toggle menu

Laptop in de koffiebar: weinig winstgevend, maar niet storend

Laptop in de koffiebar: weinig winstgevend, maar niet storend

Polluitslag.

Mensen die in een café van hun laptop of tablet gebruik maken; een ondernemer in Amersfoort heeft er zijn buik vol van en wil het verbieden. Een meerderheid van ruim 600 pollrespondenten stoort zich echter niet aan de elektronica.

61 procent van de pollrespondenten die weleens in een (koffie)bar komen, zegt zich niet te storen aan mensen die daar achter hun laptop zitten. Dat blijkt ook uit de reacties op Twitter. Zo laat Lily de Vries (@Lilylilajo) weten dat mensen zelf moeten weten wat ze doen. 'Zolang ik maar niet stil hoef te zijn', voegt ze daaraan toe. @Gewoon_Erica haalt aan dat men vroeger zaken deed in de kroeg. Ook @Lorkie64 kan zich er niet aan storen: 'Welkom in de 21e eeuw, zou ik zeggen.' Voor Monique van Maasdam (@mvmaasdam) maken werkende mensen een bar zelfs extra aantrekkelijk: 'Blijkbaar goede wifi dus hup naar binnen!'

'Weer in contact met de klant'

@rens51 laat weten het juist 'zéér storend voor normale bezoekers' te vinden: 'Dat langdurig werken achter een leeg koffie kopje, ff mail checken kan op je smartphone.' Hij behoort tot de 38 procent die achter hun laptop verscholen mensen wél vervelend vindt. Zo ook de eigenaar van twee koffiezaken in Amersfoort. Hij kon het niet langer aanzien dat zijn koffiebars er steeds meer uit begonnen te zien als kantoorplekken, en besloot vorige maand het gebruik van laptops in zijn zaken te gaan verbieden.

In eerste instantie wil de eigenaar het laptopgebruik ontmoedigen, door klanten te vragen de laptop op te bergen 'en weer in contact te komen met het personeel en andere gasten', zoals destadamersfoort.nl bericht. Uiteindelijk moet het tot een echt verbod komen. Eerder al werd de wifi vaarwel gezegd, en een gratis oplaadstation geïnstalleerd opdat mensen hun smartphone daar neerleggen en niet binnen handbereik hebben.

Urenlang met één kop koffie

Is het verloren contact met de klant de enige reden voor een ontmoedigingsbeleid? Ondernemers die eerder, overal ter wereld, een verbod op laptopgebruik instelden, noemen ook de economische overweging. Een laptopverbod kan voorkomen dat een bar vol zit met werkende mensen die urenlang een plek bezet houden, terwijl ze maar één of twee keer iets bestellen. Dit probleem gaan ondernemers ook wel tegen door tijdelijke wifi-codes te verstrekken bij een consumptie, of door alleen een verbod in te stellen op tijdstippen dat het doorgaans druk is.

Lees ook: Veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk: 4 tips

Bron: Radar / destadamersfoort.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant