toggle menu

Ontgooglen voor velen onduidelijk: hoe dien je een vergeet-verzoek in?

Ontgooglen voor velen onduidelijk: hoe dien je een vergeet-verzoek in?

Heb jij weleens een ontgoogle-verzoek ingediend? De meest gegeven antwoorden, onder 377 deelnemers: Ik weet niet wat een ontgoogle-verzoek is (29%) en: Ik wist niet dat dat bestaat (20%). Wie anders antwoordt, blijkt ook lang niet altijd precies te weten wat het inhoudt. En al helemaal niet hoe ze het moeten aanpakken. Radar legt het je uit.

'Regelmatig verwijder ik wel de hele Geschiedenis van Google', laat iemand ons weten, maar het verwijderen van je zoekopdrachten (dat waar jij zelf naar hebt gezocht) is inderdaad iets anders dan een verzoek om informatie over jou niet langer vindbaar te maken via de online zoekfunctie van Google. Dat is wat je met een ontgoogle-verzoek doet.

Informatie ontgooglen met wisselend succes

Een van de polldeelnemers, die met succes een verzoek heeft ingediend, geeft een goed voorbeeld: 'Onze dochter stond met naam en toenaam plus adres op internet. In verband met haar werk met psychiatrisch patiënten was dit gevaarlijk. Google verwijderde meteen.'

Uit enkele andere toelichtingen blijkt dat ook sommige mensen die zeggen dat zij weleens een ontgoogle-verzoek hebben ingediend, dit verwarren met het wissen van je zoekgeschiedenis. De 16 procent die zegt weleens een ontgoogle-verzoek te hebben ingediend, is in werkelijkheid dus aan de hoge kant.

Van de groep met ontgoogle-ervaring zegt de helft (meestal) succes te hebben, zoals het voorbeeld hierboven. De andere helft heeft dat juist niet. Zo laat iemand weten dat het niet lukte om de vermelding van een naaiatelier op het woonadres verwijderd te krijgen: 'Kreeg veel mensen aan de deur, inclusief correspondentie, aanmaningen etc. Had hier zelf niets mee te maken.' Uiteindelijk, na drie jaar, is het een vriend wel gelukt.

Quote
De informatie was gevaarlijk. Google verwijderde meteen
 

Aankloppen bij Google of bij website zelf?

Meer mensen geven aan ontgooglen ingewikkeld te vinden. Mensen weten niet hoe het moet, of het lukt simpelweg niet: 'Ik wilde een foto van mezelf verwijderen, maar ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en het is niet gelukt.'

Dat kastje naar de muur, dat heeft vaak te maken met de site waarop de informatie staat. Vaak staat dit namelijk niet op Google zelf, maar op een site die door een andere partij wordt beheerd. Wanneer deze site de informatie verwijdert, is het voor Google een (simpele) kwestie van doorvoeren van nieuwe zoekresultaten. Een website kan daartoe zelf een verzoek voor 'herindexatie' aanvragen bij Google. Een van de polldeelnemers geeft daar een duidelijk inkijkje in:

'Als webbeheerder kreeg ik bijvoorbeeld wel eens verzoeken om een blog na publicatie nog te anonimiseren maar de naam verscheen dan toch nog in de zoekresultaten. Altijd succesvolle verzoeken omdat Google alleen het verschil checkt met de aanpassing op de website en het Google zoekresultaat. Als dat in orde is, is het binnen enkele dagen weg. De beste weg is dus via de beheerder van de site of platform waar informatie staat die je wil verwijderen.'

Quote
Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en het is niet gelukt
 

Natuurlijk kan het zijn dat een website niet meewerkt. In dat geval kun je je verzoek ook bij Google leggen, via dit formulier. Google geeft daarin aan dat zij de privacyrechten van het individu afwegen tegen het publieke belang om toegang te hebben tot de informatie. Ter voorkoming van fraude, zo geeft Google ook aan, moet je een kopie van je legitimatiebewijs meesturen, die, zo staat in het formulier, binnen een maand ook weer verwijderd wordt. Let op: als je verzoek door Google wordt ingewilligd, betekent dit niet dat de informatie offline is. Deze wordt dan alleen niet meer getoond tussen de zoekresultaten bij Google.

Ook je mening delen?

Iedereen kan meedoen met de polls van het Radar Testpanel, zoals ook iedereen zich kan aanmelden als panellid. Je krijgt dan ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar. Je beslist bij ieder onderzoek zelf of je meedoet of niet. Aanmelden kan via deze vragenlijst.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant