Automatisch sparen via je aankopen: lekker makkelijk of liever niet?

Automatisch sparen via je aankopen: lekker makkelijk of liever niet?

Polluitslag.

Bij automatisch sparen via je aankopen gaat er standaard een percentage van je aankoopbedrag (bovenop de kosten van je aankoop) naar je spaarrekening. Is dit een handig trucje om meer te sparen of een vervelende methode? We vroegen het aan ons Testpanel.

Nederlanders moeten meer gaan sparen, vindt het Nibud. Dat terwijl vorig jaar 26 procent van de respondenten van het Radar Testpanel van plan was om meer te gaan sparen.

Een manier om (meer) te sparen is om automatisch een bedrag van je aankoopbedrag naar je spaarrekening te laten overmaken. Stel, je hebt ingesteld dat je 5 procent van je aankoopbedrag automatisch wilt sparen. Als je van 50 euro betaalt met pin wordt daarnaast 2,50 euro overgemaakt naar je spaarrekening. Vind je dat deze manier van sparen ingevoerd moet worden? We vroegen het aan onze Testpanelleden.

'Sparen vóór je gaat uitgeven'

In totaal hebben 946 mensen de poll ingevuld. Een ruime meerderheid (61 procent) vindt dat automatisch sparen via je aankopen niet ingevoerd moet worden. Via Twitter zegt @greet_le: 'Sparen doe je pas als je geld overhoudt óf voor je begint met geld uitgeven, maar niet ondertussen.' @Flip_Switch is het hiermee eens: 'Moet je doen voordat je iets koopt.'

Ook @tvandtravel is geen voorstander van deze spaarmethode: 'Ik zorg voor een overzicht van wat ik moet sparen en zet dat door naar de spaarrekening. Is voor mij dus echt overbodig.'

Via Twitter laat @hansbrugwachter weten niet voor deze 'betutteling' te zijn: 'Ik maak zelf wel uit wat er met mijn geld gebeurt!'

'Nee. Prima als mensen dat willen, maar moet een keuze blijven, geen verplichting', luidt  @ThijsSmedts zijn antwoord op de vraag. Als jouw bank automatisch sparen via je aankopen aanbiedt, ben je niet verplicht dit te gebruiken. Iedereen kan dit voor zichzelf beslissen.

'Ongemerkt sparen is erg handig'

39 procent van de pollrespondenten is voor de invoering van automatisch sparen via je aankopen. Hiervan vindt bijna driekwart (71 procent) dat dit alleen moet worden ingevoerd als je bij iedere aankoop zelf kunt kiezen of je een bedrag naar je spaarrekening wilt laten overmaken, en dat het dus niet voor alle aankopen geldt.

@VLD_Rico maakt er al gebruik van en zegt het 'erg handig' te vinden: 'Als ik iets betaal gaat er 3 procent naar mijn spaarrekening. Zo heb ik altijd een potje voor nood.'

Eveneens @Ansado1 is een voorstander van automatisch sparen: 'Heel handig want je merkt eigenlijk niet dat je spaart. Een aanrader!' Dat je ongemerkt spaart, vindt ook @MBallijns positief. 'Als het zou kunnen zou ik het doen. Je spaart ongemerkt en geleidelijk in plaats van één keer per maand een bedrag.'

Bij welke banken kun je (al) automatisch sparen via je aankopen?

Momenteel kun je alleen bij ABN AMRO 'pinsparen'. Je kunt zelf kiezen welk percentage van het aankoopbedrag je naar je spaarrekening wilt overmaken: 1, 5 of 10 procent. Je kunt een maximaal spaarbedrag instellen en een minimum saldo wat je op je rekening wilt hebben.

Andere banken hebben op dit moment nog geen pinsparen. ING en SNS Bank laten op hun websites weten ook 'geen plannen te hebben' om automatisch sparen via je aankopen binnenkort in te voeren.

Geef ook je mening

Wil jij ook je mening laten horen? Leden van het Radar Testpanel kunnen dit doen door in te loggen op je persoonlijke Testpanel-pagina. Nog geen lid? Vul dan deze vragenlijst in en doe mee aan polls en onderzoeken van het Radar Testpanel. Lidmaatschap van het Radar Testpanel is gratis.

Ook interessant