Plastic-toeslag ontlopen? Meerderheid neemt geen eigen verpakkingen mee

Plastic-toeslag ontlopen? Meerderheid neemt geen eigen verpakkingen mee

Sinds 1 juli 2023 betaal je plastic-toeslag als je eten afhaalt bij bijvoorbeeld de snackbar of Chinees. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen bakje mee te nemen, zodat je deze toeslag niet hoeft te betalen. De overgrote meerderheid doet dit niet, blijkt uit een poll van Radar.

Overgrote meerderheid neemt geen verpakkingen mee

Radar zette de volgende vraag online: Neem jij je eigen verpakking mee als je eten afhaalt?

In totaal reageerden 573 mensen op deze poll. Een overgrote meerderheid van 79 procent geeft aan geen eigen verpakkingen mee te nemen. Een stuk minder deelnemers (6 procent) doet dit wel. 3 procent neemt soms eigen bakjes mee en 11 procent haalt nooit eten af. 

Ongemakkelijk en veel gedoe

Deelnemers geven aan geen eigen verpakking mee te nemen, omdat ze het ongemakkelijk of te veel gedoe vinden. “Ik denk dat ik gigantisch voor schut zou staan als ik bij de chinees of frietzaak aankom met mijn eigen bakje. Dan maar 5 of 10 cent extra betalen om me deze schand-vertoning te besparen tegenover de chinees, frietboer en wachtende klanten”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. 

“Bij het gemak van eten afhalen, hoort ook het niet hebben van afwas. Als ik allerlei potten, kommen of pannen moet meebrengen, kan ik net zo goed zelf even koken”, vertelt een ander. 

Bovendien is de plastic-toeslag maar een paar cent, wat volgens deelnemers niet hoog genoeg is om eigen bakjes te stimuleren. “Het lijkt mij persoonlijk te veel gedoe, wetende dat de plastic toeslag momenteel te laag is om het verschil echt te maken en mensen over de streep te trekken.”

Afhalen vaak spontaan

Voor veel deelnemers is afhalen spontaan: ze bestellen bijvoorbeeld een keer een frietje als ze laat thuis komen. Ze geven aan dan niet eerst naar huis te kunnen of willen om eigen verpakkingen op te halen. “ Loop niet altijd rond met een rugzak met bakjes, mocht ik spontaan trek krijgen heb ik dus niets bij mij.”

Eigen verpakking niet mogelijk 

Ook geven deelnemers aan dat het niet bij alle afhaalzaken nodig of mogelijk is om eigen verpakkingen mee te nemen. “De frietzaak is gelukkig overgestapt op papieren bakjes”, vertelt een deelnemer bijvoorbeeld.  “Eigen bakjes meenemen mag niet in verband met hygiëne.”

“Ondernemers zijn er niet blij mee als je zelf met een pak of bakje aan komt. De twee waarbij wij het geprobeerd hebben weigerden beiden.”

Geld en milieu redenen voor eigen bakje

Mensen die wel een eigen bakje meenemen, doen dit vooral uit milieuoverwegingen. Ook geld wordt als reden genoemd. Zo laat een deelnemer weten: “Iedere cent telt momenteel, dus die geef ik dan uiteraard liever uit aan iets wat écht nodig is.” 

Ook interessant