Online decemberinkopen doen: zo voorkom je teleurstellingen

Online decemberinkopen doen: zo voorkom je teleurstellingen

De decemberaankopen staan voor de deur. Cadeautjes voor sinterklaas en kerst worden steeds vaker online gekocht. Hoe voorkom je dat je pakje te laat aankomt, of erger: dat je bestelling helemaal niet geleverd wordt?

Week van de online veiligheid

Uit onderzoek van Radar over online veiligheid blijkt dat 8 procent van respondenten die online inkopen doet rond de decembermaand weleens achter het net heeft gevist. De ene helft van deze groep heeft de aankoop te laat ontvangen, de andere helft ontving helemaal niets.

Op tijd Sint- en kerstcadeautjes bestellen

Om je pakketjes op tijd geleverd te krijgen, kun je beter niet uitgaan van de bezorgtermijnen waarmee websites adverteren. Rond Sinterklaas en Kerstmis is het niet alleen druk bij de webshops, maar ook bij postbedrijven is het rond deze tijd topdrukte. Vorig jaar werden in totaal zo'n 460.000 pakjes voor Sinterklaas en Kerstmis te laat bezorgd.

PostNL is afgelopen weekend gestart met een campagne om mensen er alvast op te attenderen dat zij met hun inkopen vooral niet tot het laatste moment moeten wachten.

Geen pakketje en geen geld retour...

Nog vervelender is het het als je helemaal niets ontvangt. Zeker wanneer je ook nog eens geen geld terug ontvangt. Valse webshops zijn natuurlijk van alle seizoenen, maar oplichters grijpen de decemberperiode ook in groten getale aan om consumenten geld uit de zak te kloppen. Het is, alleen al rondom de decemberaankopen, ruim 400 deelnemers aan het online-veiligheidsonderzoek van Radar overkomen. In 40 procent van de gevallen bleef de schade beperkt tot maximaal 25 euro, maar 1 op de 5 is meer, of zelfs véél meer dan 100 euro kwijtgeraakt aan valse webshops.

Tips: veilig online inkopen voor de feestdagen

Hoe zorg je ervoor dat jou dit niet overkomt? Radar en het programma Opgelicht?! (ook van de AVROTROS) geven je tips. Controleer bijvoorbeeld het adres van een webshop voor je er iets bestelt: verschilt die toevallig net één of twee letters van een bekende webshop? Dan kan het zomaar een nepwebshop zijn. En is het überhaupt een logische naam? Sommige fraudeurs gebruiken 'afgedankte' webadressen, die eerder door een betrouwbaar bedrijf werden gebruikt. Zij maken handig gebruik van de vermeende betrouwbaarheid van de url. Vaak heeft de naam in de adresbalk echter niets te maken met het soort webwinkel dat jij denkt te bezoeken.

Ingewikkeld? In dit artikel van Opgelicht?! wordt het goed uitgelegd

Ook Radar Radio besteedde al eerder deze maand aandacht aan veilig online decemberinkopen doen. In de radio-uitzending wordt aangeraden, om indien mogelijk, je aankopen met een creditcard te betalen: daarmee heb je extra garantie. En een keurmerk op een website staat leuk, maar een logo'tje is makkelijk te kopiëren. Is de webshop ook daadwerkelijk aangesloten bij dat keurmerk? Het is verstandig om dat te controleren.

Lees alle 20 tips om veilig online inkopen te doen

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zegt ook weinig: de KvK controleert namelijk niet alle gegevens die een bedrijf opgeeft. Met andere woorden: iedere fraudeur kan gemakkelijk aan een KvK-nummer komen.

Ben jij veilig online?

De cijfers uit het online-veiligheidsonderzoek van Radar zijn overigens voorlopige resultaten: het onderzoek staat deze week nog open. Heb jij je zaken digitaal op orde?

Vul ook onze vragenlijst over online veiligheid in!

Ook interessant