Radar

toggle menu

'Pepernoten? In september? Gekkenwerk!'

Polluitslag

'Oktober is te vroeg voor pepernoten', zo schreven we vorig jaar naar aanleiding van pollresultaten. En september?, vroegen wij ons af. September al helemaal, blijkt dit jaar. Bijna 80 procent geeft aan dat het nog te vroeg is voor pepernoten. Ter vergelijking: in oktober vorig jaar gaf 67 procent dit aan.

De bijna 80 procent die het nog te vroeg vindt voor pepernoten bestaat voor het grootste gedeelte uit mensen die ook daadwerkelijk nog geen kruid- of pepernoot op hebben. Slechts 6 procent binnen deze groep heeft al wel pepernoten op, al geeft deze groep aan het daar eigenlijk nog wat vroeg voor te vinden.

Nog weinig pepernoten gegeten

In totaal heeft 9 procent van de ruim 600 pollrespondenten al pepernoten op. Naast degenen die daar wellicht nog een intern conflict over voelden, is er een heel kleine groep (4%) die volmondig 'Jazeker, lekker!' antwoordde. Vorig jaar oktober was dat 16 procent.

Nog eens 7 procent had ten tijde van de poll nog geen pepernoot op, maar is er wel door op het idee gebracht om ze in huis te gaan halen. De groep mensen die aangeeft überhaupt geen pepernoten te eten is iets, maar niet noemenswaardig kleiner dan vorig jaar: 11 procent tegenover 13 procent vorig jaar.

Kerstspullen

Pepernoten in september, @corriememo heeft er een paar hashtags voor over op Twitter: 'Stop met #pepernoten in september. #Bolchrysanten in juli #paaseitjes in januari en #kerstspullen in oktober #gekkenwerk'.

Marjan (@Hunebed68) schrijft daarop dat het altijd nog erger kan: 'Vandaag zag ik dat de Action al een heel schap met kerstspullen had ingericht...! Doe mij dan maar pepernoten...'

'Vorig jaar lagen de pepernoten vroeger in de winkel dan dit jaar', schrijft @MartinsTwtr terecht. Per 1 september lagen ze in de grote supermarkten, iets daarvoor werden de eerste pepernoten van 2016 gespot. Dat is ook weleens de eerste helft van augustus, of zelfs eind juli geweest.

'Het zijn krúidnoten!'

Nog een kleine kanttekening, die ook @_la_piers maakte: we hebben het eigenlijk over kruidnoten; de harde bolletjes. Pepernoten zijn de wat grotere, taaitaai-achtige blokjes. Echter: 'pepernoot' is het meest ingeburgerde woord voor het meest ingeburgerde product. Dus gebruiken we geheel onterecht maar niet geheel onbezonnen het woord pepernoten. Waarmee we dus eigenlijk kruidnoten bedoelen.

Poll-informatie

Deze poll liep van 6 tot 20 september 2016.

Wil jij ook meedoen aan de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Een nieuwe poll vind je op radartestpanel.nl. Ben je nog geen Testpanellid, schrijf je dan (gratis) in via de intake-enquête. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ontvangt ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar.

Meer over:

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant