toggle menu

Doggybag, chipknip en vergeten uit te checken

Doggybag, chipknip en vergeten uit te checken

Poll-uitslagen september

Op je persoonlijke Testpanel-pagina vind je regelmatig een nieuwe poll. Eén korte stelling of vraag waarmee we polsen wat jij ergens van vindt. In september vroegen we je naar je mening over doggybags en het verdwijnen van de chipknip. En hoeveel mensen vergeten weleens uit te checken?

Doggybag populairder dan praktijk doet vermoeden

Een doggybag is een bakje waarin je mee naar huis kunt nemen wat je in een restaurant niet op krijgt. In andere landen is het heel normaal om de ober te vragen je restjes in te pakken. In Nederland (nog) niet. Milieuorganisatie Natuur & Milieu is eind augustus een campagne gestart om dit taboe te doorbreken. Is daar animo voor? ‘Ja’, zegt 70 procent van de bijna 11.000 respondenten, ‘zonde om weg te gooien’. Met 30 procent zijn de mensen die het niets zeggen te vinden dus in de minderheid.

Dag, chipknip!

Per 2015 houdt de chipknip op te bestaan. Niet veel mensen zullen de betaalmethode missen: 80 procent van de 447 mensen die deze poll invulden, vermoedt prima zonder te kunnen. De overige 20 procent deelt wellicht de zorgen van de Betaalvereniging Nederland: dat er nog te weinig alternatieven zijn. Nog lang niet alle bankpassen zijn namelijk geschikt voor contactloos betalen. Dat wordt nog lastig, bij de snoepautomaat!

Vergeten uit te checken

En dan over die andere chipkaart, waarmee je in- en uitcheckt bij het ov. Vooral dat laatste, het vergeten uit te checken, is nogal een heikel punt. Wanneer je het vergeet, ben je namelijk automatisch het vooraf op jouw ov-chipkaart gereserveerde ‘instaptarief’ kwijt. Veel mensen vergeten dit terug te vragen, waardoor vervoerders jaarlijks vele miljoenen euro’s extra opstrijken. We vroegen of jullie het uitchecken weleens vergeten zijn. Bij de meerderheid gaat het goed: van de bijna 2500 mensen is 73 procent dit nog nooit overkomen. 18 procent dit één keer vergeten, 9 procent zelfs vaker.

Lees ook de consumententip 'Eerste hulp bij vergeten uit te checken' zodat je weet welke stappen je moet ondernemen wanneer het jou overkomt.

Doe mee

Bekijk de poll die nu op jouw persoonlijke Testpanel-pagina staat door in te loggen. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen in onze onderzoeken? Meld je aan.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant