toggle menu

Onbeschermd in de winterzon

Onbeschermd in de winterzon

Polluitslag

Zon is heerlijk, maar zoals voor veel lekkers geldt: je moet er wel maat mee houden. Dat zonnestraling schadelijk is, weten de meesten inmiddels wel. Dus nemen we allemaal een flacon anti-zonnebrandcrème mee als we naar het strand gaan. Maar hoe zit dat in de winter? We vroegen de Radar Testpanel-leden naar hun smeergedrag.

Slechts 8 procent van de 418 respondenten draagt (bijna) dagelijks een crème met anti-zonnebrandfactor, 6 procent doet dat alleen wanneer ze op een zonnige dag veel buiten zijn. Nog eens 6 procent denkt er alleen tijdens de wintersport aan. De overige 80 procent geeft aan in de winter nooit anti-zonnebrandcrème te gebruiken.

Smeeradvies afhankelijk van huidtype

Marsja Meijer, woordvoerder bij KWF Kankerbestrijding, is niet ongerust over dit hoge percentage. 'In de winter hoef je niet te smeren, tenzij je een heel lichte huid hebt en lange tijd in de zon zit. Richting de lente kan het wel verstandig zijn, maar daar is geen eenduidig advies voor: het hangt van je huidtype af of je wel of geen bescherming nodig hebt.'

Wintersport

Wat betreft wintersport is het een heel ander verhaal. In de bergen is de UV-straling sterker en de heldere lucht laat de straling beter door. Bovendien weerkaatst de sneeuw 80 tot 90 procent van de straling. En hoewel uit onderzoek van KWF blijkt dat 91 procent van de Nederlanders de gevolgen van onverstandig zonnen kent, beschermt nog niet de helft van de wintersporters (40%) zich voldoende tegen de straling.

Wolken en glas laten straling door

Overigens is het niet zo dat je op een bewolkte dag niet over smeren na hoeft te denken. Wolken houden namelijk niet alle straling tegen. En ook het glas waarachter je van het zonnetje zit te genieten als het nog koud is, vormt geen stralingsvrije barrière.

Schadelijke effecten

De effecten van zonverbranding zijn niet alleemaal direct merkbaar. Rimpels en huidkanker zijn het resultaat van jarenlange blootstelling – ook zonder dat je daarbij roodverbrand. We mogen met z’n allen dus veel vaker en meer smeren. Zéker als we in de bergen zitten, of (achter glas) intensief van het zonnetje genieten, ook als die nog zwak is.. Lees ook deze 7 adviezen, en bekijk de uitzending over zonnebrandcrème.

Nieuwe poll

Er staat een nieuwe poll klaar op www.radartestpanel.nl. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken? Meld je aan.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant