2021: Gezondheid en familie boven geld besparen

2021: Gezondheid en familie boven geld besparen

Gezonder gaan leven staat met stip op nummer één in de lijst met goede voornemens. Waar geld besparen voorheen steevast in de top-3 stond, moet het dit jaar wijken voor het voornemen om meer tijd vrij te maken voor vrienden en familie. 58 procent van de 441 polldeelnemers heeft overigens voornemens gemaakt, een record in vergelijking met de polls van vorige jaren.

Een gezondere levensstijl was ook het nummer één voornemen voor de jaren 2019 en 2018 (2020 hebben we het niet gevraagd). Maar het percentage mensen die dit voornemen heeft, is dit jaar wel gestegen: van 27 procent (2018) naar 30 procent (2019) naar 34 procent voor 2021. Lees hoe je een gezondere levensstijl vol kunt houden. Wil je stoppen met koffie drinken? Lees dan meer over de voor- én nadelen daarvan. Het Rode Kruis geeft tips aan jongeren met mentale problemen, om de lockdown beter door te komen. En: zo scheid je werk en privé.

Top 3 voornemens 2021:

  1. Gezonder leven (34%, in 2019: 30%)
  2. Meer tijd voor mezelf/hobby's (26%, in 2019 22%)
  3. Meer tijd voor vrienden/familie (18%, in 2019 16%)

Waar voor 2019 geld besparen op de tweede plek stond, met 21 procent, is dat voor dit jaar meer tijd vrijmaken jezelf en je hobby's. Op de derde plek, en dat is een nieuwkomer in de top-3, staat meer tijd vrijmaken voor vrienden en familie. 18 procent is dit van plan.

Minder mensen kiezen voor geld besparen

Daarmee hebben de vrienden en familie het voornemen om geld te besparen uit de top 3 verstoten. 16 procent heeft dit als voornemen. Voor 2019 stond dit zelfs nog op de 2e plek, met 22 procent die het van plan was. Kijk hier voor tips om geld besparen vol te houden en lees hoe je een goede spaarbuffer op kunt bouwen.

9 procent wil in 2021 de administratie op orde krijgen. Lees hoe je je leven op orde kunt krijgen (en houden), en welke digitale huishoudboekjes er zijn. 8 procent wil meer voor anderen doen. 'Nederland socialer helpen maken', licht iemand toe. Lees bijvoorbeeld deze oproep om te komen helpen in de zorg, als je door corona zelf meer tijd vrij hebt. 6 procent wil meer geld uitgeven of investeren. Voor 2019 en 2018 was dit 3 procent, een verdubbeling dus. Is investeren in goud, momenteel erg populair, verstandig?

8 procent geeft aan andere voornemens te hebben, die veelal toch ook met gezondheid te maken hebben: afvallen en stoppen met roken worden veel genoemd. Enkele andere voornemens: 'Vliering met spullen vanaf 1967 opruimen', en: 'Beter bekijken wat geloofwaardig is of niet'

Duurzamer leven
  • Minder gebruiken van water, elektriciteit, gas
  • Minder autorijden
  • Alleen nog volle wasmachine draaien
  • Nog steeds geen wasdroger kopen
  • Nog meer lokaal eten
  • Moestuin uitbreiden
  • Af en toe zwerfvuil rapen

- Voornemen van een polldeelnemer

Stoppen met uitstelgedrag

Tot slot, voor een goede stok achter de deur: met deze tips ga je uitstelgedrag tegen.

Over deze poll

De poll over goede voornemens is tussen 1 en 31 december 2020 ingevuld door 441 mensen. Ook je mening delen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan nodigen wij je voortaan uit voor onze vragenlijsten, gemiddeld twee keer per maand.

Meer over:

Ook interessant