toggle menu

Moeten honden in het donker verlichting dragen?

Moeten honden in het donker verlichting dragen?

Ken je dat? Je fietst 's avonds naar huis en plotseling moet je uitwijken voor een hondje dat naast die voetganger blijkt te lopen. Moet het niet verplicht worden om verlichting aan je hond te bevestigen als je hem in het donker uitlaat? De helft van het de Testpanelleden vindt van wel.

Niet alleen fietsers zonder licht zijn een ergernis, blijkt uit de resultaten van de poll in het Testpanel. In totaal lieten 1824 mensen hun mening horen.

Van de respondenten vindt 48 procent dat honden in het donker verplicht een vorm van verlichting moeten dragen. De andere helft is er echter minder strikt in. Ongeveer 19 procent vindt dat verlichting alleen verplicht moet worden als de hond losloopt en volgens 33 procent is het de verantwoordelijkheid van het baasje zelf.

Moet er regelgeving komen?

Veilig Verkeer Nederland is van mening dat er geen regelgeving hoeft te komen die het verplicht om honden te verlichten. De instantie raadt baasjes wel aan om zelf verstandig te zijn en ervoor te zorgen dat hun honden in het donker goed zichtbaar zijn.

Echte adviezen in de soort verlichting die je op je hond zou aanbrengen, kan VVN niet bieden. De instantie zegt dat er veel producten die op de markt te vinden zijn om een huisdier in het donker beter zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld lichtgevende halsbanden. Ook kan er mogelijk op een handige manier een fietslampje aan de hond bevestigd worden.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant