toggle menu

'IKEA moet klanten informeren over prijsverschillen'

'IKEA moet klanten informeren over prijsverschillen'

Bij IKEA Utrecht kopen Rinus en Anneke voor 899 euro een bank. Twee dagen later staan ze bij IKEA Haarlem om iets retour te brengen. Ze zien daar exact de bank staan die ze hebben gekocht, maar tot hun verbazing voor maar 599 euro: 300 euro minder!

Op de vraag hoe dat zit, krijgen Rinus en Anneke een onbevredigend antwoord. 'Geen idee', zegt de verkoper. Hij stelt voor om het stel een tegoedbon van 300 euro te geven, maar daar zitten Anneke en Rinus niet op te wachten. Ze annuleren de koop van de bank.

Bekijk de video van de IKEA-ervaring van Anneke en Rinus:

Radar checkt: prijsverschil bij IKEA (1)

Hoe zit het nu precies? Radar zoekt het uit. Het is niet verboden om verschillende prijzen te hanteren voor dezelfde producten. De vraag is of de winkelier er transparant over is. Die vraag legde Radar ook voor aan het Testpanel.

92 procent verwacht gelijke prijzen

Ruim 21.000 mensen die bij IKEA winkelen vulden de vragenlijst van Radar in. Daaruit blijkt dat 92 procent verwacht dat je bij alle IKEA-vestigingen dezelfde prijs betaalt voor hetzelfde product.

Die verwachting blijkt ongegrond. Een kwart van de IKEA-bezoekers geeft aan dat zij bij meerdere vestigingen winkelen. Van hen heeft 1 op de 8 ook weleens een prijsverschil opgemerkt.

IKEA belooft beterschap

95 procent van de panelleden vindt dat IKEA klanten moet informeren als een product op een andere plek goedkoper wordt aangeboden. Daarvan vindt 14 procent dat dat pas hoeft als je ernaar vraagt, 86 procent vindt dat dat standaard hoort te gebeuren.

Naar aanleiding van de eerdere uitzending heeft IKEA contact opgenomen. Ze hebben de goedkopere bank aangeboden en aangegeven dat ze de prijzen van producten in verschillende vestigingen gelijk gaan trekken.

Over het onderzoek naar prijsverschillen bij IKEA

Het onderzoek werd ingevuld door 26.001 respondenten van het Radar Testpanel: een groep van meer dan 100.000 consumenten door het hele land. Zij vulden de vragenlijst in tussen 9 en 12 maart 2018. Ook meedoen aan onderzoeken? Je meldt je gratis aan via deze intake-vragenlijst.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant