toggle menu

Meeste mensen bewaren hun handleidingen

Meeste mensen bewaren hun handleidingen

Als je een nieuw apparaat koopt, krijg je daar meestal een stapel papier bij, met garantieverklaringen, installatiegidsen en handleidingen in veertien verschillende talen. Al die documentatie is vaak ook eenvoudig online te vinden, dus zijn al die extra boekwerken nog wel nodig?

Als het aan het Testpanel ligt, zijn die meegeleverde handleidingen zeker nog nuttig. Wel 70 procent van de 1934 respondenten zegt altijd de handleidingen te bewaren.

'Liever een papieren handleiding'

De meeste respondenten nemen het zekere voor het onzekere en hebben een speciale la of map om al hun handleidingen in te bewaren. Ze gaan er wel af en toe doorheen om handleidingen van apparaten die ze niet meer hebben weg te gooien.

Dat je de handleidingen vaak ook op het internet kunt vinden, blijkt vaak geen reden om ze niet weg te gooien. Een papieren handleiding geniet de voorkeur, want die wordt makkelijker gevonden.

Een van de respondenten vertelt dat die het zekere voor het onzekere neemt: 'Er zijn apparaten die heel lang meegaan. Een papieren handleiding is gemakkelijker. Dan weet je ook zeker dat je het juiste type hebt, want soms is het type niet meer te lezen, of zo oud dat de handleiding niet op internet staat, of heel lastig te vinden is.'

'Bij eenvoudige producten overbodig'

Van de 28 procent van de respondenten die voor een deel van de apparatuur de handleidingen bewaart, zeggen veel mensen dat ze de handleiding van eenvoudige apparaten weggooien. Ook in deze groep vindt men het soms handiger om een papieren handleiding te hebben of niet eerst uitgebreid het internet af te moeten struinen als er snel wat opgezocht moet worden.

'Ik bewaar alles op mijn computer'

Slechts een kleine minderheid van 2 procent heeft zich volledig overgegeven aan het digitale tijdperk en gooit al zijn handleidingen weg. Degenen die dat doen zeggen de handleidingen van het internet te downloaden en op hun computer op te slaan of zelfs de papieren handleidingen in te scannen. Een deel geeft aan ervan uit te gaan dat ze de handleidingen wel online terug denken te kunnen vinden als ze die nodig hebben.

Waar de ene groep respondenten vertelt dat ze het een gedoe vinden om handleidingen op het internet op te zoeken, zijn er weer anderen die klagen dat ze juist papieren handleidingen altijd kwijt zijn.

Digitale tips voor handleidingen

Het scheelt een boel kastruimte om al die papieren handleidingen de deur uit te doen. Ook kan het, mits je je bestanden een beetje netjes ordent en logische namen geeft, erg overzichtelijk zijn om je administratie digitaal te houden.

Computers hebben steeds betere zoekfuncties en ook binnen webpagina’s en bestanden kun je eenvoudig zoeken. Druk maar eens tegelijk op de knoppen Ctrl + F (of Cmd + F op een Apple-computer). Er verschijnt dan een veldje waarmee je binnen een webpagina kunt zoeken. Dit kan ook in het pdf-bestand van een handleiding. Zo kun je snel de informatie over jouw probleem vinden.

Van bijna alle apparaten zijn tegenwoordig online handleidingen te vinden, soms zelfs van apparaten die op de markt kwamen voordat het internet wijdverspreid werd. Vaak staan ze op de website van de fabrikant zelf, maar je kunt ze ook op andere websites vinden die handleidingen verzamelen. Zo blijven de handleidingen zelfs op het internet als de fabrikant onverhoopt failliet gaat. Typ maar eens het typenummer in bij je favoriete zoekmachine met het woord 'handleiding' erachter. Heeft dat geen resultaat, probeer dan 'manual'. Er zijn immers veel meer Engelssprekende mensen in de wereld dan Nederlanders.

Toch kun je uiteraard nooit zeker weten of de handleiding altijd op het internet beschikbaar blijft. Controleer daarom, voordat je de handleiding weggooit, of er wel pdf's van te vinden zijn en overweeg die alvast te downloaden en ergens op je computer te bewaren.

Reageer!

Wat doe jij met je handleidingen? Vertel het hieronder! Wil je ook meedoen aan deze onderzoeken? Meld je dan gratis aan voor het Testpanel om af en toe polls en vragenlijsten te ontvangen. Ook in de nieuwsbrief vragen we je af en toe om je mening te geven.

Ook interessant