Informatie over dierenwelzijn verdubbelt keuze voor biologische eieren

Informatie over dierenwelzijn verdubbelt keuze voor biologische eieren

Wie informatie krijgt over het dierenwelzijn achter het ei, is vaker bereid om bio-eieren te kopen. En die mogen, per doosje van zes, een euro meer kosten dan scharreleieren. Dit blijkt uit een onderzoek van Radar, in samenwerking met de Amsterdam Business School, onder bijna 20.000 consumenten. De helft let heel vaak of altijd op keurmerken wanneer zij eieren kopen. Waar kijken ze precies naar, en waar kun je zelf op letten?

48 procent van de deelnemers aan het onderzoek eet 2-3 eieren per week - het meest gegeven antwoord. Deze worden door een grote meerderheid (70%) in de supermarkt gekocht, 17 procent haalt de eieren bij een lokale boer. Eierconsumenten vinden het daarbij vooral belangrijk dat de eieren vers en niet gebarsten zijn. Ook het belang van dierenwelzijn wordt hoog beoordeeld. De kleur van de schil blijkt de minst belangrijke factor in de eierkeuze. Mensen die aangeven nooit eieren te eten, doen dat meestal vanwege de smaak of het dierenwelzijn.

In supermarkten zijn veel verschillende soorten eieren verkrijgbaar. Zo zijn er scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, rondeeleieren en biologische eieren. De categorie waarin een ei valt, wordt bepaald door de levensstandaarden en het voer van de legkippen. De helft (51%) van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan heel vaak of altijd op keurmerken te letten bij het kopen van eieren.

Bekend met Beter Leven

Een voorbeeld van zo’n keurmerk dat de consument helpt het onderscheid tussen de soorten te begrijpen, is het Beter Leven keurmerk. 70 procent van de ondervraagden is bekend met dit keurmerk, 22 procent heeft er weleens van gehoord maar weet niet precies wat het inhoudt. Het Beter Leven keurmerk geeft met behulp van een sterrensysteem aan hoe diervriendelijk dieren voor de productie vlees, eieren en zuivel worden gehouden. Producten krijgen één, twee of drie sterren: hoe meer sterren, hoe meer aanpassingen er zijn gedaan om de dieren een beter leven te geven. Is het Beter Leven keurmerk niet op de verpakking te vinden? Dat is het (wat betreft de Beter Leven standaarden) niet duidelijk wat de producent doet aan dierenwelzijn. 65 procent van de deelnemers aan het onderzoek staat positief tegenover het Beter Leven keurmerk, 4 procent is er negatief over. De rest oordeelt neutraal of heeft geen mening.

Een euro extra voor bio-eieren

Het onderzoek gefocust op de drie meest veelvoorkomende eiersoorten: scharreleieren, vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Scharreleieren hebben doorgaans één ster Beter Leven, vrije-uitloop eieren twee, en biologische eieren drie. Hoeveel willen de deelnemers aan het onderzoek betalen voor een doos met 6 vrije-uitloopeieren of biologische eieren, wetende dat een doos met 6 scharreleieren gemiddeld €1,19 kost? Uit de antwoorden* blijkt dat de deelnemers over het algemeen bereid zijn om extra te betalen voor dierenwelzijn. Voor vrije-uitloopeieren hadden Testpanelleden gemiddeld €1,98 over (79 cent extra, oftewel 13 cent per ei), voor biologische eieren €2,22 (1 euro en 3 cent, oftewel 17 cent per ei). 

Hoe waarschijnlijk is het dat consumenten een bepaalde soort eieren kopen? Om dat te onderzoeken, delen we de deelnemers op in drie random groepen, die per groep meer of juist minder informatie krijgt. De ene groep krijgt bij de vraag alleen de uitleg dat meer Beter Leven sterren voor meer dierenwelzijn staat, anderen krijgen een tabel met gedetailleerde informatie over de levensstandaarden van de kip per eiersoort. Een derde groep krijgt geen enkele uitleg over de verschillen in dierenwelzijn van de drie soorten. In elke groep blijken de scharreleieren (1 ster, €1,19) het populairst, tegenover vrije-uitloopeieren (2 sterren, gemiddeld €2,29) en biologische eieren (3 sterren, gemiddeld €2,89).

Informatie dierenwelzijn maakt bio-ei populairder

Toch maakt de informatie over dierenwelzijn een verschil in de eierkeuzes. Met name voor biologische eieren blijkt dat de bereidheid om deze te kopen groter wordt wanneer de consument informatie krijgt over het dierenwelzijn achter het ei. Van de deelnemers die geen informatie over dierenwelzijn ontvangen, geeft 11 procent aan waarschijnlijk biologische eieren te kopen. Onder deelnemers die Beter Leven scores of gedetailleerde informatie te zien krijgen, is dit 24 respectievelijk 23 procent. Bij vrije uitloop-eieren zien we dit verschil niet.

De deelnemers aan het onderzoek geven in de toelichtingen aan dat het tussen alle verschillende eiersoorten in de supermarkt niet altijd duidelijk is wat de verschillen zijn qua dierenwelzijn. Desondanks laten veel deelnemers weten dat ze het belangrijk vinden dat de kip een goed leven heeft. Voor een enkeling speelt de prijs hierbij geen grote rol. Anderen geven aan dat zij hun eierkeuze voornamelijk bepalen door gewoonte. Hoe weet je nu welk ei je moet kiezen? Radar zet de opties voor je op een rij:

Keurmerken, codes en claims: zo kies je het beste ei

Over het onderzoek naar eieren

Radar werkte voor dit onderzoek samen met de Amsterdam Business School, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. In totaal vulden 19.984 mensen de vragenlijst in, tussen 25 maart en 1 april 2021. We vroegen deelnemers onder andere om aan te geven hoeveel zij bereid zijn te betalen voor verschillende soorten eieren. Bij het uitrekenen van de gemiddelde betalingsbereidheid zijn alle getallen boven de €0 en van maximaal €5 meegenomen.

Wil je ook meedoen met onze onderzoeken? Meld je aan via deze vragenlijst aan.

Ook interessant