toggle menu

Opgelicht door bedrijf ondanks check in KvK-register

Opgelicht door bedrijf ondanks check in KvK-register

Als een bedrijf of ondernemer is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) zegt dat iets over de betrouwbaarheid – dat denkt een meerderheid van bijna 25.000 panelleden. Toch zijn 878 mensen de afgelopen 3 jaar gedupeerd door een bedrijf dat zij hadden gecontroleerd op een inschrijving bij de KvK. Dat zegt namelijk niet alles: de KvK controleert niet alle gegevens die het bedrijf opgeeft. Daar zou 95% van de respondenten graag verandering in zien.

Wanneer je voor het eerst met een ondernemer of bedrijf te maken hebt, controleer je dan eerst de betrouwbaarheid? De helft zegt dat standaard te doen. 40% doet dat alleen als ze daar aanleiding toe zien. Bijvoorbeeld wanneer het om een hoog bedrag gaat, of wanneer de manier van handelen of een onprofessionele website maakt dat ze de zaak niet helemaal vertrouwen. Ook een onbekende naam kan een aanleiding voor een check zijn.

1 op 4 controleert bedrijf via KvK-register

9 van de 10 respondenten controleert vooraf dus wel eens een bedrijf of ondernemer. Het meest gebeurt dat via rondvragen in het eigen netwerk of omgeving (63%). Een ruime helft (58%) 'vraagt' het Google. Ook recensies en keurmerken op de site van een bedrijf worden bekeken (door 41%) – een iets kleinere groep (31%) checkt (ook) via de betreffende instantie of het bedrijf daadwerkelijk dat keurmerk draagt. Een kwart controleert het bedrijf via het ondernemersregister van de KvK.

Bij de KvK kijken mensen vooral (92%) of het bedrijf ingeschreven staat. 60% kijkt of het adres van de onderneming klopt, 59% checkt wie de eigenaar is en 56% kijkt hoe lang het bedrijf bestaat. 43% vertrouwt op het eigen vermogen om ‘vreemde dingen’ eruit te pikken.

Wat zegt een KvK-registratie over betrouwbaarheid?

Meer dan 60% van de ondervraagde personen hecht waarde aan een KvK-inschrijving: een inschrijving zegt volgens hun iets over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Echter: wat in het register staat, is wat een bedrijf zelf heeft opgegeven. De KvK controleert bijvoorbeeld niet of een adres wel klopt. In de uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht?! blijkt dat het adres zomaar een gevangenis kan zijn, of een andere vreemde plek waar in ieder geval géén bedrijf is gevestigd.

Het komt voor dat mensen worden gedupeerd door een bedrijf waarvan ze vooraf de betrouwbaarheid hadden gecontroleerd via een controle bij de KvK. De afgelopen 3 jaar is dat 878 mensen uit de onderzoeksgroep, consumenten en ondernemers,  overkomen.

Grote vraag naar meer gegevens en meer controle

Slechts 5% is tevreden met de informatie die de KvK verstrekt – de overige 95% wenst meer na te kunnen gaan bij de instantie. Zo zou 56% van degenen die bedrijven natrekken bij de KvK graag weten of de organisatie de gegevens heeft nagetrokken. Veel mensen willen informatie over de eigenaar van een bedrijf: was deze weleens betrokken bij faillissementen, wil 69% weten. En heeft hij of zij meer bedrijven op naam staan, nu of in het verleden, vraagt 48% zich af. 49% wil graag weten of de Belastingdienst het btw-nummer heet ingetrokken en 47% wil meer informatie over de kredietwaardigheid.

39% van degenen die gebruik maken van het KvK-register om bedrijven te controleren, wil weten of het opgegeven adres geen ongewone plek is – zoals soms wel het geval is. De KvK heeft inmiddels aangegeven gebruikers hierin tegemoet te komen. De organisatie erkent het probleem en gaat valse adressen in het Handelsregister harder aanpakken, zo maakten ze in het programma Opgelicht?! bekend.

Bekijk hier de uitzending van Opgelicht?! over de KvK

Over dit onderzoek

Aan het KvK-onderzoek deden 24.964 respondenten van het Radar Testpanel mee. Het Radar Testpanel is een consumentenpanel van ruim 100.000 mensen die via online enquêtes hun ervaringen en meningen laten tellen. Ook deelnemen aan deze onderzoeken? Word (gratis) lid van het panel, je kunt je inschrijven via deze vragenlijst.

Ook interessant