toggle menu

Kinderopvang

Sinds de nieuwe Wet kinderopvang, kreeg Radar regelmatig klachten binnen over de georganiseerde kinderopvang. De redactie van Radar wilde weten wat voor klachten er precies zijn.

Sinds de nieuwe Wet kinderopvang, kreeg Radar regelmatig klachten binnen over de georganiseerde kinderopvang. De redactie van Radar wilde weten hoeveel klachten er zijn en wat deze precies behelzen. Hiervoor schakelde de redactie het Radar Testpanel in. Van de 40.000 leden hebben 14.000 mensen kinderen onder de 18 jaar. Aan deze groep mensen hebben we onze enquête gestuurd. Radar ontving wel 6.746 ingevulde vragenformulieren terug.

1.229 Van de 6.746 ouders maken gebruik van de georganiseerde kinderopvang. Men kan gebruik maken van een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en van gastouderopvang.

  • 65% maakt gebruik van een kinderdagverblijf.
  • 20% maakt gebruik van buitenschoolse opvang.
  • 15% maakt gebruik van gastouderopvang.

Om de werkgeversbijdrage te ontvangen, kun je gebruik maken van een bemiddelaar. Met welke bemiddelaar je in zee gaat, is vaak gebaseerd op de keus van de werkgever.

  • 58% maakt geen gebruik van een bemiddelaar
  • 20% maakt gebruik van Kintent
  • 6% maakt gebruik van KidsConcern
  • 5% maakt gebruik van LMK Humanitas
  • 11% maakt gebruik van overige bemiddelaars

Hier komen de problemen die er zijn met de kinderopvang aan het licht. Van die mensen die hebben aangegeven een bemiddelaar te hebben, geeft 61% namelijk aan helemaal geen bemiddelaar te willen hebben.

Ouders hebben namelijk regelmatig problemen met de bemiddelaars. Van de mensen met een bemiddelaar geeft 18% aan dat de declaraties niet op tijd door hen zijn uitbetaald. 8% van de vaders en moeders geven aan dat gegevens zijn zoekgeraakt bij de bemiddelaar, waardoor declaraties vertraging hebben opgelopen. En 13% van de ouders die gebruik maken van een bemiddelaar zegt dat de bemiddelaar slecht te bereiken is voor vragen.

Wet kinderopvang

Na de invoering van de nieuwe Wet kinderopvang geeft 8% van alle ouders aan, dat er problemen zijn ontstaan met de eigen administratie. Ze kunnen geen wijs uit alle papieren van de verschillende instanties. 33% van de ouders zegt dat de gehele administratie veel meer werk geeft dan voorheen. En 23% zegt dat de administratie problemen geeft doordat declaraties niet op tijd worden uitbetaald, waardoor men het bedrag moet voorschieten.

44% van de ouders zegt zelf meer te zijn gaan betalen voor de opvang na de invoering van de nieuwe wet. Het gevolg van tariefsverhoging van de kinderopvang is hier buiten beschouwing gelaten. 23% van de ouders die gebruik maken van kinderopvang geeft aan minder te zijn gaan betalen en 16% zegt hetzelfde te betalen als voor de invoering van de nieuwe wet. 16% weet niet of zij meer of minder zijn gaan betalen.

Bijna de helft van de ouders die gebruik maken van kinderopvang zegt ontevreden te zijn over de nieuwe Wet Kinderopvang.

In de uitzending van 7 maart 2005 komen ouders, de bemiddelaar Kintent en de politiek aan het woord over de problemen rondom de nieuwe wet.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant