Liever geen calorieën tellen in het restaurant

Liever geen calorieën tellen in het restaurant

Polluitslag

Menukaarten waarop de voedingswaarde van gerechten wordt vermeld, daar zit een meerderheid van de pollrespondenten niet op te wachten.

Van de 98 respondenten geeft 48 procent aan zich niet met calorieën bezig te willen houden wanneer er buiten de deur wordt gegeten. Nog eens 9 procent interesseert de voedingswaarde simpelweg niet. In totaal is dus 57 procent tegen het idee van het weergeven van de voedingswaarde op de menukaart.

Daartegenover staat 43 procent die dat juist wél een waardevolle toevoeging lijkt. Daarvan vindt 1 op de 5 respondenten dat het verplicht moet worden gesteld.

VWS: geen verplichting

De horeca wordt, via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, aangespoord om hun waar gezonder te maken. Bekijk hierover ook de aflevering van Radar getiteld 'Te vet, te zout, te zout'. Dit moet het algehele aanbod gezonder maken.

Een verplichting om de voedingswaarde op de menukaart te zetten, zodat consumenten zelf inzicht krijgen in gezonde en minder gezonde keuzes, staat niet in de planning. Dit laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Wel moeten restaurants allergie-informatie kunnen leveren. Daardoor zie je wel steeds vaker productsamenstellingen vermeld op het menu.

In het buitenland zijn voorbeelden te vinden van deze verplichtingen. Zo moeten restaurants in New York een waarschuwing plaatsen bij erg zoute gerechten. Een Brits drankconcern gaf onlangs aan consumenten te gaan informeren over de voedingswaarde van de producten - uit eigen beweging.

Nieuwe poll

Meedoen aan de poll die nu online staat? Je doet mee via www.radartestpanel.nl. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken? Meld je via de intake-enquête gratis aan.

Ook interessant