Niet naast elkaar gezet in vliegtuig: mag dat?

Niet naast elkaar gezet in vliegtuig: mag dat?

Het merendeel van de pollrespondenten (53%) is bereid de vliegtuigmaatschappij extra te betalen voor een stoel naast de medereiziger. Hiervan vindt echter iets meer dan de helft (57%) dat alleen nodig op lange vluchten. 776 respondenten vulden de poll in.

'Waarom betalen om naast elkaar te kunnen zitten. Als dit niet standaard kan zoek ik wel een andere maatschappij. Belachelijk.', laat Twitteraar  @LtHolland80 aan Radar weten. @Ilsemarianne68 denkt daar anders over: 'Nee hoor, even zonder man is wel lekker. Bovendien lees ik de hele reis en hij babbelt teveel.' En @Fatwie bekijkt het op een andere manier: 'Ja, zei het niet van harte.  Je kunt het ook zien als een  korting als het je niet uitmaakt waar je zit.'

Mag een vliegtuigmaatschappij jou en je reisgenoot uit elkaar halen?

Is een vliegtuigmaatschappij verplicht om jou naast je medereiziger te zetten? En hoe zit dat als je samen reist met een / je kind? 'Een vliegtuigmaatschappij mag de stoelen in principe aanbieden zoals ze willen, zolang ze er vooral maar vooraf duidelijk over zijn', aldus Charlotte Meindersma van Charlotte's Law. 'Er zal dus ook vooraf aangegeven moeten worden of je zelf stoelen kunt kiezen (en of dat dan definitief is of dat daarmee alleen een voorkeur wordt aangegeven). Als er geen garantie op bepaalde zitplaatsen wordt gegeven, kan de maatschappij daar een extra vergoeding voor vragen.' In zo'n geval betaal je dus een meerprijs wanneer je zelf je zitplaats kiest. Meindersma vergelijkt het met een extra vergoeding voor een plek bij de nooduitgang of een stoel met extra beenruimte.

Volgens Meindersma is de kans groot dat het voor kinderen onder de twaalf wel een ander verhaal is. Die kunnen namelijk vaak niet zelfstandig reizen. 'Dan is het logisch dat zo'n kind naast een ouder moet kunnen zitten en dat er dus geen extra vergoeding voor gevraagd mag worden. Dan moeten de tickets uiteraard wel tegelijkertijd geboekt worden, anders zijn er in feite losse vluchten geboekt die voor de luchtvaartmaatschappij ook los van elkaar staan en van hen dus niet verwacht mag worden dat ze zouden weten dat die personen bij elkaar hoorden'

Tarieven stoelreserveringen lopen uiteen

Tarievenvergelijker Tix.nl onderzocht vorig jaar de kosten van een stoelreservering. Die kunnen uiteenlopen van 4 euro tot 40 euro. Volgens Tix.nl is er geen maatschappij die puur  het 'naast elkaar zitten' in rekening brengt. Maar: wil je er zeker van zijn dat je naast je reisgenoot zit dan kan het zijn dat je daarvoor moet betalen.

De Consumentenbond stelt dat de verschillende tarieven het voor de consument onmogelijk maken om ticketprijzen te vergelijken. De kale prijs zegt niks over de uiteindelijke kosten, aldus de consumentenorganisatie in september 2017 in de Volkskrant.

Deel ook je mening!

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.

Bron: Charlotte's Law / de Volkskrant

Ook interessant