Privacywet

  • Ministerie van Volksgezondheid aangeklaagd wegens groot GGD-datalek
    Ministerie van Volksgezondheid aangeklaagd wegens groot GGD-datalek

    Ministerie van Volksgezondheid aangeklaagd wegens groot GGD-datalek

    • 06-12-21

    Stichting ICAM begint een collectieve rechtszaak tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vanwege het grote datalek dat begin 2021 bij de GGD werd ontdekt. De privé-informatie van 6,5 miljoen Nederlanders kon misbruikt worden. Volgens de stichting draagt het ministerie de verantwoordelijkheid voor de informatiesystemen van de GGD. 

  • Kritiek op Vinted wegens schenden Europese privacyregels
    Kritiek op Vinted wegens schenden Europese privacyregels

    Kritiek op Vinted wegens schenden Europese privacyregels

    • 18-11-21

    Vinted.com, de Litouwse app voor de verkoop van tweedehands kleding en spullen, wordt doorgelicht door Europese privacytoezichthouders. Verkopers van het platform hebben geklaagd dat ze een gescande kopie van hun identiteitsbewijs moesten opsturen als ze hun geld wilden.

  • Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's
    Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's

    Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's

    • 18-11-21

    Rotterdam heeft in strijd met de wet filmende auto's ingezet om corona-overtreders op te sporen. De camera-auto's reden tijdens de lockdown vorig jaar door de stad om te controleren of mensen wel genoeg afstand hielden. Dat was onrechtmatig, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een rapport dat NRC heeft ingezien. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) probeert de publicatie van het rapport tegen te houden, schrijf de krant.

  • 'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'
    'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'

    'Belastingdienst heeft privacywet ernstig geschonden'

    • 29-10-21

    De Belastingdienst heeft de privacywet AVG 'op ernstige wijze geschonden' door de gegevens van circa een kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek.

  • Zet WhatsApp gebruikers onder druk? Consumentenbond dient klacht in
    Zet WhatsApp gebruikers onder druk? Consumentenbond dient klacht in

    Zet WhatsApp gebruikers onder druk? Consumentenbond dient klacht in

    • 12-07-21

    WhatsApp oefent te veel druk uit op zijn gebruikers om het privacybeleid en de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren. Dat stelt de Consumentenbond. De organisatie heeft daarom samen met koepelorganisatie BEUC en zeven andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

  • Forse kritiek op 'controversieel' wetsvoorstel over online volgen van burgers
    Forse kritiek op 'controversieel' wetsvoorstel over online volgen van burgers

    Forse kritiek op 'controversieel' wetsvoorstel over online volgen van burgers

    • 28-06-21

    Amnesty International en onder meer Bits of Freedom hebben forse kritiek op een 'controversieel en ingrijpend' wetsvoorstel dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de mogelijkheid geeft om Nederlandse burgers online in de gaten te houden. Ze verwijten het ministerie van Justitie en Veiligheid gehaast en onzorgvuldig om te gaan met het wetsvoorstel.

  • Gemeenten houden inwoners online in de gaten, protocol ontbreekt
    Gemeenten houden inwoners online in de gaten, protocol ontbreekt

    Gemeenten houden inwoners online in de gaten, protocol ontbreekt

    • 18-05-21

    Veel gemeenten houden hun inwoners online in de gaten. Maar vaak is er geen protocol of beleid voor en dat kan leiden tot 'juridisch drijfzand'. Dat meldt Politie en Wetenschap op basis van onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  • Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet
    Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet

    Familiezoeksite krijgt boete wegens schenden privacywet

    • 12-05-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de website Locatefamily.com een boete opgelegd van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die dat weten. Die informatie laten schrappen is niet makkelijk, omdat de site geen vertegenwoordiger heeft in de Europese Unie. Dat is een overtreding van de privacywet, en de reden van de boete, meldt de privacywaakhond.  

  • Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad
    Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad

    Autoriteit Persoonsgegevens geeft Enschede boete om wifi-tracking in binnenstad

    • 29-04-21

    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen. De inzet van wifi-tracking is aan strenge eisen gebonden en in de meeste gevallen verboden.

  • NCTV verzamelde gevoelige informatie over burgers via nepaccounts op social media
    NCTV verzamelde gevoelige informatie over burgers via nepaccounts op social media

    NCTV verzamelde gevoelige informatie over burgers via nepaccounts op social media

    • 10-04-21

    Medewerkers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgen met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten. Dit meldt NRC op basis van onderzoek. Volgens de krant heeft de NCTV jarenlang in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld.

  • Móét je cookies accepteren? Laat je niet misleiden
    Móét je cookies accepteren? Laat je niet misleiden

    Móét je cookies accepteren? Laat je niet misleiden

    • 28-03-21

    Vervelend, wéér een cookiemelding. Het is een noodzakelijk kwaad: de pop-up geeft je de kans cookies te weigeren om je privacy te beschermen. Toch tikken velen snel op de groene knop, om die leuke video erachter te kunnen zien. En dat is exact wat bedrijven willen. Hoe word je om de tuin geleid? En welke cookies moet je wel en niet aanvaarden?

  • Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?
    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    Zijn je persoonsgegevens veilig bij testlijnmedewerkers?

    • 17-09-20

    Wie een coronatest laat afnemen, laat zijn persoonlijke gegevens achter. Medewerkers van de coronatestlijn kunnen die gegevens inkijken, al zouden ze voor hun werk geen toegang mogen hebben. Dat heeft Nieuwsuur vastgesteld uit een bevraging van (ex-)medewerkers van de beldienst

  • Online om kopie ID-bewijs vragen: 'Als daar misbruik van wordt gemaakt ben je echt de sjaak'
    Online om kopie ID-bewijs vragen: 'Als daar misbruik van wordt gemaakt ben je echt de sjaak'

    Online om kopie ID-bewijs vragen: 'Als daar misbruik van wordt gemaakt ben je echt de sjaak'

    • 27-08-20

    Heb jij weleens een kopie van je identiteitsbewijs geüpload of verzonden omdat een bedrijf dat eiste? En mocht je je burgerservicenummer (BSN) toen niet afschermen? Op het forum is te lezen dat een consument tegen deze kwestie aan liep bij Vinted, een marktplaats voor kleding. Maar mag dit eigenlijk wel? Radar legde de vraag voor aan Nadia Benaissa, juridisch beleidsadviseur bij Bits of Freedom.