42% smeert op zomerse dag met SPF 30

42% smeert op zomerse dag met SPF 30

42 procent van de pollrespondenten gebruikt op zomerse dagen een zonnebrandcrème met factor 30, en 30% smeert met factor 50 of hoger. 403 Testpanelleden vulden de poll in.

Welke zonnebrandfactor (SPF) moet je nu gebruiken? Dat hangt af van je huidtype. Check deze tabel van KWF Kankerbestrijding.

Let bij het aanschaffen van zonnebrand niet alleen op de factor. Check ook of de crème tegen zowel UVA- als UVB-straling beschermt. Beide soorten straling kunnen zorgen voor huidkanker: de ene is niet schadelijker dan de ander.

Of een zonnebrand ook beschermt tegen UVA is te zien aan het rondje met 'UVA' erin, wat op de verpakking staat. Hoe hoger de factor (die de UVB-protectie aangeeft), hoe hoger ook de bescherming tegen UVA-straling.

Iedere twee uur smeren!

En: wil je je hele lichaam goed insmeren? Gebruik dan een hoeveelheid zonnebrandcrème ter grootte van een borrelglaasje. Bovendien: smeer je iedere twee uur in! Wil je je echt goed beschermen tegen uv-stralen, denk dan aan de slogan van het KWF: 'smeren, kleren, weren', hoewel die volgens huidarts beter omgekeerd kan: 'kleren, smeren, weren'

Wist je dat je ook kunt letten op de ingrediënten die op de verpakking staan? En dat het ook slim is om je in de winter in te smeren?

Lees meer: 7 adviezen om je te beschermen tegen de zon

De Consumentenbond onderzocht dit jaar zonnebrandcrèmes: hoewel de verpakking factor 30 belooft, was de uv-bescherming bij sommige merken niet hoger dan 19.

Lees ook: Sommige zonnebrandsprays bieden onvoldoende bescherming

We vroegen eerder aan leden van het Radar Testpanel of er gesmeerd wordt met oude zonnebrandcrème. Ja, zei een meerderheid van ruim 596 pollrespondenten. Of dat veilig is?

Lees ook: We smeren massaal oude zonnebrandcrème. Werkt dat nog wel?

Deel ook je mening!

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.

Ook interessant