toggle menu

Gehoorbescherming in het basispakket? 'Ja', zegt 46%

Gehoorbescherming in het basispakket? 'Ja', zegt 46%

Gehoorbescherming moet vergoed worden vanuit het basispakket, zegt 46% van de respondenten. Voorkomen is immers beter dan genezen. 39% vindt dat mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen in een aanvullend pakket. 1669 mensen vulden de poll in.

Radar stelde dezelfde vraag op Twitter. @RuudVeHa schrijft ons: 'Nee, door dit soort vergoedingen wordt de zorgpremie alleen maar hoger en die is voor veel mensen nu al onbetaalbaar.'

'Jazeker dient gehoorbescherming vergoed te worden uit het basispakket. Dat is voor de zorgverzekeraars goedkoper, dan dure hoortoestellen van rond de 1200 á 2000 euro te moeten betalen, waar wij uiteindelijk de premieverhoging voor de kiezen (oren) krijgen', aldus @Kikihermandad.

'Ze moeten bioscopen, kermissen, disco’s geluidsnormen opleggen die het gehoor niet beschadigen!', vindt @TulpGiny.

Toiletpapier of doppen?

Het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt wat er in een basisverzekering komt. Wat via een aanvullende polis wordt vergoed, bepalen zorgverzekeraars. In het basispakket zit een vergoeding voor gehoorapparaten, en alleen in sommige aanvullende verzekeringen wordt gehoorbescherming gedekt.

'Voor een paar eurocenten heb je oordopjes. Hoezo in pakket?', schrijft een respondent. 'Eén velletje tweelaags toiletpapier nat uitwringen en in je oor stoppen doet wonderen', laat een ander ons weten. Toiletpapier in je oren? Dat kun je beter niet doen, vindt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. 'Wc-papier en watten vormen zich niet naar de steeds beweeglijke gehoorgang. Er zullen dan ook steeds geluidslekken ontstaan, zodat netto de demping gering zal zijn. En ook dan ligt infectiegevaar nog meer op de loer.' Dan kun je beter kiezen voor oordopjes, al dan niet op maat gemaakt. Met name bij schuimen doppen is het van belang dat je die goed inbrengt.

Lees meer: Gehoorbescherming: dopjes, proppen of kappen?

Nieuwe poll

Wil je ook je mening geven of een ervaring delen maar ben je nog geen lid van het Radar Testpanel? Meld je dan nu aan: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Bijvoorbeeld over onderwerpen in de uitzending van Radar. Aanmelden kan hier.

Meer over:

Ook interessant