Meer mensen willen volledig rookverbod op terrassen

Meer mensen willen volledig rookverbod op terrassen

Steeds meer mensen willen dat roken op terrassen wordt verboden. 59 procent van de pollrespondenten is voorstander van een volledig rookverbod, vorig jaar lag dit percentage nog op 54 procent. In totaal hebben 863 Testpanelleden de poll ingevuld.

Polluitslag.

Voor 15 procent van de respondenten gaat een volledig rookverbod nog een stap te ver, maar ze zijn wel voor een gedeeltelijk verbod. Een kwart van de respondenten is van mening dat roken op het terras gewoon moet kunnen. Vorig jaar was dat nog 29 procent.

'Eten smaakt minder lekker'

Astrid Hamers laat via Twitter weten dat ze er last van heeft als mensen op het terras een sigaret aansteken: 'Ik heb soms de neiging om te vragen aan de betreffende roker of ik even moet wachten met eten.' Voorstanders van het verbod vinden dat roken stinkt en dat daardoor het eten ook minder lekker smaakt. Volgens Roelof Moorlag gaat een rookverbod op het terras niet ver genoeg: 'De openbare ruimte moet eigenlijk overal rookvrij. Roken doe je maar lekker thuis'.

'Genoeg andere ergernissen op het terras'

Een minderheid van de respondenten vindt dat een rookverbod echt een stap te ver gaat. Volgens de Esther de Blij zijn er genoeg andere ergernissen op het terras die dan ook aangepakt moeten worden: 'Net zo vervelend als mensen die telefoneren op het terras, mensen die hard praten, onopgevoede kinderen hebben, te veel alcohol drinken en onbeschoft zijn tegen het bedienend personeel. Pfffff.' A. Denneboom geeft aan dat een rookverbod niet voor een schone lucht op het terras zorgt: 'Auto's en brom- en snorfietsen zijn minstens zo vervuilend. Dus als die gewoon langs het terras rijden, maakt het niet uit of er gerookt wordt.'

Ten slotte draait Ingrid Bakker de situatie om: ''Ik vind het vreselijk als ik op een terras lekker een sigaretje zit te roken en er zitten mensen om me heen te eten!'

Kabinet wil rookverbod op terrassen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet in mei weten dat het nodig is en onvermijdelijk om roken op het terras te verbieden. Blokhuis wil het roken sowieso ontmoedigen. Een andere maatregel is het verhogen van de tabaksprijzen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt een rookverbod op terrassen 'betutteling ten top'.

Bekijk ook de documentaire over de macht van de tabaksindustrie

Deel ook je mening!

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.

Ook interessant