toggle menu

De gemiddelde vakantie ziet er zo uit, dit jaar

De gemiddelde vakantie ziet er zo uit, dit jaar

Met je partner in de auto stappen richting een mooi stukje Nederland, waar je twee weken lang kunt uitrusten van de inpakstress die je vooraf hebt gehad en waar de wifi niet mag ontbreken. Dat is de meest doorsnee vakantie, afgaande op de antwoorden van bijna 30.000 leden van het Radar Testpanel. Uiteraard zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen!

Bijna drie kwart van de panelleden gaat dit jaar op vakantie. Het populairste vakantieland? Nederland. 29 procent viert de langste reis van het jaar binnen de landsgrenzen. Op de tweede plek staat Spanje (15%), daarna komen Frankrijk (14%) en Duitsland (13%). 15 procent gaat op vakantie buiten Europa. 40 procent van de respondenten is nog nooit buiten Europa geweest. Naar Polen en Ierland gaat nog geen 1 procent.

Niet erg verrassend: het meest gekozen reisgezelschap is de partner - twee derde gaat er met zijn of haar lief op uit. 15 procent gaat met het gezin, 1 op de 8 viert vakantie met vrienden. 4 procent sluit aan bij een georganiseerde groepsreis.

Eind financiële crisis, zelfde vakantieplannen?

Na de auto (53%) en het vliegtuig (40%) is de camper of caravan het meest populaire vervoersmiddel. 5 procent kiest voor de bus en slechts 0,01 procent (2 mensen in dit geval) gaat liften. Heeft dat te maken met de crisis die, in zijn algemeenheid, voorbij is? Waarschijnlijk niet, want een grote meerderheid van de panelleden (81%) geeft aan dat het einde van de crisis geen invloed heeft op de vakantieplannen.

Als het al verschil maakt, dan vooral op het uitgavenpatroon op vakantie, zegt 1 op de 10 respondenten. 7 procent gaat misschien een keertje vaker (of juist keertje minder, nu de zaken weer aantrekken en er minder tijd is). 6 procent zegt de bestemming aan te passen nu de crisis voorbij is. In de open antwoorden laten veel mensen weten dat de crisis voor hen nog niet voorbij is. Daartegenover staan mensen die eindelijk een camper konden kopen, of zelfs een huisje in Frankrijk.

Lees ook: Aantal Nederlandse vakantiegangers stijgt

Vakantiebudget van 0 tot over 3000 euro

Hoeveel geven mensen uit aan vakantie? 32 procent spendeert dit jaar, per persoon, tussen de 750 en de 1500 euro. 29 procent geeft tussen de 250 en 750 euro uit. 8 procent besteedt meer dan 3000 euro aan vakantie(s). 130 mensen zeggen er precies 0 euro voor uit te (kunnen) trekken.

Is sommige gevallen zijn financiële of fysieke beperkingen een spelbreker. Maar er zijn ook mensen die niet zo nodig op vakantie hoeven. 8 procent blijft gewoon liever thuis. Nog eens 14 procent is neutraal over op vakantie gaan. Daartegenover staat 78 procent die op vakantie gaan leuk vindt, waarvan de grootste groep zelfs kiest voor 'heel erg leuk'.

Vakantiestress: vooral voor en na de reis

Een goede reden om vakantie minder leuk te vinden, is als het je stress geeft. Maar liefst 44 procent geeft aan dat dat het geval is. Voor 77 procent van deze groep komt stress vooral voor- of achteraf: om alles voor vertrek af te krijgen, of het werk dat is blijven liggen in te halen. 15 procent krijgt op vakantie stress vanwege onbekende omstandigheden. Ook vliegangst en het goed onderbrengen van huisdieren worden genoemd. Sommigen benadrukken dat het meer om een best leuke, gezonde spanning gaat.

78 procent vindt het belangrijk om van vakantie uit te rusten. Daar komt het niet altijd van: 11 procent komt doorgaans niet uitgerust terug. 'Integendeel', zegt een vijfde van deze groep. Bij wie wel uitgerust terugkomt, blijft het effect vaak een behoorlijke tijd hangen: bij een derde 'een paar dagen', bij 40 procent zelfs enkele weken of langer dan een maand.

Nieuws en wifi op je vakantieadres

Loslaten is een ander punt dat genieten van vakantie in de weg kan staan. Twee derde lukt het wel, de overige groep een beetje tot helemaal niet. Het nieuws blijft de grootste groep wel volgen, hetzij in de meeste gevallen minder intensief. 29 procent laat ook dat helemaal los.

Is het belangrijk om wifi te hebben op je vakantieadres? 'Ja', zegt een meerderheid. Een derde kan prima zonder, hoewel een kwart van deze groep aangeeft dat het voor hun reisgezelschap wél een dealbreaker zou kunnen zijn.

Lees ook: Geen extra roamingkosten meer binnen Europa - 4 vragen

---

Over dit onderzoek

De vragenlijst is ingevuld door 29.209 leden van het Radar Testpanel. Het onderzoek vond plaats van 11 tot en met 17 mei 2017. De resultaten stonden eerder in het magazine RADAR+, nummer 3 van 2017.

Jouw mening en ervaring telt

Meer dan 100.000 mensen zijn lid van het Radar Testpanel. Via online vragenlijsten delen zij meningen en ervaringen. De resultaten komen terug in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en/of als nieuwsbericht op de website van Radar. Ben je nog geen lid, en wil je dat wel worden? Meld je gratis aan via de intake-enquête.

Meer over:

Ook interessant