

    Europees Hof: websites mogen cookievoorkeuren niet al aanvinken

    • 01-10-19

    Als internetgebruikers toestemming geven aan websites om gegevens op te slaan is dat ongeldig als het cookievakje vooraf standaard is aangevinkt. Ze moeten er 'actief' mee instemmen. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

  • 'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'
    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    'Opslag medische gegevens niet in strijd met privacywet'

    • 30-09-19

    De Autoriteit Persoonsgegevens gaat geen extra onderzoek doen naar mogelijke overtredingen bij de opslag van medische gegevens op een cloudplatform door het bedrijf Medical Research Data Management (MRDM). De toezichthouder meldde maandag dat MRDM zich bij de opslag van persoonsgegevens die afkomstig zijn van Nederlandse ziekenhuizen aan de privacywet houdt.

  • Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers
    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    Microsoft schendt mogelijk privacy gebruikers spelcomputers

    • 27-08-19

    Microsoft gaat beter om met de privacy van gebruikers, maar mogelijk verzamelt het nog wel gebruikersgegevens die samenhangen met het gebruik van apparaten als spelcomputers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  • 'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'
    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

    'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

    • 23-05-19

    Veel bedrijven kampen bijna een jaar na invoering van de nieuwe Europese privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels) nog met problemen met de uitvoering van de richtlijn. Dat meldt branchevereniging DDMA voor data- en marketingbedrijven na onderzoek onder de eigen achterban.

  • Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid
    Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid

    Persoonlijke informatie vaak niet veilig op websites over ziekte, geloof en geaardheid

    • 03-05-19

    Websites met informatie over gevoelige thema's leven de privacywet niet altijd na, meldt de Consumentenbond. Diverse sites plaatsen cookies zonder toestemming. Op deze manier kunnen adverteerders zeer persoonlijk informatie over de bezoekers in handen krijgen.

  • Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien
    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

    Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

    • 30-01-19

    Facebook betaalt tieners een maandelijks bedrag om hun telefoon- en netwerkactiviteiten in te mogen zien. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een artikel van TechCrunch. Facebook gebruikt hiervoor een speciale app die netwerkverkeer ‘afluistert’.

  • Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet
    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet

    Meer dan 95.000 klachten over schending van de privacywet

    • 25-01-19

    Bij toezichthouders in de EU-landen zijn de afgelopen acht maanden meer dan 95.000 klachten binnengekomen over schending van de Europese wet voor privacy- en gegevensbescherming. De klachten gaan vooral over telemarketing, reclamemails en videosurveillance. Er lopen Europabreed meer dan tweehonderd onderzoeken.

  • Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag
    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag

    Consumentenbond overhandigt Google petitie tegen locatieopslag

    • 22-01-19

    De Consumentenbond heeft maandag aan Google een petitie overhandigd met 50.000 steunbetuigingen van consumenten. De ondertekenaars verzetten zich hiermee tegen het opslaan van locatiegegevens door Google. Het bedrijf achter de zoekmachine heeft laat weten de kritiek te zullen bestuderen, meldt de Consumentenbond.

  • Privacywet AVG als joker
    Privacywet AVG als joker

    Privacywet AVG als joker

    • 14-01-19

    De Algemene verordening gegevensbescherming trad in werking op 25 mei 2018. Maar wordt deze AVG wel goed toegepast? Hoe gaan bedrijven en organisaties hiermee om?