toggle menu

32 procent overweegt te stoppen met Facebook na dataschandaal

32 procent overweegt te stoppen met Facebook na dataschandaal

Ongeveer een derde van de pollrespondenten overweegt om te stoppen met Facebook omdat ze bang zijn dat er misbruik van hun gegevens wordt gemaakt. Mogelijk is de data van ruim 89.000 Nederlanders in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Wereldwijd gaat het om 87 miljoen mensen.

De gegevensverzameling door Cambridge Analytica heeft de afgelopen weken tot veel ophef geleid. Het onderzoeksbureau zou de persoonlijke informatie van miljoenen Facebook-gebruikers hebben misbruikt om daarmee kiezersprofielen mee te maken. Daarbij zijn ook tienduizenden Nederlanders getroffen.

Jouw gegevens buitgemaakt?

Via een tool van Facebook kun je contoleren of je gegevens gedeeld zijn met Cambridge Analytica. Volgens Facebook kunnen de gegevens van 89 duizend Nederlandse gebruikers buit zijn gemaakt. De pagina waar je dat kunt checken vind je hier. Zorg dat je ingelogd bent met je Facebookaccount en kijk onder 'Is mijn informatie gedeeld?'. Moet je je zorgen maken als je data is gedeeld? Lees hier meer.

Van de 527 Facebook-gebruikers die de poll hebben ingevuld geeft twaalf procent aan dat ze definitief gaan stoppen met Facebook. Twintig procent overweegt om met het sociale netwerk te stoppen. Overigens is er ook een deel van de gebruikers (dertig procent) die wel op Facebook blijft, maar die de privacy-instellingen nog eens nauwkeurig gaat doorlopen.

'Het wordt doodeng'

'Zo langzamerhand vind ik het doodeng worden', laat Tanja op de Facebook-pagina Radar Digitaal weten. 'Je kunt beveiligen wat je wilt, er zijn altijd mensen slimmer en sneller..' Petra laat op Twitter weten dat ze blij is dat ze al een tijdje met Facebook is gestopt: 'De beslissing om twee jaar geleden mijn Facebook-account op te doeken wordt steeds beter.'

Vincent zegt dat stoppen met Facebook niet aan de orde is voor hem: 'Je moet je er alleen bewust van zijn wat je plaatst. Bij mij hoofdzakelijk onschuldige zonsopgang- en zonsondergangsfoto's.'

Hoe verwijder je je Facebook-account?

Heb jij besloten om je Facebook-account te deactiveren of te verwijderen? Het sociale netwerk heeft deze functie goed verstopt. Radar heeft echter een stappenplan online staan, waarmee je je account kunt verwijderen:

Zo verwijder je je Facebook-account

Wat weet Facebook van jou?

Wil je (nog) niet je Facebook-account verwijderen, maar ben je wel heel benieuwd wat het bedrijf van je weet? Je kunt een archief downloaden met gegevens die Facebook van je heeft verzameld:

Hoe vraag je je Facebook-data op?

Nieuwe poll

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor onderzoeken van Radar.

Ook interessant