All-you-can-eat-restaurants: terecht boete betalen als je bord niet leeg is?

All-you-can-eat-restaurants: terecht boete betalen als je bord niet leeg is?

Polluitslag.

Een boete voor eten dat je laat staan in een all-you-can-eat-restaurant, dat vindt een meerderheid van 770 pollrespondenten terecht. 'Moet je maar niet te veel nemen.' Maar wat als het eten niet van goede kwaliteit is? En als je iets niet lekker vindt?

Het concept van een all-you-can-eat-restaurant is duidelijk: je mag zoveel bestellen als je wilt. Of, in het geval van een buffet, eindeloos eten opscheppen. Helaas blijkt het oog vaak groter dan de maag: mensen kunnen niet alles wat voor ze ligt op, en wat overblijft wordt weggegooid.

Extra betalen voor wat je niet op kan

Sommige all-you-can-eat-restaurants hanteren de volgende regel: voor wat je overhoudt, moet je extra betalen. De hoogte van het bedrag dat extra in rekening wordt gebracht, is vaak afhankelijk van wat je laat liggen. Op websites van restaurants staat bijvoorbeeld: 1 euro per sushi of voor kleine, koude gerechten, 3 euro voor grotere gerechten, of 5 euro voor een heel bord.

'Een boete voor overgebleven eten is terecht'

Geld in rekening brengen voor wat je niet opeet is terecht, vindt de grootste groep pollrespondenten, in totaal 77 procent. 'Tja, voor sommigen is dat wel nodig', stelt @antoniuspoppe op Twitter. @Gau88 voegt daaraan toe: 'All you can eat gaat niet over hoeveel borden je vol kunt scheppen, maar om hoeveel je kan eten.'

@lydiavanhaaren bouwt een voorwaarde in: 'Als het eten van goede kwaliteit is zeker terecht!' Dat er voorwaarden mogen gelden, is een grote groep met haar eens. Net iets meer dan de helft van degenen die een boete terecht vinden, is van mening dat deze pas vanaf een bepaalde hoeveelheid overgebleven eten in rekening mag worden gebracht.

Wanneer een gerecht koud is, of anderszins niet in orde, hoor je er geen boete voor te krijgen, wordt gesteld in de reacties. En wat als je iets bestelt wat je niet kent, en het niet lekker vindt? Als je dan een boete krijgt, wordt je dus ontmoedigd om nieuwe gerechten uit te proberen. 23 procent van de pollrespondenten is het sowieso oneens met het boetebeleid: all-you-can-eat-restaurants moeten niet moeilijk doen.

Spelregels moeten bekend én logisch zijn

Thomas Luttikhold van Wastewatchers legt uit waarom boetemaatregelen niet per definitie goed samengaan met de all-you-can-eat-formule. Volgens hem moet een maatregel om verspilling tegen te gaan passen bij het algehele concept van een restaurant. En wie bij een all-you-can-eat-retaurant gaat eten, doet dat meestal niet vanwege de duurzame insteek van het concept. Een boete kan dus een onaangename verrassing zijn, en als niet-gastvrij worden ervaren. Het is volgens Luttikhold dan ook erg belangrijk dat àls je met boetes werkt, je ervoor zorgt dat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Een restaurant kan er volgens Luttikhold ook iets sympathieks van maken, bijvoorbeeld door kleine boetebedragen te rekenen en die aan een goed doel te schenken.

Geef ook je mening via de poll

Wil je ook je mening geven? Als je al lid bent van het Radar Testpanel, doe je dat door in te loggen op je persoonlijke Testpanel-pagina. Ben je nog geen lid? Vul dan deze vragenlijst in en doe niet alleen mee aan de polls, maar ook aan de andere onderzoeken van het Radar Testpanel. Aan een lidmaatschap zitten geen kosten verbonden.

Ook interessant