toggle menu

'Helft ervaart medische keuring CBR als onzinnig'

'Helft ervaart medische keuring CBR als onzinnig'

Uit ons Testpanel-onderzoek blijkt dat bijna de helft (46,2%) van de stabiel chronisch zieken een medische keuring bij het CBR als onzinnig ervaart. Een dergelijke keuring is bij sommige medische problemen noodzakelijk om aan te tonen dat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt. Ruim 48.000 vulden de enquête in.

Een derde van de mensen met een rijbewijs heeft deze met een beperkte tijd gegeven. Normaal gesproken wordt een rijbewijs voor 10 jaar uitgegeven. Een handicap, beperking of aandoening kan reden zijn om een rijbewijs met een beperkte geldigheid te geven.

Stabiele aandoening

Twintig procent van het panel heeft een handicap, beperking of aandoening. Hart- en vaatziekten komen het meest voor (19%), gevolgd door een stoornis van het gezichtsvermogen (16%) en inwendige ziektes (12%). Bij driekwart is deze aandoening stabiel. Dat wil zeggen dat de situatie niet zal verslechteren of verbeteren.

'Medische keuring onzinnig'

Ruim de helft van het Testpanel met een stabiele aandoening ervaart de keuring als onzinnig. Daarnaast vindt 7 procent de keuring onvolledig. Een kwart begrijpt wél het nut van de periodieke medische keuring.

In de reportage laten we zien dat er veel weerstand is tegen de medische keuring. Iemand met een stabiele aandoening moet zich periodiek laten keuren, terwijl een stabiele aandoening niet zodanig zal veranderen dat deze van invloed is op het rijgedrag.

Deskundigen plaatsen daarom hun vraagtekens bij de zin van medische herkeuringen. Hoewel de keuring onlangs goedkoper geworden is, betalen mensen nog steeds veel geld voor de keuring.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 48.216 leden van het Radar Testpanel mee. Op het moment van het onderzoek hebben 45.151 leden een rijbewijs dat geldig is in Nederland. Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 7 en 27 maart 2014.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 144.000 mensen. Zij beantwoorden regelmatig vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of de website trosradar.nl.

Gerelateerd

Ook interessant