Insecten voor velen nog ver van het bord

Insecten voor velen nog ver van het bord

Polluitslag

Insecten op je bord? 'Getver! Niets voor mij', is met 53 procent het meest gekozen antwoord. De andere (kleine) helft van de respondenten staat er minder afwijzend tegenover.

Voor 53 procent van de in totaal ruim 1100 pollrespondenten zijn insecten nog een ver-van-hun-bord idee. De overige 47 procent staat in meer of mindere mate welwillend tegenover het eten van insecten.

Wennen

Binnen deze laatste groep kiezen de meeste mensen (41%) voor het antwoord 'positief, maar ik moet er nog wel een beetje aan wennen'. Daarna volgen de mensen die alleen insecten willen eten als ze onherkenbaar verwerkt zijn (38%).

19 procent binnen de 'positieve' groep heeft er in het geheel geen problemen mee. Slechts 1 procent (7 mensen) geeft aan reeds liefhebber te zijn. We eten in Nederland trouwens allang insecten, maar dan alleen gedeeltelijk. Sommige E-nummers worden namelijk gemaakt van insecten. Denk bijvoorbeeld aan de rode kleurstof E120 (gemaakt van luizen) en bijenwas (E901, uitgescheiden door bijen).

Gedoogbeleid

In deze poll gaat het natuurlijk om insecten als snack of ingrediënt in plaats van als bron voor een hulpstof. Omdat dat in Europa nog niet heel gebruikelijk is, zijn er nog geen officiële regelementen voor. Wel hanteren we een gedoogbeleid (onder toeziend oog van de NVWA): er worden in Nederland insecten gekweekt voor menselijke consumptie, en die zijn terug te vinden in de schappen van sommige supermarkten. Het gaat dan voornamelijk om sprinkhanen, meelwormen en kevers.

Het nieuwe superfood?

Volgens het Voedingscentrum is het eten van insecten is veilig, mits je de vleugels en pootjes verwijderd, en ze niet rauw eet. Je moet ze altijd goed verhitten, door ze bijvoorbeeld te koken, bakken, wokken of frituren. De smaak is nootachtig.

Je kunt insecten zien als een volwaardige vleesvervanger: ze leveren over het algemeen veel eiwitten, ijzer, en vitamine B1, B2 en B12. Daarnaast hebben ze veel voordelen waar vlees juist nadelige eigenschappen bezit. Zo is de kweek van insecten veel efficiënter dan die van vlees: ze hebben voor eenzelfde opbrengst minder voeding, water en ruimte nodig, en ze planten zich veel sneller voort. Ook kan ongeveer 90 procent van het dier worden gegeten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 50 procent van een koe of varken. In totaal kom je uit op een milieubelasting die 20 keer kleiner is dan die van vlees.

Nieuwe poll

Wil jij ook je mening geven? Als het over insecten gaat, kun je hieronder reageren. Maar er staat Natuurlijk staat er weer een nieuwe poll klaar op www.radartestpanel.nl. Leden van het Radar Testpanel kunnen hier inloggen. Ben je nog geen lid? Je kunt je gratis aanmelden via deze intake-enquête. Je kunt dan ook meedoen aan de meer uitgebreide vragenlijsten van Radar.

Ook interessant