Koopavond op kerstavond? Moet kunnen, zegt 30%

Koopavond op kerstavond? Moet kunnen, zegt 30%

Winkels moeten met kerst gesloten zijn, vindt de helft van ruim 2800 pollrespondenten. De andere helft vindt dat er best gewinkeld mag worden. Koopavond op kerstavond? 30 procent zegt er geen moeite mee te hebben.

Polluitslag

Terwijl winkels steeds ruimere openingstijden hanteren, zijn de pollrespondenten in vergelijking tot vorig jaar juist terughoudender. Vorig jaar vond 46 procent het oké als winkels open zijn op tweede kerstdag. Dit jaar is dat aantal gedaald naar 40 procent. Winkelopening op eerste kerstdag werd vorig jaar nog door 22 procent goedgekeurd, dit is dat nog maar 14 procent.

Extra koopavond?

En een extra koopavond op kerstavond zelf? Veel supermarkten hanteren hun gewone openeningstijden, dus ook in de avond. Andere winkels lassen over het algemeen geen extra open uren in. Het mag overigens wel. De winkeltijdenwet schrijft voor dat winkels op zon- en feestdagen voor 6:00 uur ’s ochtends en na 22:00 uur ’s avonds dicht zijn, maar gemeenten mogen winkels toestemming geven voor ruimere openingstijden. Dit geldt ook voor kerstavond: de gemeente bepaalt of winkels toestemming krijgen om langer open te blijven.

Lees ook: Meer animo voor koopavonden

Meer over:

Ook interessant